Where’s the toilet?

Otsikko kertoo lähes kaiken, lisäyksenä vain: Ja muita matkailijoiden klassikoita. Where’s the toilet? on yleisin matkailijoiden kirkossa esittämä kysymys. Kyllä, matkailijat ovat kirkossa olennaisen äärellä. Vaihtoehtoisia ilmaisutapoja ovat: where’s the restroom / ladies room / daboljuu cii. Tuomiokirkolla ohjeistan matkailijoille valkoisen oven ja euron suuruisen wc-maksun puuarkkuun. Suomenlinnassa joudun toteamaan: there isn’t toilet. Kerron lähimmän helpotushuoneen sijaitsevan Lauttarannassa.

Where can I pay the candle? on yksi matkailijoiden pintansa pitävistä klassikoista. Tässä kysymyksessä matkailijat saavat sympatiani, kynttilöiden maksukoloa lähetyskynttelikön rakenteessa ei kovin helposti huomaa. Can I take a picture? -kysymyksestä annan myös kymmenen pistettä. Suurin osa matkailijoista kun ei tätä kysymystä kysy ja räpsii surutta ikuistuksia messun tai muun tilaisuuden aikana.

Suomenlinnassa yksi vakiokysymyksistä on: how can I find the other church on this island? Monia matkailijoita hämää Suomenlinnan kirkon historia ortodoksikirkkona ja etenkin reilusti muuttunut ulkomuoto. Matkailijat luulevat Suomenlinnassa olevan luterilaisen kirkon lisäksi yhä edelleen jossain toinen, ortodoksinen kirkko. Tuomiokirkolla ei voi viettää montaa päivää kuulematta: where’s the rock church? tai where’s the Uspenski cathedral? Kolaus tuomiosuntion itsetunnolle! Eikö meidän kirkko kelpaa, kun pitää mennä muita ihastelemaan? Noh, kaskut kaskuina, mielelläni neuvon matkailijoita muihinkin Helsingin kirkkojen helmiin.

How can I get to tower? Tämä on periksi antamaton klassikko. En tiedä, mistä matkailijat keksivät torniin pääsyä aina tiedustella. Kummassakaan kirkossa tai nettisivuilla kun ei missään ole esillä tietoa torniin pääsystä. Välillä kirkon ovella piipahtavat matkailijat rohkenevat esittää kysymystä jopa vihkimisen ollessa meneillään. Torneihin ei siis ole pääsyä muuta kuin erityisluvalla ja hyvästä syystä. Toinen vihkimisten aikana suosittu lause on: can’t we come in? Tätä kysytään samaan aikaan kun kirkon ovet ovat visusti kiinni ja näkyvillä on ständi tekstillä: Wedding, no sightseeing.

Klassikoiden lisäksi matkailijat kysyvät silloin tällöin tarkkoja kysymyksiä esimerkiksi kirkon historiasta, arkkitehtuurin yksityiskohdista, luterilaisen ja katolisen kirkon eroista, ja kirkon toiminnasta. Aika ajoin syntyy jopa pieni keskustelu, josta nautin kovasti. Palvelen matkailijoita toki simppeleissäkin asioissa, kuten toiletin löytämisessä, mutta hieman syvemmät vuorovaikutustilanteet tuovat merkityksellisyyden kokemusta niin itselleni kuin toivon mukaan myös matkailijoille. 🙂

20160811_161339

HUOM! Kirjoittaessani, että matkailijat ovat olennaisen äärellä tiedustellessaan kirkossa hotelli helpotusta, tarkoitin sitä todella. Jokainen meistä varmaan tietää, miten kurja on olla päiväretkellä jossain, ilman, että pääsee vessassa käymään. Kurjalta tuntuu myös se, jos wc:n löytäminen on työn ja tuskan takana. Vaikka reissu olisi tuolloin muuten onnistunut, päällimmäisenä jää mieleen huutava vessahätä. Kuulostaako esimerkiksi lause: muuten oli tosi hyvä leffa, mutta mulla oli koko ajan kauhea pissahätä, tutulta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s