Usko, toivo, rakkaus

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Näin meille kertoo apostoli Paavali ensimmäisessä Korinttilaiskirjeessä. Kohta on suosittu Raamatun lukukappale avioliittoon vihkimisissä. Olen kuullut sen monet, monet kerrat. Paavalin sanat ovat kieltämättä paikallaan, kun kyseessä on kahden ihmisen elinikäinen sitoutuminen. Välillä mietin: ”Mitä nämä kolme sanaa oikeastaan tarkoittavat, mitä ne merkitsevät?”

Usko

Usko, minulle usko Jumalaan merkitsee koko elämän perustaa. Ilman uskoa seilaisin purjeveneellä ilman purjetta, loppumattomia meriä. Koen aikoja, jolloin kysyn Jumalalta: ”Miksi?” Uskoni horjuu, niin kuin veneen purje heiluu tuulessa. Silti uskon, että jonain päivänä pääsen satamaan. Viime aikoina olen pohtinut uskon merkitystä ihmisten elämässä yleisesti. Tuntuu, että loppujen lopuksi kaikessa on kyse siitä, mihin uskoo.

Ihmiset uskovat evoluutioon, eivätkä kyseenalaista sitä, vaikka kyseessä on yksi tieteellinen teoria. Tiede muuttuu ja uudet teoriat kumoavat vanhoja. Mikään tieteellinen teoria ei ole käsittääkseni faktatietoa, vaan kyse on siitä, uskommeko niihin. Lumelääkkeen tehosta on monia tutkimuksia. Mikäli näihin teorioihin on uskominen, ihmisen uskolla, että hän saa lääkettä, näyttäisi sillä olevan vaikutusta paranemiseen ja kivun lievittymiseen.

Raamatussa usko määritellään seuraavasti: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.” Määritelmä ei todellakaan ole yksiselitteinen tai selkeä. Tämä on yksi niistä asioista, mistä Raamatussa pidän. Se ei anna meille suoria vastauksia, vaan kutsuu meitä ajattelemaa ja miettimään. Uskoa käsittelin harjoitteluni aikana pitämässä hartaudessa, joka löytyy tämän linkin takaa: https://eveliinahiltunen.wordpress.com/2017/02/04/hartaus-uskosta-hopeapiirissa-26-1-2017/

Toivo

Toivo – tämä niin inflaation ja mediamyllytyksen kokenut sana. Kristinuskossa korostetaan paljon toivoa, etenkin julkisuudessa. Olen lukenut artikkeleita, joissa puhutaan siitä, miten kirkon tulee pitää esillä toivon sanomaa. Kysymykseni kuuluu: Minkä toivon? Toivon päivästä, jolloin köyhyysrajan alapuolella elävä saa maksettua erääntyneet laskunsa? Toivon siitä, että väkivaltainen puoliso muuttuu? Toivon eduskunnasta, joka oikeasti ajaa kansalaistensa parasta? Toivon Jumalan huolenpidosta?”

Toivo itsessään on laaja käsite ja mielestäni sen tulisi kohdistua johonkin, jotta sillä olisi merkitystä. Kaikkea ei voi, eikä pidä toivoa, eikä turhaa toivoa ei kannata elätellä. En esimerkiksi pidä realistisena toiveena sitä, että kehittyisin ihmiseksi, joka ei koskaan toimi tyhmästi ja puhu kärttyisästi, kun nälkä korventaa vatsaa. Sen sijaan masentuneelle ihmiselle toivo paremmista päivistä on ehdoton voimavara ja mahdollinen tulevaisuus.

En muista kuka, mutta joku kertoi tapauksen viimeisimmistä seurakuntavaaleista. Ehdolla olleiden naisten mottona oli: ”Naiset uskon ja toivon asialla.” Usko ja Toivo ovat myös miesten nimiä. Mainitsen tämän siksi, että itselleni tällaiset vitsit ei yleensä avaudu, ennen kuin joku selittää ne.

Rakkaus

Rakkaus yhdistetään usein romanttiseen rakkauteen. Netflix ja muut elokuvapalvelut pursuavat romanttisia rakkauselokuvia. ”Eeppinen tarina rakkaudesta ja sen loppumattomasta voimasta…” Meikkimainokset ja hyvinvointimessut muistuttavat naisia rakastamaan itseään. Kristinuskossa puhutaan lähimmäisen rakkaudesta, sekä siitä kumpuavista teoista ja asennoitumisesta toisiin ihmisiin.

Ajattelen niin, että rakkautta on monenlaista. Omia vanhempiaan rakastaa eri tavalla kuin kumppaniaan. Häntä taas rakastaa eri lailla kuin sisaruksiaan. Rakkaus Jumalaan on oma lukunsa, samoin rakkaus puhtaaseen luontoon ja muihin elämää kantaviin asioihin. Rakkaus muuttaa muotoaan. Otan esimerkiksi romanttisen rakkauden. Nuorena se saattaa olla intohimoista ja pakahduttavaa. Sitä lähes jumaloi toisen kasvojen piirteitä ja olo tuntuu rakastuneelta. Vanhemmiten pulppuavat tunteet ja vetovoima voivat kehittyä turvalliseksi arjeksi ja kumppanuudeksi. Se on rakkautta, erilaista kuin ennen.

Paavali kertoo rakkauden olevan näistä kolmesta suurin. Hieman ennen tätä hän toteaa: ”Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.” Vaikuttaa siis siltä, että uskoakin suuremman perustan elämälle tulisi olla rakkaudessa. Toisin sanoen, uskon perusta on rakkaus. Tämä on lohdullinen viesti meille, joiden usko joskus horjuu elämän tuulissa.

Summa summarum

  1. Usko haastaa meitä pohtimaan.
  2. Toivoisin toivon kohdistuvan johonkin realistiseen.
  3. Rakkaus on kaiken perusta.

Mitä usko, toivo ja rakkaus mielestäsi tarkoittavat, mitä ne merkitsevät sinulle?

beach-193786_960_720

Kuva: Pixabay

Korinttilaiskirje jatkaa rakkaudesta: ”Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.”

Iloisen onnellista,

lupsakkaan leppoisaa,

hymyävän herttaista,

rauhallisen rentouttavaa,

nauravan hyväntuulista

maanantaita sinulle! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s