Miten vegetaristin ja sekasyöjän yhteiselon saa onnistumaan?

Olen ollut 13,5 vuotta vegetaristi, mikä on yli puolet eletystä elämästäni. Jätin lihan pois ruokavaliostani alakoulun (silloinen ala-aste) kuudennella luokalla. Parempi puoliskoni on ollut koko elämänsä sekasyöjä ja tulee varmasti olemaan koko loppuelämänsä. Miten vannoutuneen, pitkäaikaisen vegetaristin ja sekasyöjän arjen saa toimimaan?

Lyhyt vastaus kysymykseen on: Paremmin kuin hyvin. Meillä ei ole ollut mitään ongelmaa ruokavalioidemme yhdistämisessä ja kaikki on sujunut mutkattomasti. Kerron muutaman käytännössä hyväksi havaitun vinkin sopuisaan arkeen.

  1. Kunnioita kumppanisi ruokavalioita

Yksi tärkeimmistä seikoista on asennoituminen kumppanin ruokavaliota kohtaan ja sen kunnioittaminen. Mikäli vegetaristi alkaa arvostelemaan sekasyöjää epä-eettiseksi, tai sekasyöjä paasaa vegetaristille siitä, miten ihminen ei pärjää ilman lihaa, on konflikti taattu. On tuhoisaa, jos toinen, tai molemmat osapuolet eivät kunnioita toistensa tapaa syödä, vaan väheksyvät sitä. Väheksyminen voi äityä painostamiseksi, jos tuodaan ilmi, että kumppanin pitäisi syödä samalla tavalla kuin itse syö.

Näin ei tarvitse tehdä. Asioihin ja kumppanin erilaisuuteen voi suhtautua avoimesti. Jos itse kunnioitat kumppanisi ruokavaliota, on todennäköisempää, että hänkin kunnioittaa sinun.

A: ”Aa oot vege, miksi?

B: ”En halua syödä eläimiä, enkä tykkää lihan mausta.”

A: ”Sepä hienoa, että sulla on mielipiteitä. Miten suhtaudut siihen, kun muut syö lihaa?

B: ”Ei se ole mulle mikään ongelma. Jokainen ihminen saa syödä, mitä haluaa. Samalla tavalla kun mulle ei ole mikään asia se, että muut syö lihaa, toivon, ettei muille ole mikään asia se, että mä en syö lihaa.”

A: ”Niinpä. Se on hyvä, että jokainen saa olla sellainen kuin on.”

  1. Suhtaudu sopuisasti kumppanisi eettisiin mielipiteisiin

Kunnioittaminen ja sopuisa asenne pätee ruokavalion lisäksi sen taustalla oleviin eettisiin mielipiteisiin. Eläinten oikeudet voivat olla vegetaristille lähellä sydäntä. Samaa ei voi vaatia kumppanilta, eikä kumppania kannata alkaa nähdä julmana. Todennäköisesti kumppani tykkää myös enemmän tai vähemmän eläimistä, mutta niiden eettiset oikeudet eivät ole hänelle henki ja elämä. Näe kumppanissasi se hyvä ja samanlaisuus, mitä hänessä on.

  1. Ole yhteistyöhaluinen ruoanlaiton käytännön toteutuksessa

Miten ruoanlaitto käytännössä onnistuu? Pitääkö aina tehdä kaksi eri ruokaa? Meneekö ruoanlaittoon aina hirveästi aikaa ja pitääkö kauheasti miettiä, mitä ihmettä sitä nyt pystyisi tekemään? Ei ei ei, ei ollenkaan näin! Mietitäänpä tyypillisiä kotiruokia, esimerkiksi makaronilaatikkoa, makkarapaistosta, perunaa + kastiketta + pihviä, ruokasalaattia ja pizzaa.

Makaronilaatikon voi tehdä helposti härkiksestä. Sitä löytyy ruokakauppojen kylmähyllyltä ja on käyttövalmista semmoisenaan. Sekasyöjä voi lisätä laatikkoannoksensa sekaan kinkkusuikaleita. Niitä saa ostettua kaupasta valmiissa pussissa, joten ylimääräistä työtä ei tule sen enempää kun avaa pussin ja ripottelee ruoan sekaan. Ylimääräistä rahan menoa on ehkä kaksi euroa yhdestä kinkkusuikalepussista, josta riittää moneen ateriaan.

Makkarapaistoksen voi tehdä soijanakeista ja samaan tapaan kuin makaronilaatikossa, lisätä valmiiseen annokseen lihanakkien paloja. Peruna + kastike + pihvi ruoassa kaikki muu ruoka on samaa, paitsi pihvi. Molemmat syövät perunaa, ruskeaa kastiketta ja salaattia, jos sitä on. Ei ole iso työ valmistaa samaan aikaan lihapihvit ja porkkanapihvit. Toiset voi työntää uuniin ja toiset paistaa pannulla.

Ruokasalaatin voi valmistaa niin, että siinä on esimerkiksi paistettua halloum-juustoa. Se on oikein maistuvaa molemmille, ja jos sekasyöjän tekee mieli lihaa, sitä voi lisätä omaan annokseen. Pizzojen osalta kummatkin tekisivät joka tapauksessa omansa, joten ylimääräistä työtä ei taaskaan tule. Sekasyöjä voi täyttää pizzansa lihoilla ja vegetaristi voi laittaa pizzansa proteiinin lähteeksi esimerkiksi vege-salamia. Sitä löytyy perusruokakaupoista, eikä hinta huimaa päätä.

  1. Nauti siitä, kun saat syödä aterian parhaat palat yksin

Jos ruokana on esimerkiksi peruna + kastike + pihvi yhdistelmä, sekasyöjän aterian kohokohta saattaa hyvinkin olla mehevä jauhelihapihvi ja vegetaristilla maukas soijaleike. Ajattele, ettei sinun tarvitse jakaa ruoan parhaita paloja kenenkään kanssa. Voit syödä kaikki herkulliset pihvisi ja käydä santsaamassa vain ostamienne pihvien määrä rajana. Kukaan muu ei pistele niitä poskeensa. Herkkupalat ovat vain sinun, nauti!

  1. Älä tee ongelmaa asioista, jotka eivät ole ongelmia

Vegetaristin ja sekasyöjän yhteiselo ei ole ongelma, ellei siitä tee sellaista. Kumppanisi erilainen ruokavalio ja eettiset mielipiteet eivät ole ongelmia, ellet tee niistä ongelmia ja suhtaudu asioihin liian intohimoisesti. Samalla tavalla kun sekasyöjä ei ehkä halua syödä tomaattia, vegetaristi ei halua syödä eläimiä. Ruoan laittaminen käytännössä on helppoa ja mutkatonta. On hauskaa kysyä: miltä sun ruoka maistuu, onko se hyvää? Yhteisessä ruoanlaitossa ei ole mitään ongelmaa, ellei itse rupea hankalaksi ja tee siitä ongelmaa.

Totta kai vegetaristin ja sekasyöjän mutkaton arki edellyttää molemmilta oikeaa asennoitumista ja käytöstä. Terve parisuhde ei ole sellainen, missä toinen yrittää kaikkensa sen onnistumiseksi ja toinen suhtautuu väheksyvästi ja aiheuttaa konflikteja. Vinkkini sopivat yhtä hyvin vegetaristeille kuin sekasyöjille.

dsc01436

Kuvassa eilinen iltapalamme, riisipuuroa ja luumusoppaa. Maistui molemmille.

Mutkatonta yhteiseloa! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s