Voiko jooga olla kristillistä?

Osallistuin tammikuussa Heli Harjunpään vetämään kristilliseen joogaan. Harjunpää on sairaalapappi ja kristillisen joogan ohjaaja. Tunti piti sisällään venyttelyä ja kehon erilaisia asentoja, patjalla istuen ja maaten. Perinteisestä joogasta tunti erosi siten, että Harjunpää kertoi tunnin aikana raamatunkohtia ja puhui siitä, miten joogassa asetumme Jumalan eteen. Tunti yhdisti siis uskonnon harjoittamista perusjoogaliikkeisiin.

Toki joogaa on erilaisia suuntauksia. Olen aiemmin käynyt kaksi kertaa joogassa. Ensimmäinen keskittyi hengittämiseen, ja toinen Harjunpään joogan kaltaisiin venyttelyihin ja erilaisiin asentoihin. Mukana oli myös venyttämistä tukevia hihnoja.

Tämän vuoden Kirkon ja Kaupungin neljännessä lehdessä oli artikkeli Harjunpäästä ja kristillisestä joogasta. Harjunpää puhuu siitä, miten joogassa olemme Jumalan edessä kokonaisina, yhdessä mielemme ja kehomme kanssa. Suomessa kristillinen jooga on alkutekijöissään, ohjaajia on muutama. Harjunpään mielestä joogaa voi pitää maailmankatsomuksellisesti vapaana menetelmänä, mutta siihen voi myös liittää henkisiä tai hengellisiä sisältöjä eri uskonnoista. Olipa sitten kristitty, hindu, tai mitä hyvänsä, joogaa voi yhdistää oman uskonnon harjoittamiseen.

Olen käsittänyt, että jooga on alun perin lähtöisin Intiasta. Aiemmin jooga piti enemmän sisällään uskonnollisia piirteitä, mutta nykyinen, ainakin länsimaihin levinnyt jooga on asentoharjoituksia, meditaatiota ja rentoutumista. Ajattelen niin, että joogan alkuperäiset itämaiset uskonnolliset ulottuvuudet eivät välity mitenkään salakavalasti nykyaikaisen joogan harjoittajaan. Ja jos joogan tuoma kehollinen hyvinvointi on mahdollista yhdistää läsnäoloon Jumalalleni, sen parempi.

20170309_131305

Tiedän, että joogan yhdistäminen kristinuskoon jakaa mielipiteitä. Mitä sinä ajattelet aiheesta? 🙂

Eveliina

4 thoughts on “Voiko jooga olla kristillistä?

 1. Itse suhtaudun asiaan vähän ristiriitaisin tuntein. Joogakoulu, jossa olen käynyt hathajoogan alkeet ja sen jälkeen muutaman irtotunnin, on todella hörhö, jos näin saa suoraan sanoa. 😉 Joogatuntien lopussa nostettiin enkelikortit ja muutenkin oli paljon new age -henkistä ohjelmaa. Kristillisestä joogasta en oikein tiedä, jooga sinänsä on ihan huippua venyttelyä ja vahvistusta kropalle. Ortodoksisessa kirkossa kyllä tiedän monien pappien olevan joogaa vastaan. Hmm.

  Tykkää

 2. Tiedän myös monia, jotka ajattelevat joogan olevan kaikissa muodoissaan itämaista uskonnollisuutta. Ne tunnit joilla olen käynyt, ovat kristillistä joogaa lukuun ottamatta olleet venyttelyä, hengitystä, jne. jossa ei ole ollut mitään uskonnollisuutta mukana. New Age asiat joogatunnilla kuulostaa tosiaan vähän oudolta.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos tästä. Joogatunteja on tosiaan joka lähtöön mutta niin on joogaopettajan koulutuksiakin. Omani keskittyi enemmän anatomiaan (ja sen takia sinne hakeuduinkin) ja tämä tietenkin heijastuu tunneillanikin. En kuitenkaan ole koskaan kokenut esim. Patanjalin joogasutrien olevan millään tavalla ristiriidassa Raamatun sanoman kanssa, itse koen teoksen lähinnä ns. hyvän elämän oppaaksi.

   Kirjoitin itsekin viime viikolla aiheesta ”mikä on sopiva määrä henkisyyttä joogatunnilla?” blogissani, käy kurkkaamassa juttu jos kiinnostaa. https://onthesametimezone.com/2017/03/10/yoga-spirituality-and-reddit/

   Tykkää

   1. Kiitos kommentistasi! 🙂 Jooga on varmasti todella erilaista, riippuen opettajasta ja suuntauksesta. Luin blogikirjoituksesi. Se oli erittäin mielenkiintoinen. Onneksi joogasta kiinnostuneet voivat käydä sellaisen opettajan tunnilla, jonka kokee itselleen sopivaksi. Ajattelen, että joogan vastutamisen taustalla voi olla usein kokemattomuus asiasta. Vieraat asiat tuntuvat meistä usein epäilyttäviltä ja pelottavilta.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s