Suurin katastrofi jos suntio ei saavu paikalle?

YouTubesta löytyy Kirkon alat ry:n julkaisema video (https://www.youtube.com/watch?v=8ztEwhFxDGM), jossa Tapiolan seurakunnan ylivahtimestari Antti Ruuskanen kertoo suntion työstä. Videon otsikko on suntion työtä hyvin kuvaava: Suntio on kaikessa mukana. Videolla Ruuskanen toteaa, ettei sellaista tilaisuutta kirkossa olekaan, missä suntiolla ei olisi jonkinlaista roolia.

Ruuskanen tuo esiin sen, miten ihmiset pohtivat jumalanpalveluksen onnistumista, mikäli pappi tai kanttori jää pois. Hän sanoo itse ajattelevansa, että kyllä suurin katastrofi on, jos suntio ei saavu paikalle. Olen miettinyt, pitääkö Ruuskasen ajatus paikkansa. Puretaan asiaa vähän…

Jos pappi ei saavu jumalanpalvelukseen, ei tilaisuudella ole vetäjää. Ilman pappia ei voi toimittaa ehtoollista. Liturgiaan ja saarnaankin pitäisi valmistautua etukäteen, joten tuskin kukaan kirkkokansasta pystyy näihin tehtäviin täysin lonkalta hyppäämään; ellei kirkkokansassa ole kokeneita pappeja mukana.

Jos kanttori ei saavu jumalanpalvelukseen, tilaisuudella ei ole musisoijaa. Hyvässä lykyssä kirkkokansasta voi löytyä soittotaitoinen henkilö, mutta haluaako kukaan ruveta säestämään ex tempore? Ehkä, tai ehkä ei. Olen sitä mieltä, että jos kanttori jää jumalanpalveluksesta pois, tilanne on erityisen harmillinen. Kuitenkin, virret voi laulaa tarvittaessa ilman säestystäkin.

Jos suntio ei saavu paikalle, jumalanpalveluksen ja kirkon tilojen käytännön järjestelyistä vastaava henkilö puuttuu. Suntion poisjääminen on mielestäni kanttorin uupumisen tavoin erittäin harmillinen tilanne. Jos pappi, tai kanttori on omasta seurakunnasta ja tilat ovat heille tuttuja, voi käytännön järjestelyjen hoitaminen onnistua ilman suntiotakin. Tähän tarvitaan toki reilusti aikaa.

Papin täytyisi löytää kirkon valokatkaisijat (kirkosta riippuen voivat olla esimerkiksi sähköpääkeskuksessa sermien takana piilossa) ja ulko-ovien avaimet, järjestää paikalleen ehtoollisvälineistö antimineen, kytkeä mikit oikein ja opetella käyttämään äänentoistojärjestelmää, hankkia vapaaehtoiset kolehdinkerääjät, messun jälkeen jäädä laskemaan kolehtirahat ja opetella tilittämään ne, sekä siivota tietysti, ja sulkea kirkko. Tarvittaessa jumalanpalveluksen voi toki pitää ilman äänentoistoa, ja rahat voi jättää suntiolle laskettavaksi, kun hän seuraavan kerran tulee töihin, samoin kuin siivoamisenkin.

Uskon siis, että jumalanpalveluksen pystyy toteuttamaan ilman suntiota, mutta soveltamista se kyllä vaatii. Olen kuullut sairaalateologien järjestävän aina kaikki tilaisuudet itse, ilman suntiota. Heille tosin tilat ja välineistöt ovat varmasti ennestään tuttuja. En siis aivan yhdy Ruuskasen ammattiylpeyttä hivelevään ajatukseen, mutta monet muut videolla esiintyvät lausumat suntion työstä allekirjoitan.

Kenen paikalle saapumattomuus on sinun mielestäsi suurin katastrofi?

20160616_160552

Jos lyhyt ja ytimekäs kuvaus suntion työstä kiinnostaa, käy zekkaamassa video. Se kestää vajaa viisi minuuttia! 🙂

-Syksyisin sävelin Eveliina suntio

2 thoughts on “Suurin katastrofi jos suntio ei saavu paikalle?

  1. Sanoisin, että jokainen on tärkeä toimessaan, mutta surullista on, jos kirkkokansaa ei olisi. Vaikka ”missä kaksi tai kolme on koolla…” Tartossa asuessani oli ortodoksisessa vigiliassa kerran vain pappi, diakoni ja minä. Pappi sanoi minulle ennen jumalanpalveluksen alkua, että muista että seisot siinä enkelten keskellä.

    Tykkää

    1. Tuo on ihan totta, kirkkokansan puuttuminen olisi harmillisin mahdollinen tilanne. Heitä varten kirkon työntekijät työtään tekevät ja jumalanpalveluksia järjestävät. Pappi onnistui kuvaamassasi tilanteessa sanomaan sinulle mielestäni aika kauniisti. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s