Nainen yksin korvessa

Nainen on viiden kolmatta. Varhain aamulla hän pakkaa upouuteen retkireppuunsa vielä kananmunavoileivät ja tulitikut. Suukko kotiin jäävälle paremmalle puoliskolle ja ovi raikkaaseen aamun viileyteen. Matka metrossa, junassa ja bussissa. Viimeinen on täynnä alakouluikäisiä lapsia ulkoiluvaatteisiin pukeutuneina. Ei kai noikin ole tulossa sinne, nainen harmittelee mielessään. Lapsoset hyppäävät bussista pois luontokeskus Haltian kohdalla. Jes, saan olla rauhassa!

Muutama bussipysäkki ja nainen jää yksin syrjäisen tien varteen. Hän kiinnittää eilen ostetun karhukellon kilisemään repun lenkkiin. Hiekkatietä kävellessä vastaan tulee kyltti: Nuuksion kansallispuisto. Parkkipaikalle saapuessa nainen laskee siellä olevan 22 autoa. Jaha, täällä on muitakin ihmisiä, vaikka on lokakuinen arkipäivä. Nainen menee Haukkalammen luontotuvalle ja kuulee pikkulasten melskettä. Hän kokee karhukellon turhaksi ja tunkee sen vaivihkaa reppuunsa.

Kuivakäymälään joutuu jonottamaan ja naisen siellä ollessa ovea rämpätään. Haukkalammelta lähdettyä vastaan tulee toinen päiväkotiryhmä ja koululaisryhmä. Saako täällä olla ollenkaan yksin, nainen miettii mielessään. Alkumatkan jälkeen vastaantulevat ihmiset vähenevät ja välillä saa tarpoa pitkiäkin aikoja hiljaisuudessa. Nainen alkaa päästä sisälle luontoon. Keuhkot täyteen metsän tuoksuista ilmaa, tuuli heiluttaa puuskittain puiden oksia, aurinko paistaa ja lämmittää.

Nainen kulkee läpi metsien, yli siltojen, järvien ja lampien vierestä, pitkin pitkospuita ja polkuja, kapuaa ja laskeutuu lukuisia portaita. Hän on päässyt sinne, missä viihtyy parhaiten. Sinne, missä mieli rauhoittuu ja sielu lepää. Vihdoin nainen tajuaa olevansa lomalla, ei ole kiire mihinkään, vastuut ja velvollisuudet eivät paina. Voin olla tässä kaikessa rauhassa ja nauttia, hän myhäilee itsekseen.

Patikointi taukoaa muonan ja tulen teon ajaksi. Kananmunavoileivät ja välipalapatukka ravitsevat tyhjää vatsaa. Nuotio jää kituvaksi, paperi palaa, mutta puunhalot eivät. Nainen toteaa, ettei ole vielä mikään nuotiomestari. Ehkä joskus. Matka jatkuu, tällä kertaa luontopolkua pitkin. Polun varrella on kylttejä, jotka kertovat alueen luonnosta ja eläimistöstä. Mielenkiinto ja innostus valtaavat mielen. Tuolla on seuraava kyltti, mitähän siinä kerrotaan! Metsässä näkyy puroja, patoja ja vierestä lentäviä pikkulintuja.

Aika lähteä kotia kohti. Vaihtoehtoina on tarpoa hiekkatietä kaksi kilometriä bussipysäkille, tai vajaa viisi kilometriä polkua pitkin Haltiaan. Nainen valitsee pidemmän reitin, korpi vie voiton. Jyrkkiä laskuja, raskaita nousuja, kulkemista suoalueen lävitse. Opastekyltissä lukee, että Haltiaan on puolentoista kilometrin matka. Jaloissa alkaa tuntua pitkä taival. Psyykkistähän tämä on, jos olisin matkannut viisi kilometriä pidempään, lihasten väsymys olisi silloinkin iskenyt parin viimeisen kilometrin aikana, nainen tuumii.

Piipahdus laskettelurinteen päällä ja viimeiset laajat maisemat korkealta. Hän saapuu Haltiaan ja ehtii pyöriä hetken keskuksen myymälässä ennen sen sulkeutumista. Hakusessa on maastokartta, mutta huokea 13,5 euron hinta karkottaa ostosuunnitelmat. Nainen siirtää repun ulkotaskussa komeilleen puukon sisälle reppuun, kun nyt ihmisten ilmoilla ollaan. Haltian pihalta löytyy kaunis ulkonäyttely Suomen henkeäsalpaavasta luonnosta. Nainen katsoo näyttelyn kuvia tarkkaan ja hartaasti. Bussia odotellessa jalkoja särkee ja lämpimään bussiin päästyä hän vaipuu uneen, mutta vain hetkeksi.

Juna, metro ja viimeinen kilometri kävelyä kotiin. Takana on ainakin 23 kilometriä tarpomista, joista 20 kilometriä yksin korvessa. Aurinko laskee. Kotona nainen syö eilen tekemäänsä ruokaa ja odottaa paremman puoliskonsa saapumista. Yhdessä he menevät saunaan, tuoksuiksi valikoituen koivu ja havupuun vivahteinen metsä. Hetki sohvaa ja jalkapohjien hieromista. Ai ai kun on mukavaa. 🙂

Lumoavaa lokakuuta! Toivottelee luonnossa liikkuva Eveliina

One thought on “Nainen yksin korvessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s