Alemmuuskompleksi

Tunnetko koskaan itseäsi huonommaksi ja vähäpätöisemmäksi kuin muut? Minä tunnen, lähes aina. Koen jatkuvaa alemmuuskompleksia suhteessa moniin ihmisiin.

Työkaverini tuntuvat usein paljon fiksuimmilta ja filmaattisemmilta kuin minä. He sosialisoivat paremmin seurakuntalaisten kanssa, jaksavat olla matkailijoille hymyileväisiä ja hoitavat ehtoollispikarien tiskauksen nopeammin. Juoksen pää kolmantena jalkana, mutta olen silti hitaampi. Keskustelen niin taitavasti kuin osaan, mutta olen silti sosiaalisesti kömpelömpi.

Kuntosalilla kanssa treenaajat näyttävät urheilullisilta ja lihaksikkailta. He osaavat hienon näköisiä treeniliikkeitä ja nostavat jalkaprässissä monia kymmeniä kiloja. Itse jaksan juuri 20 kiloa tai vähän reilu. Sillä välin, kun pähkäilen oman kuntosalilaitteeni penkin säädön kanssa, viereisessä laitteessa huhkiva tekee sarjansa kolme kertaa läpi. Tajuan osaamattomuuteni yksinkertaisen tekniikan kanssa ja luovutan.

Opiskellessani alemmuuskompleksi on taattu. Kun opettaja tiedustelee luennolla, olisiko jotain kysyttävää, ei mieleeni tule yhtikäs mitään. Ajattelen opettajan jo selittäneen kaiken tärkeän. Opiskelutoverini nostaa kätensä ylös ja esittää oleellisen kysymyksen. Pohdin: totta tosiaan, miten en itse tajunnut tuota kysyä. Ryhmätyöskentelyssä muilla on mitä etevämpiä ajatuksia, kun oma tajuntani kamppailee ymmärtämään, mitä eroa on anamneesilla ja statuksella.

Nähdessäni ystäviäni, ihastelen, kuinka kauniita ja tyylikkäitä he ovat. Vilkaisen omia vaatteitani ja huomaan niissä tahroja ja roikkuvan langan pätkän. Kävellessämme peilipinnan ohitse, näen ystävässäni upean ladyn ja omaa pärstääni lähes säikähdän. Ystäväni ovat aina energisiä ja iloisia, muistavat vastata viesteihin ja pyytävät kahville. Itse kirjoitan kalenteriini ylös ”Soita xxx:lle”, jotta muistaisin edes välillä kysyä kuulumisia.

Paremman puoliskoni kanssa pätee samat kuviot. Hän on paljon älykkäämpi ja kaikilla muillakin tavoilla parempi ihminen kuin minä. Parempi puoliskoni on huomaavainen, avulias, hauska, vekkuli, kätevä käsistään, kattavan yleissivistyksen omaava, ahkera tekemään kotitöitä jne. Itse otan kaiken kirjaimellisesti, loukkaannun helposti, unohdan lakanat taloyhtiön pyykinkuivaushuoneeseen, jätän rikkinäisen roskapussin parkettilattialle ja olen varmasti maailman tylsin ihminen.

Tiedän, että on tyhmää verrata omaa itseäni muihin ihmisiin. Kukaan muu ei ajattele minusta samalla tavalla kuin minä. Kenenkään toisen silmissä tuskin olen niin huono, mitä omissa silmissäni. Silti, koen alemmuuskompleksia.

Koetko sinä, realiteeteista huolimatta?

20160831_152932

Kuvassa takuuvarma paikka kokea alemmuuskompleksia.

– Eveliina

2 thoughts on “Alemmuuskompleksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s