Mitä eväitä suntion työstä saa papin työhön?

Helsingissä on yleistä, että teologianopiskelijat työskentelevät opintojensa ohella tuntisuntiona kirkossa. Tuntisuntio tarkoittaa tuntipalkkaista, osa-aikaista suntiota. Itselläni on keskimäärin kaksikymmentä työtuntia viikossa, mutta veikkaan, että monet tekevät pienempääkin tuntimäärää. Tuntisuntion työ on suhteellisen helppoa ja henkisesti kevyttä. Syvällisen ajatustyön voi keskittää opintoihin, kun suntion työssä pääsee vastapainoksi kohtaamaan ihmisiä ja olemaan fyysisesti aktiivinen siivotessa ja kirkossa jatkuvasti kävellessä.

Tuntisuntion työ on monipuolista, se sisältää muun muassa:

– jumalanpalveluksien ja muiden kirkon tilaisuuksien valmistelua ja niihin osallistumista (muita tilaisuuksia esim. päivärukous, urkuvartti, keskipäivän musiikki, konsertit, yhteislauluillat jne.)

– kirkollisten toimitusten valmistelua ja niihin osallistumista (vihkimiset, hautaan siunaamiset ja kasteet)

– keittiöhommia kirkon säännöllisiin toimintoihin (esim. perhekerho, kahvitilaisuudet ja kirkkokahvit)

– kirkon auki pitämistä, kirkkotilan valvomista, kirkossa kävijöille juttelemista ja kirkon esittelyä

– juoksevien asioiden hoitamista (esim. kynttilöiden ja esitteiden hakemista, rahan laskua, kaupassa käyntiä, kukkien ostoa ja hoitamista, kuittien toimittamista eteenpäin, puhelimeen vastaamista, huoltomiesten ohjeistamista ja mainosten vaihtamista ilmoitustauluille)

– siivoamista ja pyykin pesua

– kirkon turvallisuudesta huolehtimista (esim. hätävalojen akkujen testaamista, palohälytystestauksia ja varmistamista, ettei kirkkosaliin mahtuvien ihmisten maksimimäärä ylity)

Jumalanpalveluselämä on yksi papin työn keskeisimmistä tehtävistä. Suntio kattaa ehtoollispöydän, arvioi pikarien tarvemäärän ja laittaa ne paikoilleen, vaihtaa liturgiset värit, pistää virret valmiiksi, avaa evankeliumikirjan oikeasta kohdasta, huolehtii äänentoistosta, avustaa pappia ja ehtoollisavustajaa jumalanpalvelusten vaatteiden pukemisessa, vastaanottaa seurakuntalaisia ovella, kerää kolehtia, valvoo ehtoollista, osallistuu kirkkokahveille (pyrin tähän, mutta aina ei ehdi) ja lopuksi siivoaa kaiken.

Suntion työn kautta saa paljon eväitä siihen, mitä kaikkea jumalanpalveluksessa tarvitaan, mitä elementtejä siinä on ja miten se toteutetaan. Kirkkovuoden kulku ja ehtoollispöydän välineet tulevat erityisen tutuiksi. Suntio kuulee jatkuvasti pappien rukouksia, liturgista laulua, saarnoja ja näkee, miten ehtoollinen toimitetaan. Suntion työssä seurakuntalaiset tulevat tutuiksi ja pääsee sosialisoimaan heidän kanssaan. Kaikesta tästä on luonnollisesti hyötyä sitä varten, että tulevaisuudessa on pappina itse toimittamassa jumalanpalveluksia. Suntio työskentelee jatkuvasti kirkkotilassa, joten sitä tottuu kirkkotilassa olemiseen ja liikkumiseen. Suntion työn jälkeen ei ole ehkä niin suuri kynnys nousta saarnastuoliin tai mennä ehtoollispöydän taakse, kun on jo aiemmin käynyt niissä.

Kirkollisissa toimituksissa suntio on läsnä ihmisten elämän merkittävissä hetkissä. Toki suntion rooli on erilainen kuin papin, mutta suntion työstä saa arvokasta kokemusta siihen, miten kohdata ihmisiä isojen asioiden äärellä. Kirkon säännöllisissä toiminnoissa kirkon arkisempi työ tulee tutuksi ja suntiona on mahdollisuus nähdä, mitä pappi tekee esim. perhekerhossa lasten ja perheiden kanssa. Kirkon ja siellä käyvien seurakuntalaisten turvallisuudesta huolehtiminen kehittää vastuunkantokykyä. Kirkkoa auki pitäessä kirkossa voi tapahtua melkein mitä vaan ja eteen tulla mitä erilaisimpia tilanteita, mitkä kehittävät rohkeutta tarttua toimeen. Kaikkea tätä tarvitsee papin työssä. Suntion työssä näkee myös läheltä osan niistä vapaaehtoistehtävistä, mitä kirkossa voi tehdä. Nykyään papin tulisi osata kannustaa seurakuntalaisia eri vapaaehtoistehtäviin ja auttaa ihmisiä löytämään itselleen sopiva tehtävä. Suntion työssä saa myös arvokasta kokemusta yhteistyöstä kirkon eri ammattiryhmien kanssa ja pääsee sisälle kirkossa työntekijänä olemisen maailman.

Siivoustyö kehittää nöyryyttä, ja suntion työ ylipäänsä arvostamaan kaikkien kirkon työntekijöiden työtä ja työpanosta. Kirkon ollessa julkisuudessa ihmisille saattaa tulla ensimmäisinä henkilöinä mieleen papit ja seurakuntalaisten jumalanpalvelukseen tullessa he näkevät suurimman osan ajasta papin, joka toimittaa tilaisuuden. Suntion tekemä työ on huomaamatonta, lähes näkymätöntä. Itse en ainakaan ennen suntion töitä ymmärtänyt, miten paljon suntiot tekevät esim. jumalanpalveluksen eteen. Työskennellessä suntiona ajatukset muuttuvat papin työtä ajatellen siitä, että minä tulen ja toimitan tämän jumalanpalveluksen siihen, että toimitamme tämän jumalanpalveluksen yhdessä ja toteutan siitä oman pienen osani.

Kaikesta suntion työn hyödyllisyydestä huolimatta olen sitä mieltä, että teologianopiskelijoiden kannattaa suntion töiden lisäksi tehdä erilaisia vapaaehtoistöitä kirkossa ja hakea kesäteologin töitä. On kuitenkin eri asia valmistella, katsoa, kuunnella ja osallistua, kuin itse tehdä ja toimittaa. On eri asia kuunnella saarnoja, kuin itse tehdä ja pitää niitä, vaikkakin molemmat ovat hyödyllisiä saarnaajaksi oppimisen kannalta. Jos teologianopiskelija työskentelee tuntisuntiona, tekee vapaaehtoistöitä kirkossa ja on vaikka osan kesästä kesäteologina, sanoisin että silloin on aika toimiva kombo.

Ei pelkästään suntion työtä, jolloin jää itse tekeminen ja toteuttaminen kokematta, ei pelkästään vapaaehtoistyötä, jolloin jää rooli seurakunnan työntekijänä kokematta, eikä pelkästään (kesä)teologin työtä, jolloin jää kokematta kirkon työ muustakin kuin teologisesta näkökulmasta. Ei yhtä liikaa tai liian vähän, vaan kaikkea sopivasti.

Tässä muutama kuva suntion työstä:

WP_20160522_009

Suomenlinnan kirkko Pyhän Kolminaisuuden päivänä. Alttarilla molemmin puolin kolme kynttilää, joiden voi ajatella symboloivan Kolminaisuutta, alttariseinällä lintu, joka symboloi Pyhää Henkeä, ja antependiumin (alttariliina) sekä kukkien värinä valkoinen, joka on Pyhän Kolminaisuuden pyhän liturginen väri.

WP_20160103_010

Suomenlinnan kirkon kryptan esitepöytä jouluna. Tässä ei ole mitään sen kummempaa symboliikaa, mutta on mukava päästä koristamaan kirkon tiloja kirkkovuoden ja teeman mukaisesti. 🙂

WP_20151012_001

Helsingin tuomiokirkon kryptaa luottamuksen messussa. Suntion työssä pääsee osalliseksi mitä erilaisimmista jumalanpalveluksista ja kirkollisista tilaisuuksista. Mainittakoon tässä se, että luottamuksen messuissa vapaaehtoiset valmistelevat tämän tilan. Suntion on kuitenkin tiedettävä, missä välineet ovat ja osattava myös itse laittaa, jottaa pystyy tarvittaessa ohjeistamaan vapaaehtoisia. Ennen kuin sain suntion töitä, tein ehtoollisavustuksia luottamuksenmessuissa ja olin itsekin rakentamassa messun tilaa.

2 thoughts on “Mitä eväitä suntion työstä saa papin työhön?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s