Naurua nimikirjasta

Pidin hiihtolomariparilla oppimisjakson kasteesta. Usein mielletään, että kasteessa lapsi saa nimen. Kasteessa Jumala kutsuu jokaisen nimeltä omakseen, mutta varsinainen nimenanto juhla kaste ei ole. Jokaisella ihmisellä on nimi, on kastettu tai ei. Perinteisesti lapsen nimi kuitenkin kerrotaan ensimmäistä kertaa kastejuhlassa. Nimen salaamiseen liittyy vanha kansanuskomus, jonka mukaan lapsi ei ole turvassa pahoilta voimilta, jos hänen nimensä annetaan tietoon ennen kastetta.

Toteutan opetuksessani aina jotain toiminnallista ja sellaista, mikä koskettaa oppijia henkilökohtaisesti. Riparilla tutustuimme nimikirja.fi -sivustoon. Sivuilla on hakukone, jolla voi hakea suomalaisia etunimiä. Hakukone kertoo, mistä nimi on peräisin, mitä se tarkoittaa ja kuinka monelle suomalaiselle se on annettu nimeksi.

Omasta nimestäni hakukone kertoo seuraavaa:

Eveliina on suomenkielinen naisen nimi, jonka ruotsinkielinen vastine on Evelina. Eveliinan nimipäivä on 24. joulukuuta. Samana päivänä juhlitaan myös Aatamin, Eevin ja Eevan nimiä. Puhekielessä Eveliina saattaa lyhentyä myös Eveksi, joka on myös oma etunimensä.

Eveliina-nimi on muunnos Eevasta, joka muistuttaa heprean sanaa hawwa, ”kaikkien elävien äiti”. Eveliinan sanotaan tulevan myös germaanisesta nimestä Avelina tai Aveline, josta muodostui englantilainen Evelyn.

Samana päivänä, kun on Eveliinan nimipäivä, liputetaan lasten oikeuksien päivää.

Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Eveliina-nimen on Suomessa saanut 24 331 naista ja alle viisi miestä. Nimen Evelina on saanut 1459 naista.

Tiesin nimeni juontavan juurensa Raamattuun ja maailman ensimmäiseen naiseen Eevaan. Uutta oli tieto siitä, että Eeva tulee hepreasta ja tarkoittaa ”kaikkien elävien äitiä”. Aika kiva, minulla kun ei ole yhtään lasta, enkä ole kenenkään äiti. Riparilla zekkasimme sivustolta muutaman nimen ja jokaisen kohdalla saimme naurua naamoillemme.

Haluatko selvittää oman nimesi salat? Hyppää tänne: http://nimikirja.fi/

dictionary-432043_960_720

Kuva: Pixabay

Psalmia 139 päivääsi: ”Herra, sinä olet minut tutkinut, sinä tunnet minut.” 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s