”Teen mahdollisimman huonopalkkaisia työvuoroja” – tulorajat opiskelijan rankaisuna

Otsikon sanat jouduin toteamaan viimeisimmässä työvuoropalaverissa. Kela on rajannut tarkoin, kuinka paljon opiskelijalla saa olla palkkatuloja opintotukikuukausien saamiseksi. Tulorajaus on aiheellinen. Ei olisi järkevää, jos esimerkiksi 50 000 euron vuositulot omaava opiskelija saisi nostaa opintotukea. Tuollaisilla tuloilla luulisi tulevan toimeen tässä yhteiskunnassa. Tulorajat ovat mielestäni kuitenkin liian alhaiset.

Opintotuesta ja asumislisästä jää verojen jälkeen puhtaana käteen noin 470 euroa kuukaudessa. Tällä rahasummalla ei tule toimeen ainakaan Helsingissä, eikä varsinkaan silloin jos ei asu vuokraltaan edullisessa opiskelija-asunnossa. Yksityisten asuntojen vuokria ja elämistä ei tuolla summalla kustanneta, eikä opiskelija-asuntoja riitä kaikille. Mitä siis opiskelija tekee elättääkseen itsensä?

Töitä, tietenkin.

Normaali opiskeluvuosi on yhdeksän kuukautta. Jotta saisi nostettua yhdeksän opintotukikuukautta, palkkatulojen vuosituloraja on 11 850 euroa. Vajaa 12 000 euroa + opintotukikuukaudet ovat vuosituloiksi todella pieni summa. Lisää töitä siis…

Olen nostanut tämän vuoden aikana neljä opintotukikuukautta, joista olen palauttanut jo kaksi. Nyt kamppailen kahden opintotukikuukauden tulorajan kanssa, joka on 21 020 euroa. Tämäkään ei ole iso summa vuosittaiseen asumiseen ja elämiseen Helsingissä. Varsinkaan kun ottaa huomioon, että tuon rahamäärän eteen on aherrettu kokopäiväistä opiskelua ja 50 prosenttista työaikaa samaan aikaan.

Yritän koko loppuvuoden ajan tehdä mahdollisimman huonopalkkaisia työvuoroja (arki- ja lauantaiaamuja, kirkon alalla kun ei ole erillistä lauantailisää), jotta kahden opintotukikuukauden tuloraja ei ylittyisi. Olen aika vakuuttunut, että raja ylittyy silti ja joudun palauttamaan viimeisetkin opintotukikuukaudet. Tekisi jopa mieli palauttaa nuo tukikuukaudet ihan vapaaehtoisesti. Sitten ei tarvitsisi miettiä tulorajojen täyttymistä ja voisin vapaasti tienata voita leivän päälle.

Ahkeruudesta rankaistaan. Uskomatonta, mutta totta.

cashbox-1642989_960_720

Kuva: Pixabay

Eveliina

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s