Kunnioittavan keskustelemisen taito

Keskustellessamme polttavista yhteiskunnallisista teemoista tai hengellisistä ajatuksista, saatamme sortua asiattomuuteen. Puhumme ehkä toisen päälle, jankkaamme omaa mielipidettämme, tai suhtaudumme toisen eriävään näkemykseen nuivasti. Pahimmillaan korotamme ääntämme, menemme henkilökohtaisuuksiin ja haukumme toista. Loukkaannumme, suutumme, ärsyynnymme, sanomme pahasti. Netissä keskustelu saattaa äityä tällaiseksi vielä helpommin kuin kasvotusten.

Miksi emme osaa keskustella toista kunnioittavasti ja asiallisesti? Miksi on niin vaikeaa ajatella, että oma mielipiteeni on erilainen, mutta kuuntelen mielelläni toisenkin näkemyksen. Miksi emme voi suhtautua erilaisiin ajatuksiin niin, että voimme oppia niistä ja puntaroida omia käsityksiämme uudesta näkökulmasta?

Uskoisin yhden merkittävän syyn tähän olevan se, että yhteiskunnalliset teemat ja hengelliset kysymykset herättävät meissä tunteita. Asiat saattavat koskettaa meitä henkilökohtaisesti, tai kyseessä voi olla aihe, joka pureutuu ihmisen perusoikeuksiin ja oikeudenmukaisuuteen. Kun tunteet saavat vallan, emme keskustele enää järjellä, vaan olemme tunteidemme vietävissä. Tunteet eivät ymmärrä, miten toinen voi ajatella noin.

Kun keskustelukumppani agitoituu, on itse vaikea pysyä korrektina. Ajattelen, että tässä olisi se taito, jonka haluaisin oppia. Käyttäytyä itse fiksusti ja keskustella kunnioittavasti, vaikka minua kohtaan ei toimittaisi niin. Viimeisten presidentinvaalien aikana ihailin Pekka Haaviston tapaa kommunikoida presidenttiehdokkaiden yhteisissä vaalipaneeleissa. Hän ei puhunut toisten päälle, eikä väkisin puskenut omia näkemyksiään läpi. Eräs juontaja kysyi Haavistolta tästä ja hän totesi: ”Mielestäni Suomen presidentin ei tarvitse huutaa saadakseen mielipiteensä sanottua.”

Yhteiskunnallisten teemojen ja hengellisten asioiden lisäksi monet muut keskustelunaiheet herättävät meissä vahvoja tunteita. Tällaisia ovat ainakin raskauteen, imettämiseen ja lasten kasvattamiseen liittyvät kysymykset. Onko sinulla ajatusta siitä, miksi emme osaa keskustella kunnioittavasti? Miten voisimme harjoitella tätä jaloa taitoa?

500_F_85362427_pMsOzT3Iyo7urrnFSkEoWXL1KG62vwKa

Kuva: Adobe Stock

Iloa ja siunausta sinulle loppuviikkoosi! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s