Erilainen papiksi opiskelevan tausta

Teologisessa tiedekunnassa ihmisiin tutustuessa tuntuu, että suurin osa papiksi opiskelevista omaa samankaltaisen hengellisen ja seurakunnallisen taustan. Jos nyt vähän karrikoidaan, on kaksi tyypillistä papiksi tähtäävän teologianopiskelijan taustaa.

 1. Nuori teologianopiskelija, joka hakenut opiskelemaan teologiseen heti lukion jälkeen. Taustalla perinteinen luterilainen perhe ja rippikoulu teini-iässä. Rippikoulun jälkeen monta vuotta isosena, eli nuoresta iästä huolimatta rutkasti kokemusta rippikoulusta ja seurakuntaelämästä.
 2. Vanhempi teologianopiskelija, jonka tausta samanlainen kuin edellisellä. Lisäksi monta vuotta työkokemusta kirkon työntekijänä, esimerkiksi nuorisotyönohjaajana, diakonina tai lapsityöntekijänä.

Oma hengellinen ja seurakunnallinen taustani on hieman toisenlainen verrattuna näihin kahteen. Synnyin helluntailaiseen perheeseen ja otin lapsena osaa pienen, konservatiivisen helluntaiseurakunnan toimintaan. Kävin pyhäkoulussa ja 11-vuotiaana kasteella. Teini-iässä osallistuin jonkin aikaa nuorteniltoihin, mutta pikkuhiljaa erkaannuin liikkeestä. Aikuisena en kokenut helluntailaisuutta enää omakseni ja löysin luterilaisen kirkon. Liityin kirkkoon 22-vuotiaana ja kävin rippikoulun heti perään.

Ennen reilu 20 vuoden ikää minulla oli käytännön kokemusta luterilaisesta kirkosta koulujen kevätkirkkojen ja sukulaisten kirkollisten toimitusten verran. Uskonnon oppitunneilla opillinen puoli oli toki tullut tutuksi. Teologian opinnot aloittaessani olin moniin muihin papiksi opiskeleviin verrattuna täysi ummikko. Muutaman vuoden aikana olen kotiutunut vahvasti kirkkoon, tehnyt vapaaehtoistehtäviä ja töitä kirkossa.

Papiksi opiskelevien tausta ei varmasti todellisuudessa rajoitu kuvaamaani kahteen tyyppiin. Jokaisella meistä on oma erityinen elämänhistoriamme. Oma taustanikin on erilainen ja hyvä kysymys myös on, millainen historia voidaan edes määritellä erilaiseksi. Uskon, että useilla muillakin papiksi opiskelevilla on moninaista hengellistä ja seurakunnallista elämänkokemusta. Jostain syystä en ole juuri tavannut sellaisia, tai sitten tausta ei ole tullut puheeksi.

Kuulisin mielelläni, millaisia erilaisia taustoja muilta papiksi opiskelevilta löytyy. Laittakaa rohkeasti sähköpostia tai kommenttia! 🙂 Myös muiden kuin papiksi opiskelevien hengelliset ja seurakunnalliset taustat ovat tervetulleita; olen yleisesti kiinnostunut ihmisistä ja erilaisista elämäntarinoista.

skannaaminen0001

Kuvassa olen 11-vuotiaana, kastepäivänäni. 🙂

Koodailuja odotellessa, Eveliina

4 thoughts on “Erilainen papiksi opiskelevan tausta

 1. No kerronpa vähän taustastani. Minut kastettiin luterilaiseksi ja olin aktiivinen srk:ssa, varsinkin pyhäkoulussa, jossa toimin teininä apuopettajanakin. Nuortenilloissa kävin myös riparin jälkeen. Lukiolaisena aloin etsiä tietoa ortodoksisesta kirkosta. Tarton yliopistossa opiskellessani aloin käydä paikallisessa ortodoksisessa seurakunnassa. Kasvoin vain jotenkin siihen kirkkoon sisälle. Suomeen palattuani osallistuin n. vuoden kestäneeseen katekumeeniopetukseen ja 1997 pääsiäisenä mut voideltiin ortodoksisen kirkon jäseneksi. Harkitsin nuorempana myös luostarielämää, mutta 3 kk Lintulan luostarissa palautti haaveilijan aika nopsaan maanpinnalle. 😉

  Tykkää

  1. Kiitos viestistäsi! Oli ilo lukea. 🙂 Mielenkiintoista, että ortodoksisen kirkon jäseneksi liittymiseen kuuluu voitelu. Kaunis ele. Olen pitkään halunnut viettää hetken aikaa luostarissa, esimerkiksi viikonlopun tai yhden viikon. Kolmeen kuukauteen ei rahkeet riittäisi. 🙂 Millainen kokemus kolme kuukautta luostarissa oli?

   Tykkää

   1. Luin kirjoituksesi! 🙂 Tosi mielenkiintoinen. Luostarielämä vaatii varmasti vahvaa mielenlujuutta ja halua sitoutumiseen elämään luostarissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s