Tervehdys kaikille, oon Eveliina, Maijan ystävä. Sain Maijalta pyynnön pitää puheen avioliiton merkityksestä kristinuskossa. Mitä avioliitto kristinuskossa tarkoittaa?

Avioliitossa ja kirkossa tapahtuvassa vihkimisessä keskeistä on Jumalan siunaus. Vihkiminen on sekä oikeudellinen että pyhä toimitus. Maija ja Matti, kesäkuussa kun menitte naimisiin Mäkkylässä, jätitte yhteisen liittonne Jumalan huolenpitoon. Elämä avioliitossa ei ole kiinni vain teistä, Jumala siunaa yhteistä taivaltanne. Myös seurakunta rukoilee siunausta teille.

Matteuksen evankeliumissa sanotaan näin: ”He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi.” Avioliitto on Jumalan antama tehtävä ja hänen erityisessä suojeluksessaan. Merkittävää avioliitossa on puolisoiden keskinäinen huolenpito ja rakkaus. Ensimmäinen korinttilaiskirje kertoo meille rakkauden olevan kärsivällinen ja lempeä. Tällaista rakkautta on teistä, Maija ja Matti, helppo uskoa.

Miten avioliitto kristinuskossa on muotoutunut? Keskiajalla ajateltiin, että avioliitto alkaa kihlauksesta, joka oli tuolloin itse vihkimistä merkittävämpi tapahtuma. 1800-luvun keskivaiheille asti kosijan piti saada lupa avioliittoon morsiamen isältä. Käden pyytämistä naisen isältä on jatkettu kohteliaana perinteenä 1900-luvun alkuun asti. Ennen vanhaan suosituimpia vihkikuukausia olivat loka-, marras -ja joulukuu. Näiden kuukausien suosioon vaikuttivat käytännön syyt. Peltotyöt olivat loppuneet, ruokavarastot olivat täynnä juhlia varten ja ihmisillä oli aikaa.

Hääparien kuuluttaminen kirkossa on ollut vahvasti osa hääperinnettä. Kuulutuskertoja oli kolme, mutta toisen maailmansodan jälkeen niiden määrä vähennettiin yhteen. Varhaisempina aikoina pappi tarkasti, oliko parin lukutaito ja kristinopin tuntemus riittävä kuulutuksia varten. Palkaksi pappi sai rahaa ja sukat. Muita vanhoja, hauskoja häiden yksityiskohtia olivat morsiamen huntu ja kaason tehtävät. Huntu oli aiemmin niin paksua kangasta, ettei sen läpi näkynyt. Siksi morsian kulki isänsä saattamana alttarille. Kaason tehtävä oli käytännön järjestelyiden lisäksi suojata morsianta noituudelta ja neuvoa hänelle avioliittotaikoja.

Hypätään takaisin nykypäivään. Avioliitto on upea parisuhde, vaikka joskus sanotaankin, että rakkaus on sokea, mutta avioliitto palauttaa kyllä näön. Kirjailija ja tuottaja Marko Kulmala on kertonut, kuinka hän 25 vuoden jälkeen rakastui vaimoonsa uudelleen. Hän kirjoitti kymmenen kohdan ohjelman, miten menestyä avioliitossa. Otan siitä seitsemän merkittävintä.

Ensimmäinen keskeisistä menestystekijöistä on hyvät välit anoppiin – tuollainen parisataa kilometriä on suositeltava väli. Suhde rakkaaseen anoppiin pysyy silloin raikkaana.

Toiseksi: Puolison antama ostoslista Alepaan on täsmällinen manuaali. Älä korvaa siinä mainittuja tuotteita muilla, sanomalla: Täähän on melkein sama. Ei ole.

Kolmanneksi: On hyvä hyväksyä, että seurusteluvaiheessa molemmat markkinoivat itsestään siloteltua kuvaa – juuri siitä markkinoinnissa on kyse. Et siis mennyt liittoon sen ihmisen kanssa, jonka kanssa kuvittelit meneväsi. Toisaalta et myöskään itse ole se, jota esitit olevasi. On hyvä muistaa tärkeä kehotus: Älä milloinkaan arvostele puolisosi vikoja. Ehkä juuri ne viat ovat estäneet häntä saamasta parempaa puolisoa kuin sinua.

Neljänneksi: Miesten on hyvä tajuta, (Matin kannattaa olla nyt kuulolla), että avioliitossa pärjää parhaiten, kun arkisissa asioissa tekee täsmälleen niin kuin vaimo haluaa: kaupoissa, matkoilla, sisustusvalinnoissa jne. Se lisää onnellisuutta.

Viidenneksi: Muista, että vihkikaavassa ei luvata mitään. Siinä kysytään: Tahdotko? Jos tahtoo, niin tahtoo.

Kuudenneksi: Muista kiittää. Kiitos rakas.

Seitsemänneksi: Muista sanoa puolisolle usein: sinä rakastat minua. Juuri tässä muodossa.

Näin siis Marko Kulmala. Mutta ehkä te, Maija ja Matti, olette keksineet omat menestystekijänne avioliitollenne. Olette liittonne parhaita asiantuntijoita ja tulkitsijoita. Toivotan Jumalan siunausta liitollenne ja rohkaisen kohti haasteita, sillä hyvässä avioliitossa niitä riittää. Rakastakaa rajusti, luottakaa lujasti, antakaa anteeksi.

Kiitos.

 

HUOM! Henkilöiden nimet ja paikan nimi ovat muutettu. 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s