Kastekynttilän sytytys

Tiedättekö mikä tää kynttilä on? (vastaus) Joo tää on kastekynttilä ja meillä on nyt tässä hartaudessa aiheena kaste. Ne, joiden vauvat on kastettu, on saanu kastetilaisuudessa tällaisen tai jonkun toisenlaisen kastekynttilän. Kastekynttilää voi polttaa kasteen vuosipäivänä ja sitten ku laps on kasvanu teini-ikäseks, rippikoulun konfirmaatiopäivänä.

Luen Markuksen evankeliumista:

13 Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, 14 mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. 15 Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” 16 Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Tää Raamatun teksti on sellainen, joka luetaan aina kastetilaisuudessa. Mun mielestä tässä on kolme puhuttelevaa kohtaa. Ensimmäinen on se, kun Jeesus närkästyy huomatessaan opetuslasten moittivan lasten tuojia. Aatella, että Jeesukselle lapset olivat niin tärkeitä, että Hän närkästyi. Toinen puhutteleva kohta on, kun Jeesus sanoo, että lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta. Välillä tuntuu siltä, että me aikuiset ollaan kadotettu jotain oleellista, sellaista, mitä lapsilla on. Mielikuvitus, tunteitten välitön ilmaiseminen ja lupa olla toisia tarvitseva ihminen ovat ainakin tällaisia asioita. Kolmas puhutteleva kohta on, kun Jeesus ottaa lapset syliinsä ja siunaa heitä. Ajattelen niin, että Jeesuksen turvallisessa sylissä on koko perheen hyvä olla, vauvasta vaariin.

Ennen kastetilaisuutta vauvan vanhemmilla on isoja asioita päätettävänä. Lapselle pitää valita nimet ja kummit. Usein vanhemmat saavat ehdottaa myös kastetilaisuudessa laulettavia virsiä. Lisäksi on tietysti kaikki ristiäisten käytännön järjestelyt ja tuore arki uuden tulokkaan kanssa. Voi olla, että kun oma lapsi kastetaan, tulee mietittyä myös omaa kastetta, jonka on saanut kauan sitten. Siitä ei varmaankaan muista mitään, mutta on saattanut kuulla jotain omilta vanhemmilta. Kaste muistuttaa meitä siitä, miten meidän ihmisten elämän vuodet vierii ja sukupolvet vaihtuvat. Jumalan rakkaus ja armo eivät vaihdu, eivätkä katoa, ne ovat aina ja ikuisesti.

Mulla on vakityö suntiona ja oon siksi ollu mukana kastetilaisuuksissa. Yksi kaste on erityisesti jääny mieleen. Pappina oli mukava nuori nainen, joka otti vauvan syliinsä ja lauloi kauniisti laulun Tahtoisin toivoa sinulle. Lauletaan se kohta yhdessä. Rukoillaan ensin yhdessä kaks lyhyttä rukousta. Molemmat on sellasia, mitä voi rukoilla itse nyt kun on vauva ja myöhemmin yhdessä pienen lapsen kanssa.

 

Tule, Jeesus, lapses luo,

armos, siunaukses suo.

Tue pientä horjuvaa,

johda tietä oikeaa.

 

Rakas, Jeesus, siunaa meitä,

anna meille enkeleitä.

Siivillänsä meitä peitä,

älä meitä koskaan heitä.

 

Aamen

 

Nyt lauletaan se Tahtoisin toivoa sinulle. Lasten Virsikirjasta numero 83.

 

Tahtoisin toivoa sinulle

jotakin oikein hyvää,

enkelin siipien havinaa

ja iloa, onnea syvää.

Tahtoisin toivoa sinulle,

mitä itse en voi antaa:

saakoon rakkaus Jumalan

sinua sylissään kantaa.

 

Tahtoisin toivoa sinulle

jotakin oikein hyvää,

enkelin siipien havinaa

ja iloa, onnea syvää.

 

Kiitos hartaudesta. 🙂

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s