Lauletaan aluksi yhdessä tuttu laulu: Varpunen jouluaamuna

 1. Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,

järven aalto jäätynyt talvipakkasessa,

varpunen pienoinen syönyt kesäeinehen,

järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.

 1. Pienen pirtin portailla oli tyttökulta:

Tule varpu, riemulla, ota siemen multa!

Joulu on, koditon varpuseni onneton,

tule tänne riemulla, ota siemen multa!

 1. Tytön luo nyt riemuiten lensi varpukulta:

Kiitollisna siemenen otan kyllä sulta.

Palkita Jumala tahtoo kerran sinua.

Kiitollisna siemenen otan kyllä sulta.

 1. En mä ole lapseni, lintu tästä maasta.

Olen pieni veljesi, tulin taivahasta.

Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen,

pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta.

(Voit kuunnella laulun täältä: https://www.youtube.com/watch?v=9BmoafN_nGo)

 

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

 

Me elämme nyt kolmannen adventti sunnuntain aikaa. Kaksi ja puoli viikkoa sitten alkanut adventti on valmistautumista kristinuskon suureen juhlaan jouluun, Jeesuslapsen syntymään. Kolmannen adventtisunnuntain evankeliumitekstinä on Matteuksen evankeliumin kohta, jossa vankilassa istuva Johannes Kastaja saa kuulla Jeesuksen teoista. Johannes pohtii, onko Jeesus se, josta on kirjoituksissa luvattu. Johannes kehottaa katumukseen ja parannukseen, mikä koskee myös meitä tavallisia ihmisiä. Kolmannen adventtisunnuntain teemana onkin syntien tunnustaminen ja Jeesuksen mukanaan tuomaan pelastukseen luottaminen.

 

Luen tällä kertaa raamatuntekstinä seuraavan psalmin:

Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu.

Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen –

älkööt he enää eksykö mielettömyyteen!

Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat,

ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa.

Laupeus ja uskollisuus kohtaavat,

oikeus ja rauha suutelevat toisiaan.

Uskollisuus versoo maasta

ja oikeus katsoo alas taivaasta.

Herra antaa kaiken hyvän,

maa antaa satonsa.

Herran edellä kulkee oikeus,

se valmistaa tien Herralle.

 

Lukemassani psalmissa sanotaan, että Jumala lupaa rauhan, antaa apunsa ja kaiken hyvän kansalleen. Oikeus ja rauha suutelevat toisiaan. Psalmissa annetaan selvästi ymmärtää, että Jeesus tuo mukanaan paljon hyvää, oikeutta maailmaan. Tämä hyvyys ikään kuin tapahtuu jo ennen Jeesuksen tuloa.

Näin adventin aikana kieltämättä tuntuu siltä, että ihmiset jotenkin aktivoituvat hyvän tekemiseen. Viime vuosina on vahvistunut ilmiö toisenlaisista ja aineettomista joululahjoista. Kirkon ulkomaanavun kautta pystyy esimerkiksi ostamaan 30 eurolla vuohen kehitysmaassa asuvalle perheelle. Sen sijaan, että vauraudessa elävät ihmiset ostaisivat toisilleen lisää tavaraa, rahalla saadaan autettua niitä ihmisiä, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Olen kuullut sanottavan, että tuleva joulu herkistää ihmisen mielen.

Viime sunnuntaina olin laulamassa ystäväni kanssa kauneimpia joululauluja Johanneksen kirkossa. Oli ilo nähdä suuri kirkko lähes täynnä ihmisiä. Tilaisuudessa kerättiin kolehti seurakuntamme nimikkolähettityölle ja Suomen Lähetysseuran joulukeräykselle. Ajattelin, että jo pelkästään tämän ihmismäärän lahjoittaman kolehdin avulla saadaan aikaiseksi, vaikka mitä arvokasta. Tänään illalla on muuten kuudelta kauneimmat joululaulut täällä meillä Suomenlinnan kirkossa.

 

Jaan teille nyt tällaiset paperit. Jokaisessa paperissa on kolme kysymystä, jotka ovat:

1) Mitä asioita olisin voinut tehdä toisin kuluneen vuoden aikana?

2) Mitä luottamus Jumalaan merkitsee omassa elämässäni?

3) Minkälainen joulu on hyvä joulu minulle?

Me voitas nyt jokainen miettiä ihan rauhassa omassa mielessämme näitä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Kaikki pohtii siis kysymyksiä suhteessa omaan elämäänsä ja ajatuksiinsa. Mietitään, ollaan heti hiljaa ja sen jälkeen rukoillaan.

 

Rukoillaan.

Kiitos Jeesus, taivaallinen Isämme, että olemme saaneet kokoontua tällä keskiviikkokahviporukalla tänne Suomenlinnan kirkon kryptaan. Olemme yhdessä lukeneet sanaasi ja pohtineet sitä. Luotamme lupaukseesi rauhasta ja oikeudesta. Saamme täällä Suomessa elää rauhan keskellä, mutta muualla maailmassa tilanne on toinen. Rukoilemme rauhaa Syyriaan ja koko Lähi-Itään, jotta lapset siellä saisivat viettää turvallisen joulun, ilman pelkoa kuolemasta ja läheisten ihmisten menettämisestä.

Olemme kiitollisia kaikesta vauraudesta ja hyvinvoinnista, jota olet meille suonut. Saamme olla vapaasti kristittyjä, kokoontua laulamaan kauneimpia joululauluja ja syödä ihania herkkuja. Silti meilläkin on omat huolemme. Auta ettei kukaan meistä joutuisi viettämään joulua yksin. Lähetä suojelusenkelisi Suomenlinnan liukkaille kaduille, niin lasten kuin ikääntyneiden turvaksi. Auta perheitä pysymään koossa ja onnellisina. Meillä täällä Suomenlinnassa asuu vankeja vankilassa, niin kuin Johannes Kastajakin oli aikoinaan vankilassa. Tuo joulumieltä ja luottamusta parempaan huomiseen saaremme vangeille.

Siunaa tämä meidän vuoden viimeinen keskiviikkokahvihetki. Kiitos kun kuulet rukouksemme ja olet kanssamme, aina. Aamen.

 

Lauletaan lopuksi yhdessä Heinillä härkien kaukalon:

 1. Heinillä härkien kaukalon
  nukkuu lapsi viaton.
  Enkelparven tie
  kohta luokse vie
  rakkautta suurinta katsomaan.
 1. Helmassa äitinsä armahan
  nukkuu Poika Jumalan.
  Enkelparven tie…
 1. Keskellä liljain ja ruusujen
  nukkuu Herra ihmisten.
  Enkelparven tie…
 1. Ristillä rinnalla ryövärin
  nukkuu uhri puhtahin.
  Enkelparven tie…

(Voit kuunnella laulun täältä: https://www.youtube.com/watch?v=ozNrxQ7dGAI)

 

Siunatkoon meitä kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Aamen.

Kiitos tästä hartaushetkestä jokaiselle. Antoisia adventin hetkiä ja kaunista joulun aikaa. Nautitaan pöydän antimista ja yhdessä olosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s