Super aktiivisen ja sosiaalisen ihmisen ihannointi

Usein tuntuu siltä, että yhteiskuntamme ihannoi sosiaalista, aktiivista, ulospäin suuntautunutta ja ahkeraa ihmistä. Ihanne ihminen on sellainen, joka opiskelee ja käy samaan aikaan töissä, tai päinvastoin. Lisäksi hän harrastaa urheilua ja taidetta, on mukana yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, hänellä on paljon ystäviä, ja on vielä fiksukin. Ihanne ihminen ei pienistä hetkahda, vaan elämä on yhtä aurinkoa.

Mielestäni yhteiskuntamme ihannoi tällaista super ihmistä, aiheuttaen sillä ihmisille turhia paineita. Pahin paineiden aiheuttaja on sosiaalinen media. Jos siellä julkaisee valitustekstin, kukaan ei tykkää. Jos taas kirjoitta elämän ihanuudesta ja julkaisee iloisia, hymyileviä kuvia, tykkäykset ja sydämet on taattu. Sosiaalinen media ruokkii yhteiskunnan ihannetta.

Missä on tila ja arvostus ujoille, epävarmoille ja sosiaalisilta kyvyiltään taidottomille? Entä ihmisille, jotka eivät ole, eivätkä halua olla super ahkeria? Ihmisille, jotka nauttivat enemmän hetkestä ja tavallisesta elämästä? Ihmisille, jotka rakastavat työn lisäksi myös vapaa-aikaa ja hiljentymistä? Missä on heidän tilansa?

Olen pitänyt itseäni kaiken suorittamisen ja super aktiivisen ihmisen ihannoinnin kritisoijana. Sitä teen nytkin. Olen pyrkinyt pitämään ujompien puolta ja poistamaan ihmisiltä turhia paineita. Tänään selasin tietokoneeltani viime aikaisia kuvia, joita parempi puoliskoni on minusta ottanut. Järkytyin hieman katsellessani otoksia. Ne olivat kaikki järjestäen seuraavan laisia.

Kaikki kuvat on otettu vapaa-ajallani. Olen niissä nokka kiinni tietokoneessa tai milloin perehtynyt mihinkin valmistelutehtävään. Tai sitten olen paremman kanssa syömässä silmieni alla suuret silmäpussit. Ne kielivät väsymyksestä, joka johtuu liiasta tekemisestä.

Olenko ajautunut suorittamisen putkeen ollakseni yhteiskunnan suosima ihanne ihminen? Kolahtaako pilkkani omaan nilkkaani?

Itselleni tärkeää on nöyryys, niin kristinuskossa kuin muutenkin. Mielestäni nöyryys on kaunista. Samoin koen erittäin tärkeäksi Jumalan armon. Hengellisessä elämässäni suosin rauhaa ja hiljentymistä. Olenko kadottanut nämä touhutessani koko ajan?

Viime aikaisten kuvien kätköstä löysin tämänkin otoksen.

img_20170103_173925

Äkkiseltään kuva voisi välittää viestin, että sentään välillä kieltäydyn olemasta super ihminen. Kietoudun kodin turvalliseen lämpöön ja rentoutumiseen. Harmi vaan, että parempi on näpsäissyt kuvan silloin, kun olin 39 asteen kuumeessa influenssassa.

Onko sinulla kokemuksia siitä, että kritisoit jotain, ja huomaatkin syyllistyväsi itse samaan?

Nöyrtyen ja ihmetellen,

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s