Ulkonäkökeskeisyys

Välillä Helsingin kaduilla kulkiessa tuntuu, että ulkonäkö menee järjen edelle. Näin talvipakkasilla en voi olla ihmettelemättä ihmisiä, jotka kulkevat tuulessa ja tuiskussa ilman pipoa, pää paljaana. Näin meren rannalla kun tuulee, ja paljon. Pää paljaana kulkevat ihmiset eivät ole vain teini-ikäisiä tyttöjä, vaan myös vanhempia henkilöitä ja miehiä. Yksi ilta lähdimme kävelylle, enkä muutaman viikon leudon kauden jälkeen tajunnut, että lämpötila on kääntynyt pikku pakkaselle. Lähdin pää paljaana, mutta kun tajusin, että lämpötila on miinuksella, vedin kaulahuivini visusti pääni ympärille. Silti tuon kävelyn aikana ilman kunnon päähinettä tuntui, että pääni jäätyy. Kamalaa!

Toinen ihmetyksen aiheeni ovat talvitakit. Tässä naiset ja varsinkin juuri ne teini-ikäiset tytöt ovat tehneet mielestäni pohjanoteerauksen. Kovillakin pakkasilla näkee, kun tytöt kulkevat kadulla ”talvitakki” päällä. Käytännössä tuo talvitakki on ohut pikkutakki, joka ei suojaa takalistoa ja jalkoja ollenkaan. Hyvä, ettei napa vilku. Sitten he silmin nähden hytisevät ja tärisevät. Tällöin mielestäni on sijoitettu ulkonäkö järjen ja terveen itsestä huolehtimisen edelle. Kunnon talvitakin lisäksi kaikilla tyttösillä ei näytä olevan talvikenkiäkään. Tepastelevat lumihangessa tennarit jalassa. Nuo pikkuiset takit ja tennarit ovat sen verran laadukkaan näköisiä, että heidän huonon talvivarustelunsa takana tuskin on se, ettei olisi varaa talviasuihin.

Oma talvitakkini on iso, muodoton teltta. Olen ostanut sen joskus jostain varttuneempien naisten vaateliikkeestä. Pakkasella varustaudun tuiskuun ja tuuleen tuon takin lisäksi valtavilla pitkävartisilla teko uggeilla, kaulaliinalla, pipolla ja lapasilla. Kun lampsin metroasemalle varusteineni, olo on kuin kömpelöllä lumiukolla. Metron liukuportaita ylös kavutessani tunnen itseni puuskuttavaksi juroksi viikingiksi. Mutta eipähän tule kylmä!

Kehnon talvipukeutumisen lisäksi ulkonäkökeskeisyys näyttäytyy mielestäni Helsingissä muinakin vuodenaikoina. Yliopistolla näkee kiillotettuihin kävelykenkiin, pitkään villakangastakkiin, suoriin housuihin, kauluspaitaan ja mustiin silmälaseihin sonnustautuneita nuoria miehiä, unohtamatta kädessä heiluvaa salkkua ja geelillä muotoiltuja hiuksia. Kauppakeskuksissa törmää naisiin, joilla on niin paksut tekoripset, ettei silmiä erota niiden alta, korkokenkien korot ovat niin pitkät, etteivät he pysty kävelemään kunnolla, ja tumman beigen väriset housut ovat niin ihoa myötäilevät, että aluksi säikähtää, onko heillä housuja ollenkaan. Lapset tipsuttavat koulusta kotiin viimeistä huutoa olevat merkkivaatteet päällä.

Nähdessäni tätä, mietin välillä, tähänkö tämä on mennyt. Miksi ulkonäkö on niin tärkeää? Miksi hienot vaatteet ja viimeisen päälle oleva look ovat niin merkittäviä, että niihin käytetään paljon aikaa, rahaa ja vaivaa? Eikö ihmisessä persoona ole huomattavasti oleellisempi asia kuin ulkonäkö? Muun muassa tässä asiassa kaupunki ja maaseutu mielestäni eroavat. Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta Etelä-Savosta. Siellä ei näe mustat sankalasit, villakangastakki ja salkku kädessä käveleviä miehiä, korkokengissä kekkaloivia naisia, eikä merkkivaatteet päällä viipottavia lapsia.

Tällä kirjoituksella en halua kritisoida tervettä itsestä huolehtimista, enkä yksilön vapautta näyttää sellaiselta kuin haluaa. Pointtini on se, että Helsingissä osalla ihmisistä ulkonäkö on saanut mielestäni kohtuuttoman suuren merkityksen ja roolin. Varsinkin talvipukeutumisen suhteen ulkonäkö on liian tärkeä asia, jos se vaarantaa ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin. Voi olla, että olen pohdintoineni tässä asiassa vanhanaikainen, mutta sitten olen.

Millaisia ajatuksia ulkonäkökeskeisyys sinussa herättää?

Mahtavaa joulukuuta! Muistakaa pukeutua lämpimästi, ettei tule vilu. 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s