Miksi liityin aikuisena kirkkoon?

Lähestyn otsikon kysymystä kahdeksan minulle henkilökohtaisesti merkittävän syyn kautta.

 1. Armo. Kristinusko ja kirkko vievät eteenpäin evankeliumia – viestiä Jumalan armosta. Vaikka tekisin mitä, Jumala rakastaa ja armahtaa minua. Jumalalle ja kirkolle kelpaan sellaisena kuin olen. Kirkko ei erota jäseniään, toisin kuin eräs toinen hengellinen yhteisö, johon olen aiemmin kuulunut. Kirkossa kaikki saa olla epätäydellisinä, syntisinä ihmisinä.
 2. Yhteisö. On mukava olla osa suurta yhteisöä, jossa tunnen olevani kotonani. Yhteenkuuluvuuden tunne ja yhteisöllisyys ovat myös tärkeitä uskolleni.
 3. Monimuotoisuus. Nykypäivän suomalainen kirkko on todella monimuotoinen ja monipuolinen. Kirkossa on niin liberaaleja kuin konservatiivisiakin jäseniä, ajatuksia ja toimintamalleja. Kaikessa monimuotoisuudessaan kirkko kehittyy ja on ajan hermoilla. Kirkko ei ole jämähtänyt keskiajalle, vaan toimii nykypäivän yhteiskunnassa, niin että myös perinteisemmätkin ihmiset voivat kokea kirkon kodikseen. Sijoitun itse liberaaliuden ja konservatiivisuuden keskivaiheille, ja näen positiivisena sen, että kirkossa on molempia ääripäitä ja kaikkea niiden väliltä.
 4. Apu. Kirkko korostaa suuresti kristillistä lähimmäisen rakkautta tehden paljon hyvää. Ihmiset voivat saada kirkosta apua monella eri tavalla; esimerkiksi osallistumalla kirkkokahveille, voi saada apua yksinäisyyteen. Perhekerhoista löytyy vertaistukea lapsiperheiden arkeen ja palvelevasta puhelimesta keskusteluapua puhelinsoiton päästä. Maksamalla kirkollisveroa tuen myös kirkon arvokasta diakoniatyötä.
 5. Inhimillinen kristittynä oleminen. Kirkossa voin olla sellainen kristitty, joka minun on hyvä ja luonteva olla. Kirkossa voin tehdä niitä vapaaehtoistehtäviä, joista pidän ja joissa persoonalliset ominaisuuteni pääsevät hyötykäyttöön. Aiemmin kuulumassani hengellisessä yhteisössä julistettiin sanomaa, että kun teet sitä, tätä ja tuota, ja ajattelet näin, olet hyvä kristitty. Tämä oli ahdistavaa ja aiheutti jatkuvia itsesyytöksiä siitä, että olen huono kristitty, enkä kelpaa, vaikka kuinka yritän. Kirkossa kristittynä oleminen on inhimillistä.
 6. Elämän suuret tapahtumat. Kirkko on mukana elämäni suurissa hetkissä (niin kuin arjessanikin), sitten kun on niiden aika. Jos joskus menen naimisiin, saan sille Jumalan siunauksen, kauniin kirkon tilaksi ja kirkon henkilökunnan panostuksen tapahtumaan. Jos joskus saan lapsia, saan lapseni kastetilaisuuteen kaikki samat kuin naimisiin mentäessä. Ja kun kuolen, pääsen haudan lepoon kirkon maahan.
 7. Identiteetti globaalissa yhteiskunnassa. Kristinusko ja kirkko ovat olleet vuosisatoja osa suomalaisuutta, suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Nykypäivänä suomalainen yhteiskuntamme saa vahvistuksia eri maista ja uskonnoista. Uskonnonvapaus on mielestäni yksilön ehdoton perusoikeus. Ajattelen myös niin, että mitä enemmän suomalaiset eroavat kirkosta, ja mitä enemmän Suomessa kristinuskoa ajetaan alas, sitä enemmän muut uskonnot ja länsimaiselle yhteiskunnallemme kyseenalaiset tavat saavat valtaa ja suosiota. Ollessani kirkon jäsen, tuen sellaista suomalaisuutta, yhteiskuntaa ja kulttuuria, jossa ainakin vajaa neljä miljoonaa suomalaista haluaa elää.
 8. Työpaikka. Vaikea sitä on papiksi aikoa, jos ei ole kirkon jäsen. Tällä hetkellä kirkko tarjoaa minulle työpaikan suntiona.

Tärkein minulle näistä syistä on ensimmäinen – armo. Sitä ei voi korostaa liikaa ja kaikki muut syyt tavalla tai toisella pohjautuvat armoon. Mediassa on ollut jonkin verran esillä erilaisia listauksia, miksi olla kirkon jäsen. Tämä lista on minulle merkittävä, mutta varmasti on olemassa paljon muitakin syitä, miksi ihmiset haluavat kuulua kirkkoon. Oletko pohtinut sinulle merkittäviä syitä?

Kirkko ja sen onnellinen jäsen. 🙂

4 thoughts on “Miksi liityin aikuisena kirkkoon?

 1. Hieno ja hyvin perusteltu kokemus. Minulla on samanlaisia tuntemuksia vaikka olen enemmän konservatiivinen .

  Tykkää

 2. Kiva lukea, että olet liittynyt kirkkoon. Itse olin lapsena ja nuorena luterilainen, mutta aikuisena olin pitkään vapaissa suunnissa. Nyt kuulun taas kirkkoon ja olen onnellinen luterilainen. Armo on minullekin yksi tärkeä syy.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s