Ajattelematon ihminen

Ajattelemattomuus on sitä, että tekee tai sanoo jotain ajattelematta tekoaan tai sanomistaan. Ajattelematon ihminen ei tarkoita pahaa, eikä ole ilkeä. Ajattelemattomuus on oikeastaan ääri rehellisyyttä, suorapuheisuutta ja spontaania käytöstä. Ajattelematon ei peittele tunteitaan tai ajatuksiaan, vaan toimii niin kuin kulloinkin juuri sillä hetkellä aidosti kokee.

Ajattelemattomuutta on huudahtaa ystävänsä nähdessään: ootpas sä uhkea! Huudahduksella ajattelematon tarkoittaa ystävän olevan valloittava, muodokas lady. Ajattelematon ihminen neuvoo asioissa, joista ei ole kunnolla perillä. Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan täti toteaa nuorelle raskaudenkeskeytyksen papereita kirjoittamaan tulleelle naiselle: kyllä sun nyt pitää ruveta huolehtimaan ehkäisystä. Neuvolan täti tarkoittaa huolenpidollaan hyvää ja pyrkii tuomaan vastuullisuuden tärkeyttä esille.

Ajattelemattomuuksissaan ihminen yrittää saada kiinni tavoittelemaansa henkilöä soittamalla lukuisia kertoja peräkkäin. Soittajalla on kiire ja hän haluaa saada asiansa hoidetuksi. Omien, vahvojen mielipiteiden voimakas esille tuominen seurassa, jossa on päinvastaisia mielipiteitä omaavia ihmisiä, saattaa olla tarkoituksellista, tai jälleen kerran – ajattelematonta. Kyllä ihmisen tarvii lihaa syyä… kun paikalla on vegetaristeja. Näkemyksiään valottava ei ehkä tule ajatelleeksi, että vegetaristi on selvittänyt tarkoin kasvisruokavalion terveellisyyden, monipuolisuuden ja riittävän ravintoainemäärän.

Ajattelemattomuudesta sanoissa ja teoissa voi seurata turhia väärinymmärryksiä ja loukkaantumisia. Eikö se yhtään ajattele, mitä sanoo, saattaa tuumia ajattelemattoman kanssa kommunikaatiossa ollut ihminen. Ystävänsä uhkeaksi kutsuma voi ymmärtää lausahduksen tarkoittavan, että hän on lihava. Neuvolan tädin kanssa asioiva, raskaudenkeskeytyksen papereita kirjoittava nainen on huolehtinut ehkäisystä niin hyvin kuin on ikinä pystynyt. Neuvolan tädin sanoma tuntuu ikävältä ja vähättelevältä. Se ei edes vaivautunut selvittämään, onko ehkäisystä huolehdittu. Lukuisten soittoyritysten kohde voi tulkita puhelut hätäilynä, tungetteluna tai epäluottamuksena. Lihan syönnin tärkeydestä kuullut vegetaristi voi kokea kommentin ala-arvoisena ja sellaisena, ettei toinen arvosta hänen ravitsemusvalintojaan.

Joskus ajattelematon ihminen ryhtyy ajattelemaan jälkikäteen. Kuulostaako tutulta sanonta sanoa tai tehdä ensin ja miettiä vasta sitten? Tunnustan itse syyllistyväni tällaiseen ajattelemattomuuteen kohtuullisen usein. Olen ajattelemattomuuksissani saattanut loukata kanssaihmistä, mutta parempi on tajuta myöhään kuin ei milloinkaan, mitä tuli tehtyä. Anteeksi voi pyytää.

20161012_141121-kopio

Onko sinulla kokemuksia ajattelemattomasta ihmisestä?

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s