Lauletaan virrestä 338 ensimmäinen säkeistö.

  1. Päivä vain ja hetki kerrallansa,

siitä lohdutuksen aina saan.

Mitä päivä tuokin tullessansa,

Isä hoitaa lasta armollaan.

Kädessään hän joka päivä kantaa,

tietää kaiken, mitä tarvitsen,

päivän kuormat, levon hetket antaa,

murheen niin kuin ilon seesteisen.

(https://www.youtube.com/watch?v=0xf3VctNP3k)

 

Ensimmäisen Mooseksen kirjan kuudennestatoista luvusta.

7 Herran enkeli kohtasi Hagarin autiomaassa vesilähteellä, joka oli Surin tien varressa. 8 Hän sanoi: ”Hagar, Sarain orjatar, mistä olet tulossa ja minne olet menossa?” Hagar vastasi: ”Minä olen paennut emäntäni Sarain luota.” 9 Silloin Herran enkeli sanoi hänelle: ”Palaa emäntäsi luo ja ota nöyrästi vastaan hänen kurituksensa.” 10 Herran enkeli sanoi hänelle vielä: ”Minä teen sinun jälkeläistesi määrän niin suureksi, ettei sitä voi laskea.” 11 Sitten Herran enkeli sanoi hänelle:

— Sinä olet raskaana, ja kun synnytät pojan,

anna hänelle nimeksi Ismael,

sillä Herra kuuli,* kun valitit hätääsi.

 

Olin viime viikonloppuna retriitissä Hvittorpissa. Luin siellä raamatuntutkija Outi Lehtipuun kirjoittamaa kirjaa Raamatun äidit. Kirjan innoittamana minulle heräsi ajatus, että haluaisin käsitellä tässä Hanna -piirin hartaudessa selviytymistä ja naiseutta.

Raamatussa esiintyy vahvoja naisia, jotka selviytyvät mitä kovimmista kohtaloista ja elämäntilanteista. Ensimmäinen selviytyjä nainen on kantaäiti Eeva. Hänen toimintansa seurauksena Jumala karkottaa Adamin ja Eevan paratiisista, elämään karua ja työntäyteistä elämää. Profeetta Samuelin äiti Hanna joutuu luovuttamaan pienen poikansa Silon pyhäkköön kasvatettavaksi. Ester nousee orvosta juutalaistytöstä Persian kuninkaan vaimoksi ja estää juutalaisten kansanmurhan.

Lukemani Mooseksen kirjan kohta kertoo sitkeästä naisesta, Hagarista, joka oli Abrahamin vaimon Sarain egyptiläinen orjatar. Sarai antoi Hagarin miehensä seksikumppaniksi ja lapsen synnyttäjäksi, todennäköisesti kysymättä Hagarilta, haluaako hän tähän rooliin. Hagar itse ei ehkä käyttäytynyt fiksusti silloin, kun hän alkoi lasta odottaessaan väheksyä emäntäänsä. Tästä hyvästä Hagar joutui Sarain kurittamaksi. Lehtipuun mukaan kuritus tuohon maailman aikaan tarkoitti todennäköisesti fyysistä pahoinpitelyä. Hagar ajautui kaksi kertaa autiomaahan. Ensimmäisellä kerralla yksin paetessaan kuritusta ja toisella kerralla poikansa Ismaelin kanssa, Abrahamin ajaessa heidät pois.

Hagar koki siis aika kovia, mutta selviytyi. Hagarin ja muiden Raamatun naisten selviytymistarinat voivat inspiroida meitä ja tarjota mahdollisuuksia samaistumiseen. Voi olla, että joillain meistä on omassakin elämässä todella raskaita kokemuksia, kuten lapsen menettämistä, hylätyksi tulemista tai fyysistä kaltoin kohtelua. Tällaisena nuorena naisena voin vain kuvitella, mitä kaikkea te olette elettyjen vuosien varrella kohdanneet.

Ajattelen myös niin, että kovat kokemukset ja niistä selviytyminen täytyy aina suhteuttaa kunkin ihmisen omaan sietokykyyn. Joillekin selviytyminen voi olla sitä, että tänään sain itseni ajoissa aamulla ylös, jaksoin pitkästä aikaa käydä kahvilla vanhan ystävän kanssa, kehtasin vihdoinkin sanoa pojalleni, etten halua taas lapsenlapsia luokseni hoitoon, tai kerrankin annoin itselleni luvan olla rauhassa yksin kotona.

Elämässä selviytyminen ei ole pelkästään selviytymistä Raamatun naisten tarinoiden kaltaisista tilanteista. Selviytyminen on myös sitä, että selviytyy juuri niistä koettelemuksista, joita tulee vastaan omassa elämässä, olivat ne koettelemukset mitä tahansa. Olemme niitä vahvoja naisia, jotka selviytyvät läheisen kuolemasta. Olemme myös niitä vahvoja naisia, jotka selviytyvät uskaltamalla elää niiden voimavarojen ja sen sietokyvyn mukaan, joka meille on annettu.

hagar_10

Miten me sitten selviydymme? Jokaisella meistä on omat selviytymiskeinonsa ja elämäniloa tuovat asiat. Yksi mahdollinen selviytymistä auttava tekijä voi olla Jumalaan turvautuminen. Tässä taulussa on kuva siitä, kun Hagar hädän hetkellä kohtasi Jumalan autiomaassa, ja sai siten voimaa jatkaa eteenpäin. Hagar näki poikansa Ismaelin kasvavan aikuiseksi. Ismaelista tuli taitava jousimies ja Hagar otti hänelle vaimon kotimaastaan Egyptistä.

Jumala kuulee, vaikka meistä ei aina siltä tuntuisi. Hän kulee rukouksemme ja valituksemme, niin kuin hän kuuli Hagarin hädän. Olen viime aikoina huomannut, että esirukouksen ja rukouksen voima yleensäkin on ihmeellinen. Hiljennytään rukoukseen.

 

Rakas Jumala, olemme nyt yhdessä täällä Suvelan kappelissa, viettämässä talvista iltaa. Olemme kuulleet sanaasi Hagarin tarinasta. Anna meille rohkeutta turvautua sinuun elämämme koettelemuksissa. Auta meitä selviytymään niistä haasteista ja tilanteista, jotka tulevat eteemme.

Kiitos kaikista muistoista ja läheisistä ihmisistä. Kiitos siitä, että olet kanssamme täällä. Siunaa Hanna piirin arvokasta rukoustyötä naisten hyväksi. Olemme kiitollisia, kun kuulet rukouksemme, olet toivomme ja voimamme. Jätämme itsemme sinun haltuusi.

 

Rukoillaan yhdessä tuttu ja turvallinen Isä Meidän rukous.

Isä meidän, joka olet taivaissa.

Pyhitetty olkoon sinun nimesi.

Tulkoon sinun valtakuntasi.

Tapahtukoon sinun tahtosi,

myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.

Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,

niin kuin mekin anteeksi annamme niille,

jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.

Äläkä saata meitä kiusaukseen,

vaan päästä meidät pahasta.

Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

 

Lauletaan virrestä 338 toinen säkeistö.

  1. Joka hetki hän on lähelläni,

joka aamu antaa armonsa.

Herran huomaan uskon elämäni,

hän suo voimansa ja neuvonsa.

Surut, huolet eivät liikaa paina,

ne hän ottaa itse kantaakseen.

”Niin kuin päiväs, niin on voimas aina.”

Tähän turvaan yhä uudelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s