Onko joululla mitään annettavaa? Joulun kaupallisuus ja todellinen sanoma.

Olen monesti puhunut siitä, etten erityisemmin pidä joulusta. Olen saattanut jopa näyttäytyä pienenä joulu-vihaajana. Kun asiaa tarkentaa, on oikeastaan väärin sanoa, etten pitäisi joulusta. Pidän kyllä joulun todellisesta sanomasta ja sen tapahtumista kristinuskossa. Se mistä en välitä, on joulun kaupallisuus.

Joulusuklaat tulevat kauppoihin lokakuun puolenvälin jälkeen, kaiken maailman joulukuvastot ja mallistot viimeistään marraskuun alussa. Televisio pursuaa joululeffoja ja -mainoksia, radiokanavat tykittävät joulubiisejä, kaupunkien katukuvaan ilmestyvät jouluvalot. On joulujuhlia, joulukonsertteja, joulumyyjäisiä, joululahjoja, joulu sitä ja tätä. Joulusta otetaan kaikki irti ja kuluttajilta rahat. Joulu ja siihen valmistautuminen on moista sählinkiä ja kestää pitkään. Sekin olisi vielä ok, jos joulun toitotus aloitettaisiin joulukuussa, mutta kun se alkaa jo lokakuun lopussa. Sitten kun joulu oikeasti on, sitä on kestänyt jo kaksi ja puoli kuukautta, ja se pursuaa minulla jo korvista ulos.

Voisiko joululla, näin umpikulutetulla juhlalla, olla jotain kerrottavaa meille ihmisille? Kaupallisella joululla ei, mutta sillä todellisella joululla, joka on kaiken tämän hössötyksen takana, kyllä. Nykyistä joulunviettoa leimaa yltäkylläisyys ja varaus, sitä ohjailee raha. Jeesuksen vanhemmat, Joosef ja Maria, olivat ihan tavallisia työtä tekeviä ihmisiä, Joosef oli ammatiltaan puuseppä. Jeesus syntyi jonkinlaisessa tallissa tai navetassa, eläinten keskellä. Jeesuksen ensimmäinen kehto oli seimi, joka on hevosen ruokinnassa käytettävä astia. Jeesuksen ympärillä ei hänen syntyessään ollut jouluvaloja, -koristeita, -musiikkia -tai lahjoja. Pelastajamme syntyi hyvin vaatimattomissa olosuhteissa, sellaisissa olosuhteissa, joissa eläimet elävät. Jeesuksen syntymä ei kuitenkaan ollut surkea tai ankea. Jeesuksen kanssa olivat hänen vanhempansa ja pian syntymän jälkeen mukaan tulivat iloitsevat paimenet. Jeesuksen syntymä oli iloinen tapahtuma. Iloa siihen toivat ihmisten ja eläinten läsnäolo.

Minulle joulu merkitsee rauhoittumisen aikaa. Viime vuonna olin kaikki joulun päivät töissä. Aattona jouluaaton hartaudessa, joulupäivänä messussa ja tapaninpäivänä pidin kirkkoa auki. Kirkossa joulun todellinen sanoma pääsee oikeuksiinsa. Siksi jouluna on ollut hyvä olla töissä. Nyt tulevana jouluna olen kuitenkin aattona vapaalla ja vietän sen rauhoittuen perheeni kanssa. Ei ole joululahjoja, koska me aikuiset ihmiset emme tarvitse sellaisia. Ei ole joulukoristeita kotona, ei mitään ylimääräistä. Vain jotain hyvää syömistä, juttelua ja läsnäoloa. Se on rauhoittumista ja joulun viettoa parhaillaan. Toki ymmärrän, että lapsiperheissä joulun vietto on hieman erilaista. Lapsille lahjojen saaminen on suuri hetki.

Tällä koruttomalla ja yksinkertaisella joulun viettotavalla en tarkoita sitä, että jos haluaa järjestää, siivota, ostaa ja leipoa joulu varten, se olisi turhamaista. Totta kai, jos joku rauhoittuu tekemällä erilaisia asioita ja touhuamalla, ja nauttii siitä, sen kun tekee vaan. Usein kuitenkin tuntuu siltä, että joulu ja sen valmistelut aiheuttavat ihmisille turhaa stressiä ja työtä. Pitää lähettää joulukortteja, ostaa lahjoja ja sitä ja tätä. Joulun todellinen ilosanoma hukkuu kaiken touhuamisen alle. Joulu ja Jeesus eivät vaadi touhuamista.

Mitä annettavaa joululla on meille? Millaisen esimerkin joulun vietosta Jeesus antaa? Ei meidän tarvitse tietenkään mihinkään talliin muuttaa tai ruveta nukkumaan seimessä. Se, mitä me voimme tehdä, on se, että iloitsemme kaikkea materiaa enemmän toisistamme ja Jeesuksesta. Keskitytään jouluna siihen, että ollaan läsnä läheisille ihmisillemme ja Vapahtajallemme. Näin joululla voi olla paljon annettavaa meille, ja meillä joululle.

dsc01538

Joulua kohti. 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s