Suomenlinnan kirkko

Ensisijainen työpisteeni on Suomenlinnan kirkossa, joka on entinen ortodoksikirkko ja puolustusvoimien varuskuntakirkko. Kirkko sijaitsee Suomenlinnan merilinnoituksessa, Isolla Mustasaarella, aivan lauttarannan läheisyydessä.

20160612_203535

Viaporin (nykyinen Suomenlinna) merilinnoitusta alettiin rakentaa Helsingin edustalle Suomenlahdelle 1700-luvulla. Jo tuolloin saarelle suunniteltiin kirkkoa, jota ei kuitenkaan rakennettu, koska linnoituksen valmistumista pidettiin ensisijaisena. Matkailijoiden päiväkirjamerkinnöistä löytyy vuodelta 1785 maininta puisesta kirkosta saarella.

Vuoden 1809 Suomen sodassa Suomi siirtyi Ruotsin vallan alta Venäjälle. Keisari Nikolai I antoi pietarilaiselle arkkitehdille Konstantin Thonille tehtäväksi suunnitella kirkko Viaporiin. Kirkko valmistui ja vihittiin käyttöön vuonna 1854, se toimi venäläisen varuskunnan ortodoksikirkkona. Kirkon tieltä jouduttiin siirtämään muun muassa oluttehtailija Nikolai Sinebrychoffin kapakka. Kirkko omistettiin ruhtinas Aleksanteri Nevskin muistolle, koska kirkon vihkimisvuonna tuli kuluneeksi 600 vuotta siitä, kun Nevski torjui roomalaiskatoliset ristiretkeläiset Luoteis-Venäjällä.

20160621_144338

Suomen itsenäistyttyä alettiin pitää epäsopivana sitä, että mereltä Helsinkiin saapuvia tervehti kaksi ortodoksista kirkkoa: Suomenlinnan kirkko ja Uspenskin katedraali. Suomen itsenäistymisen aikaan ortodoksisuus muistutti Venäjästä ja sen vallan alla olemisesta. Kirkko muutettiin luterilaiseksi 1920-luvulla arkkitehti Einar Sjöströmin suunnitelmien mukaan. Muutostöissä kirkon ulkoasu ja sisustus muuttui vahvasti. Kirkko jatkoi toimintaansa varuskuntakirkkona.

Puolustusvoimat luovuttivat kirkon Helsingin seurakunnille vuonna 1960. Aluksi kirkko oli osa Johanneksen seurakuntaa ja nykyään se kuuluu Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan. Kirkkoa remontoitiin 1960-luvulla arkkitehti Veikko Leistenin ohjauksella.  Kirkon krypta remontoitiin seurakuntatoimintaa varten 1980-luvun lopussa.

WP_20160103_004

Suomenlinnan kirkossa on monia erikoisuuksia ja ainutlaatuisuuksia. Tässä niistä muutama:

1) Majakka: Laiva- ja lentoliikennettä palveleva majakka on kirkon tornissa. Majakkalyhdyn viesti on neljä peräkkäistä väläystä eli morseaakkosten H-kirjain, Helsingin mukaan. Kirkkomajakoita on koko maailmassa tiettävästi vain kolme.

2) Suomen suurin kirkon kello: Kirkon kello sijaitsee kirkon vieressä tapulissa. Se on valettu Moskovassa vuonna 1885 ja painaa 6683 kiloa.

3) Ruotsin vallan aikaisista tykinputkista ja salmien sulkemiseen käytetyistä ketjuista rakennettu aitaus: Komea aitaus ympäröi kirkkoa joka puolelta.

20160621_143949

Kirkon piha-alueilla sijaitsee talvisodassa ja jatkosodassa kaatuneiden rannikkopuolustajien muistomerkit, sekä Suomen merivoimien palveluksessa kaatuneiden virolaisten muistomerkki. Urut on valmistettu Kangasalan urkutehtaalla vuonna 1963 ja niissä on 13 äänikertaa.

Nykyisin kirkko on suosittu vihkikirkko, suomenlinnalaisten kotikirkko ja matkailijoiden suosima kohde. Talvisin kirkossa on aktiivisesti toimintaa Suomenlinnan asukkaille, kesäkausia hallitsevat vihkimiset ja suuret matkailijoiden määrät. Kirkkosaliin mahtuu 400 ihmistä ja kryptaan 60.

Tässä vielä muutamia kuvia ja yksityiskohtia kirkosta.

Tervetuloa käymään! 🙂

2 thoughts on “Suomenlinnan kirkko

  1. Enpä ole ikinä onnistunut pääsemään sisälle asti. Viime viikolla tein kesäretken Suokkiin, mutta kirkossa oli paraikaa vihkiminen. Ehkä vielä joskus!

    Tykkää

    1. Monet ihmiset sanovat samaa, aina kun tulee Suokkiin käymään, kirkko on kiinni. Kirkko on kesäisin auki joka päivä klo 12-16. Neljä tuntia päivässä on liian vähän, tulijoita kirkkoon olisi aamu yhdeksästä iltaan asti. Mutta näillä resursseilla mennään. Kesälauantaisin on usein koko päivä täynnä vihkimisiä, jolloin kirkkoon pääsee vain klo 12-12:30. Toivon, että ensi kerralla kun tulet saarelle, pääsisit kirkkoon sisälle asti! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s