Papin töitä ei tehdä rahan takia

En tiedä, onko ihmisillä vielä yhteiskunnassamme edesmenneeseen säätyjakoon perustuvia vanhahtavia käsityksiä siitä, että papit olisivat varakkaita. Sääty-yhteiskunnassa papisto oli toisiksi ylin sääty heti aateliston jälkeen ja sai ottaa osaa yhteiskunnalliseen elämään. Pappien rahallisen loiston päivät ovat ohi, sillä sääty-yhteiskunta on historiaa. Nykypäivänä papit saavat palkkaa siinä missä muutkin perustyötä tekevät ihmiset.

Seurakuntapastorien palkka määräytyy yleensä KirVESTES:in vaativuusryhmän 601 mukaan, jossa vähimmäisbrutto palkka on ollut 1.2.2016 alkaen 2 641,14 € / kuukausi. Veikkaan, että harva työnantaja maksaa yli tuon vähimmäispalkan. Koulutustasoon ja työn vaativuuteen nähden palkka on mielestäni kohtuullinen. Mutta kun ottaa huomioon papin työajattoman työn, palkka ei päätä huimaa. Papin työajaton työ kun tarkoittaa käytännössä sitä, että viikonloput ovat pääsääntöisesti töitä, vapaapäivät ovat maanantai ja tiistai, ja koska työaikaa ei tosiaan ole määritetty, työpäivät venyvät helposti yli kahdeksan tunnin. Ilta- ja viikonlopputöistä ei saa myöskään minkään näköisiä lisiä.

Valmistuttuani terveydenhoitajaksi ja sairaanhoitajaksi, tein kesätöitä, joulun ajan töitä ja joitain keikkatöitä sairaanhoitajana psykiatrian alalla. Jorvin sairaalassa sain sairaanhoitajana peruspalkkaa bruttona 2 426,41 € / kuukausi. Tuntipalkka oli 14,89 €. Eli reilu 200 euroa vähemmän, mitä seurakuntapapin palkka on. Huomion arvoista on se, että sairaalan osastolla sairaanhoitajan työ on kolmivuorotyötä. Peruspalkan päälle tulee iltalisät, lauantailisät ja pyhälisät. Laskin juuri, että Jorvissa sain kuukaudessa lisiä puhtaana käteen noin 600 €. Pääsääntöisenä opiskelijana pystyin toki pitämään veroprosentin alhaisena – reilu kymmenessä.

Sain siis sairaanhoitajana palkkaa reilu 3 000 € / kuukausi (summassa peruspalkka bruttona ja lisät nettona). Tässä ei tarvita ihmeellisiä päässä laskutaitoja huomatakseen, että sain sairaanhoitajana noin 400 € kuukaudessa enemmän palkkaa, mitä tulen tulevaisuudessa vasta-alkaja pappina saamaan. Jos ottaa huomioon sen, että pääsääntöisenä työssäkäyvänä veroprosentti on suurempi ja näin ollen lisien nettosumma pienempi, jää erotusta papin palkkaan silti esimerkiksi 300 € / kuukausi.

Mietitäänpä tätä. Pappina työajattomasta työstä 2 641,14 € ja sairaanhoitajana kolmivuorotyöstä noin 3 000 € kuukaudessa. Pappina ei tarvitse tehdä yövuoroja, mutta työpäivät ovat pitkiä ja viikonloput pääsääntöisesti töitä. Sairaanhoitajana on yövuoroja, mutta työpäivien pituudet eivät veny niin helposti. Jos työt osastolla jäävät kesken, seuraava vuoro tulee ja jatkaa. Kolmen viikon listassa on kaksi viikonloppua töitä ja yksi viikonloppu vapaa, eli ehkä hieman enemmän vapaita viikonloppuja kuin papin työssä. Riippuu paljon työntekijästä, mitä asioita työn palkkaus- ja työaika-asioissa arvostaa. Oma näkemykseni on se, että ottaen huomioon työaikojen kuormittavuuden suhteessa palkkaan, sairaanhoitajan palkka jää papin palkkaan verrattuna voitolle. Ja onhan se ilmiselvästi muutaman sadan euron isompi.

Teologian opintojeni alkuvaiheessa tein kaksi joulua, yhden kesän ja joitain keikkatöitä sairaanhoitajana. Silloin sain toki sairaanhoitajan palkkaa. Reilu vuosi sitten keväällä sain osa-aikaisen työpaikan tuntisuntiona kirkosta. Tuntipalkkani suntiona on 11,02 €, eli 3,87 € huonompi mitä sain sairaanhoitajana. Suntion ja sairaanhoitajan palkat eivät ole tietenkään millään tavalla verrannolliset, koska sairaanhoitajaksi vaaditaan AMK- koulutus, tuntisuntion työhön ei mitään koulutusta.

Arjessani tämä palkka ero kuitenkin näkyy. Sairaanhoitajana työskennellessäni suupielet nousivat hymyyn joka palkkapäivä, suntiona tulee lähinnä ajatus: taas tein niin paljon töitä ja sain näin vähän palkkaa. Jos olisin halunnut päästä rahoihin käsiksi ja rakentamaan taloudellisesti vankkaa elämää, olisin AMK:sta valmistumiseni jälkeen jäänyt sairaalaan töihin; ja työskentelisin varmaan yhä sairaanhoitajana. Sen sijaan olen edelleen opiskelija ja teen matalapalkkaista, koulutustani vastaamatonta osa-aikatyötä. Miksi näin?

Siksi, että koen papin työn kutsumukseni ja nautin suntion työstäni. Suntiona ja kesäteologina minulle ei ole kertaakaan tullut töihin lähtiessä fiilistä äh, en millään jaksaisi. Eikä kertaakaan töistä kotiin tullessa oloa en jaksa enää yhtään mitään, kaadun vaan tuohon sohvalle. Harvoin sairaanhoitajanakaan ajattelin näin ja pidin siitäkin työstä kovasti, mutta silti, nykyään tunnen olevani työssäni kuin kotonani. Koen, että kirkossa töissä ollessani olen siellä, missä minun pitääkin olla ja olen juuri oikealla tiellä kohti papin työtä.

Pappeutta ajatellen on tärkeää pohtia myös, mitä työtä kannattaa tehdä. Kesäteologin töiden hakuni on osoittanut sen, että kirkon töitä hakiessa kirkon työkokemusta arvostetaan enemmän mitä sairaanhoitajan työtä. Toki sairaanhoitajana saa arvokasta kokemusta ihmisten kohtaamisesta ja oppii kantamaan vastuuta, koska työssä ollaan vastuussa ihmisten terveydentilasta. Mutta sairaanhoitajan työ ei ole silti kirkon työtä. Suntiona opin papin työtä varten valtavan paljon ja olen sisällä kirkon työelämässä.

Palataan kirjoitukseni otsikkoon Papin töitä ei tehdä rahan takia. Miksi papin töitä sitten tehdään? Papin töitä tehdään, koska siihen koetaan kutsumusta. Pappina saa palvella ihmisiä ja Jumalaa. Raha ei ole kaikki kaikessa, tässä maailmassa on jotain muuta paljon merkittävämpää, kuten Isän Jumalan rakkaus, Jeesuksen armo ja Pyhän Hengen yhteys. Tätä sanomaa eteenpäin viedessä ei ole väliä, kuinka monta euroa tilille tipahtaa. Työ palkitsee itse itsensä.

20160621_144441

HUOM!

Tähän kirjoitukseeni Papin töitä ei tehdä rahan takia voisi lisätä: niin kuin ei mitään muitakaan kirkon töitä. Työajaton työ koskee pappien lisäksi ainakin kanttoreita ja nuorisotyönohjaajia. Suntiot tekevät työajallista työtä, mutta palkka on pieni. Kaikki kirkon ammattiryhmät tekevät mittaamattoman arvokasta työtä, eivät vain papit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s