Viikonloppu Virossa

Lähdemme köpöttelemään kohti Länsi-Satamaa. Mukanamme on harmaa matkalaukkumme, jonka pienet pyörät vinkuvat ja natisevat. On aikainen maaliskuun lauantaiaamu. Puolivälissä matkaa tajuamme, että unohdimme kamerat kotiin. Voi voi, enää ei ehdi kääntyä takaisin. Otetaan sitten kuvia puhelimillamme. Satamassa kapuamme Eckerö Linen siniseen Finlandia laivaan. Merimatka kohti Tallinnaa on alkanut.

DSC01588

Suuren lahden etelä puolella meitä on vastassa paremman perhettä. Aloitan heti toivottoman viron kielen sönkötykseni, koska haluan yrittää. Parempi vähän, kuin ei yhtään? Käymme syömässä vanaeman luona, josta lähdemme nuoremman väen kanssa autolla kruisailemaan kohti länttä. Taivas yllämme huokuu harmauttaan, tuuli ulvoo ja muutama vesipisara löytää tiensä toppatakin pinnalle.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Turisalun jyrkänne ja näköalatasanne (Turisalu pank). Jyrkänne on yksi Pohjois-Viron kalkkikivirannikon vaikuttavimmista luontokohteista. Matkaa merenpintaan on enimmillään 31 metriä ja maisemat merelle hienot. Saamme kuulla tarinan. Silloin kun ihmisillä meni huonosti ja pankki ei enää antanut lainaa, Turisalu pank auttoi. Jyrkänne tarjosi suoran tien alas.

IMG_20170318_132355 1

Seuraavaksi vietämme hetken Keila-Joan kylän helmen, vesiputouksen luona. Nähtävyys on kuusi metriä korkea ja kymmeniä metrejä leveä. Vesiputous on aikamoinen näky ja aito luonnon muodostelma. Maa-aines tai jokin muu sen tapainen on värjännyt osan vedestä jännän kellertäväksi. Mietin pienessä mielessäni, onko meillä Suomessa ollenkaan vesiputouksia?

Sen jälkeen, kun olen nukahtanut auton moottorin tasaiseen hurinaan, saavumme Paldiskin kaupunkiin. Paikka oli Neuvostoliiton aikana sotilastukikohta ja suljettu tavalliselta väestöltä. Nykyisin kaupungissa on reilu 4000 asukasta, joista yli puolet venäläisiä. Aloitamme kaupunkikierroksen tutustumalla taiteilija Amandus Adamsonin kotitaloon.

Toisena kohteena meillä on punainen Pakrin majakka. 1800-luvun lopussa rakennettu rakennus komeilee 52 metrin korkeudessa. Korkeanpaikan kammoisena sydämeni alkaa jyskyttää, kun tajuan, että kiipeämme ylös. Portaita riittää, mutten tohdi pysähtyä. Ylhäällä kurkkaan varovaisesti ovesta ulos näköalatasanteelle. Toinen näköalakerros on sisätiloissa. Sen lasisista seinistä näkyy rypäs tuulivoimaloita ja tuulesta lainehtiva meri. Pidän kiinni seinistä ja yritän paniikista huolimatta katsella näkymiä.

Turvallisesti takaisin maan pinnalla. Vierailemme kaksi vuotta sitten valmistuneessa ortodoksikirkossa. Ulko-ovi on lukossa, mutta kun olemme jo lähdössä pois, pikkuinen venäjää puhuva mies tulee avaamaan oven ja kutsuu meidät sisään. Hän esittelee meille kirkkoa ja saamme tehdä kierroksen sen tiloissa. Kirkko on rakennettu puusta, ja sisällä voikin haistaa vielä uuden puun kotoisan tuoksun.

IMG_20170318_152313

Jaloittelemme sateisessa säässä, tutustuen vanhan linnan raunioihin. Suojakseni saan sateenvarjon, viroksi vihmavarin. Pakenemme lämmittelemään ja syömään tunnelmalliseen Peetri Toll tavernaan. Lukiessani siellä esitettä, törmään toiseen hilpeyttä herättävään viron kielen sanaan. Mielenkiintoinen on viroksi huvitav. Vatsamme saavat täytteeksi pelmenejä ja muita maittavia murkinoita.

DSC01595

Illalla hengaillemme vanaeman luona ja katselemme sohvalla vanhoja valokuvia. Aivan parasta. Huonosti uinutun yön jälkeen heräämme uuteen aamuun, joka on harmiksemme yhtä kylmä ja kolea kuin eilinenkin. Sääennusteet pettivät meitin jälleen. Olemme päättäväisiä ja suuntaamme kuitenkin Viru raballe, Tallinnasta tällä kertaa itään päin. Viru raba on kansallispuisto ja suo, jossa kiemurtelee 3,5 kilometrin pituinen pitkospuureitti.

Tiedätte, että rakastan luontoa ja kansallispuistoja. Haistelen kosteaa ilmaa, annan silmieni viipyillä kitukasvuisissa männyissä ja suon punaisessa pinnassa. Kävelen ensimmäisenä ja pysähdyn jokaisen opastaulun luokse. Välillä yritän sosialisoida ja odotan muita. Kiipeämme näköalatorniin, josta näkyy koko suo komeudessaan. Pohdimme, että ruskan aikana maisemat suolla ovat varmasti parhaimmillaan.

Päivän toinen seikkailumme on Tallinnassa sijaitseva Vabaõhumuuseum, Viron ulkoilmamuseo. Paikka on kuin Helsingin Seurasaari, vanhojen rakennuksien museokompleksi, jossa perehdytään vanhanajan maalaisarkkitehtuuriin ja kyläelämään. Harmiksemme suurin osa museoista on kiinni ja hiekkatiet täyttä kuravelliä. Harmimme muuttuu mielenkiinnoksi, kun alamme kiertää kortteereja.

Parhaat kohteet ovat kaksi viimeistä. Ensimmäisessä pääsemme maistamaan sipulileipää ja vuohen maitoa. Pihalla tallustelee vapaana kaksi vuohta. Lähestyn varovasti toista niistä ja lopulta pääsen silittämään. Toinen vuohi päättää kiivetä viereisen torpan terassille ja tehdä papanansa sinne. Tartun risuluutaan ja lakaisen papanat pois. Samassa talon ulko-ovi käy ja isäntä tulee häätämään kujeilevat vuohet pois.

Astumme sisälle tupaan ja isäntä alkaa kertoa meille Setomaasta, Viron kaakkoisosan kulttuurista ja kielestä. Saamme maistaa suussa sulavia tattaripannukakkuja ja hilloa. Tuvassa loikoilee kolme päivää karkuteillä ollut kissa, jota rapsuttelen. Isäntä tuo luettavakseni Setomaan lehden, koska Setomaan viron kielen murre on kuulemma suomen kielisille helpompi ymmärtää kuin valtaviro. Tuntuu, kuin olisimme matkustaneet satavuotta ajassa taaksepäin, ja olisimme turvallisesti lämpimässä kaakkois-virolaisessa maalaistuvassa. Kotiin vietäväksi ostan puisen voiveitsen.

DSC01591

Piipahdamme vielä vanaeman luona päivällisellä, jonka jälkeen kotimatkamme alkaa. Tällä kertaa olemme reissusta väsyneitä, joten ostamme laivasta hytin. Ikkunattomasta ja ahtaasta kopista pulitamme 29 euroa! Eikä nettiyhteyskään toimi… Päädymme siis ostamaan karkkia ja pelleilemään aikamme kuluksi.

Kotiin tultuamme ajattelemme, matkalla hyvä, mutta kotona paras. Viron reissu oli jälleen kokemuksia ja nähtävää täynnä, antoisa ja ihana irtiotto arkeen. Kotona oli mitä suloisinta kaatua omaan sänkyyn onnistuneen matkan jälkeen, hyvillä mielin. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s