Avioliitto ja piispa Björn Vikström

Valomerkki julkaisi joulukuun alkupuolella artikkelin Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikströmin avioliittokäsityksistä. Artikkelia lukiessani yllätyin siitä, miten paljon Vikströmin ajatukset kuulostavat omiltani, lukuun ottamatta Vikströmin näkemystä siitä, että kirkon pitäisi luopua vihkioikeudestaan.

Mielestäni parisuhteessa ja avioliitossa merkittävää ovat syyt yhdessä ololle, miksi toisen kanssa on yhdessä. Hyvän pohjan muodostavat muun muassa aito halu sitoutua ja jakaa elämä juuri kyseisen ihmisen kanssa, se, että välittää toisesta hänen persoonansa ja itsensä takia, sekä vastuullinen ja toisen huomioon ottava käytös arjessa. Sukupuolten kannalta parisuhteessa ja avioliitossa on mielestäni oleellista se, että on sitä sukupuolta olevan ihmisen kanssa, josta on seksuaalisesti kiinnostunut. Mielestäni ihmisen perusihmisoikeuksiin pitää kuulua se, että saa solmia avioliiton sen ihmisen kanssa, jonka kanssa haluaa, oli hänen sukupuolensa mikä hyvänsä.

Vikströmin mukaan avioliitosta tekee kristillisen rakkaus, ei puolisoiden sukupuoli. Hän myös toteaa, että kirkon pitäisi uskaltaa muuttua suhteessa avioliittoon. Vikström pohtii kristillisen opin ja ihmisten arkielämän suhdetta. Hänen mielestään opin ei pitäisi antaa ajaa teologiassa arkikokemuksen ja ihmisten kuuntelemisen ohi, mutta arjenkaan ei tulisi peittää uskon perusasioita. Molempia tarvitaan. Vikström tuo myös esiin ihmisten monenlaiset tulkinnat kristinuskon perinteestä, jokainen tulkitsee sitä omalla tavallaan. Hän tuntuu sanoittavan lahjakkaasti ajatukset, joita olen mielessäni pohtinut. Pidän myös siitä, että Vikström perustelee mielipiteensä teologisesti hyvin.

Poikkeuksena tästä saman mielisyydestä on Vikströmin näkemys, että kirkon tulisi luopua vihkioikeudestaan ja ruveta siunaamaan kaikki avioliitot. Mielestäni kirkon ei tulisi luopua vihkioikeudesta, koska silloin menetämme jotain arvokasta ja perinteikästä. Jos kirkko itse luopuu oikeuksistaan tässä maallistuvassa yhteiskunnassa, se kaivaa itse kuoppaa itselleen. Ajattelen, että kirkon tulisi jatkossa vihkiä kaikki avioliitot, niin hetero- kuin homoavioliitot.

Ilahduin kovasti, kun törmäsin Valomerkin artikkeliin. Suhtaudun hieman kriittisesti kirkkomme vahvistuvaan piispakeskeisyyteen, mutta täytyy todeta, että kyllä kirkossamme on hienoja ja järkeviä piispoja. Vikström saarnasi joulukuussa itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. Olin itse tuolloin töissä Suomenlinnassa, mutta kuuntelin saarnan jälkikäteen Yle Areenan kautta. Tämäkin saarna oli puhutteleva ja yhdisti sopivasti teologiaa ihmisten arkipäivän elämään.

Mitä mieltä sinä olet sukupuolen merkityksestä parisuhteessa ja avioliitossa?

ring-260892_960_720

Kuva: Pixabay

Valomerkin artikkeli löytyy täältä: http://www.valomerkki.fi/uutiset/piispa-paivitti-rakkausteologian

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus tämän linkin takana: http://areena.yle.fi/1-3259967

Siunattua sydäntalvea! 🙂

Eveliina

One thought on “Avioliitto ja piispa Björn Vikström

  1. voi voi… kirkko vaan hajaantuu ja hajaantuu. sääli käy tulevaa seurakuntayhteisöämme. kauaksi on raamatun perusteet jääneet.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s