Psykiatria sivuaineena

Teologianopiskelijoilla on tähän asti ollut loistava mahdollisuus suorittaa psykiatrian sivuaine. Sain juuri tiistaina pakettiin omat opintoni psykiatriasta. Tässä vähän perustietoa niille, joita kokemukseni psykiatriasta sivuaineena kiinnostaa.

Psykiatrian sivuaine on 15 opintopisteen laajuinen. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, varsinaisten sivuaineiden laajuus on 25 opintopistettä. Periaatteessa siis psykiatrian sivuaineopintoja ei voi varsinaisesti sivuaineeksi kutsua, koska opintopistemäärä on niin vähäinen. 15 opintopistettä koostuu kolmen opintopisteen propedeuttisesta kurssista, yhdeksän opintopisteen psykiatrian kurssista ja kolmen opintopisteen harjoittelusta.

Psykiatrian sivuaineen opinto-oikeutta pitää hakea. Opinto-oikeuden sai aiemmin vuosittain kymmenen teologianopiskelijaa, nykyisin vain kolme. Tänä syksynä hakua psykiatrian sivuaineeseen ei tule taloudellisten syiden takia. Toivottavasti ensi vuosi olisi valoisampi ja sivuaineopiskelijoita otettaisiin taas. Normaalisti haku tapahtuu syksyisin, ja hakuajan alkamisesta ilmoitetaan muistaakseni sähköpostilistan kautta. Flammasta on aina löydettävissä perustietoja opinto-oikeuden hakemisesta. Hakevista opiskelijoista otetaan huomioon seuraavia seikkoja:

  • Etusija on hakijoilla, jotka opiskelevat kirkkojen ja yhteiskunnan teologisiin tehtäviin valmistavassa koulutusohjelmassa, sekä hakijoilla, joille ei aiemmin ole myönnetty muita teologian opiskelijoiden kiintiöihin perustuvia suoritusoikeuksia.
  • Opiskelija on osoittanut orientoituneisuutensa psykiatrisiin ja psykologisiin kysymyksiin yhdellä tai useammalla suorituksella kursseista, joiden lista löytyy Flammasta. Huomionarvoisia ovat myös suoritetut psykologian perusopinnot, kirkollisten erityisalojen soveltavat opinnot ja psykiatrian propedeuttinen kurssi.
  • Opiskelija on pro gradu -tutkielmassaan syventynyt aiheeseen, jossa edellytetään perustietämystä psykiatriasta tai psykologisista kysymyksistä.
  • Opiskelijalla on sellaista työkokemusta, joka on selvä osoitus suuntautuneisuudesta psykiatrista tai psykologista tietämystä edellyttäviin tehtäviin.

Itse hakemus on 1,5 – 2 sivun mittainen perustelu, minkä vuoksi on hakemassa opinto-oikeutta psykiatrian opintoihin. Samaan aikaan kun alkaa hakuaika psykiatrian sivuaineeseen, voi käydä opintotoimistossa ilmoittautumassa psykiatrian propedeuttiselle kurssille. Viime vuonna propedeuttiselle kurssille mahtui mukaan 20 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Kurssi oli lyhyt johdanto psykiatriaan ja sen opetus toteutettiin keväällä.

20160920_143221

Varsinaisen yhdeksän opintopisteen psykiatrian kurssin opiskelin alkusyksyn aikana. Kurssi oli intensiivinen ja kesti elokuun lopusta syyskuun loppuun, kuukauden ajan. Luentoja, seminaareja ja ryhmätyöskentelyä oli melkein joka päivä maanantaista perjantaihin. Päivät alkoivat usein kahdeksalta ja päättyivät kahden ja neljän välillä. Kontaktiopetuksen lisäksi oli itsenäisiä tehtäviä, joita purettiin ryhmäopetuksessa.

Psykiatrian opetuksen järjesti lääketieteellisen tiedekunnan psykiatrian osasto. Se on Suomen suurin psykiatristen sairauksien opetukseen ja tutkimukseen keskittynyt yksikkö. Psykiatrian osasto toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tiloissa, pääosin HYKS Psykiatriakeskuksessa Töölössä. Opiskelin siis yhdeksän opintopisteen kurssin lääketieteen viidennen vuoden opiskelijoiden kanssa. Kurssilla oli lisäkseni yksi psykologian opiskelija, mutta muita sivuaineopiskelijoita en ainakaan tavannut.

Kurssi piti sisällään myös käytännön oppimista kentällä. Vietimme yhden illan psykiatrian päivystyksessä ja kaksi ja puoli päivää psykiatrian poliklinikalla. Pääsin mukaan seuraamaan psykiatrien haastatteluja ja haastattelemaan itsekin potilaita. Olen toki sairaanhoitajana psykiatrian osastoilla työskennellessäni tavannut paljon potilaita, mutta varsinaista psykiatrista anamneesia haastattelemalla en ollut aiemmin tehnyt. Käytännön oppiminen ja potilaiden tapaaminen kentällä oli todella antoisaa, nautin kovasti.

Jännitin etukäteen lääketieteen kandidaattien kanssa opiskelemista. Kuvittelin, että he olisivat super fiksuja ihmisiä ja pitäisivät minua humpuuki teologina. Onnekseni ennakkoluuloni osoittautuivat tyhmiksi ja vääriksi. Lääketieteen opiskelijat olivat aivan tavallisia ihmisiä ja ottivat minut hyvin vastaan. Kävin päivittäin syömässä lounasta heidän kanssaan, ja vaihdoimme kokemuksia teologian ja lääketieteen opiskelusta. Oli hauskaa huomata, että lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat painivat aivan samojen ongelmien kanssa kuin muidenkin alojen opiskelijat. Tiedekunnan viestintä tökkii, harjoittelut ovat huonosti organisoituja, luennot ovat tylsiä, eikä opinnot kaikessa teoreettisuudessaan anna eväitä käytännön työelämään.

20160915_171709

Nyt kun psykiatrian opinnot ovat kasassa, olisi mahdollisuus suorittaa vielä harjoittelu psykiatrian osastolla. Harjoittelu tarkoittaisi käytännössä sitä, että osastolla pääsisi seuraamaan osaston toimintaa ja hoitokeskusteluja. Työkokemukseni takia en koe hyötyväni tällaisesta harjoittelusta, joten en tee sitä. Kaiken kaikkiaan psykiatrian sivuaine oli todella intensiivinen ja mukanaan vievä, aivan mahtavaa vaihtelua teologisessa tiedekunnassa opiskelemiselle. Jos olet teologianopiskelija ja sinua yhtään kiinnostaa psykiatria sivuaineena, suosittelen lämpimästi hakemista! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s