Yhteiskunnassamme vallitsee tuomitsemisen kulttuuri

Emme usein ehkä ajattele tuomitsemista jokapäiväisessä elämässämme. Kuitenkin, elämme yhteiskunnassa ja kulttuurissa, jossa toisten ihmisten arvosteleminen ja tuomitseminen ovat arkipäivää. Koska pidän esimerkeistä, otetaan muutama:

1) Nuori aikuinen ei oikein jaksa käydä töissä. Työsuhteita on useita ja ne päättyvät usein lyhyeen. Miten ihmiset reagoivat? ”Kyllä sen nyt vaan pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja reipastua. Töitä on tehtävä, ei voi jäädä kotiin makkoomaan.”

2) Kymmeniä vuosi yhdessä ollut pariskunta eroaa toisen sairastettua vakavasti kahdeksan vuotta. Miten ihmiset reagoivat? ”Ihan kauheeta. Miten se voi toimia noin, jättää toisen sairauden takia!

3) Nainen sijoittaa varallisuuttaan meikkeihin, vaatteisiin, kauneushoitoihin, ja muutenkin ulkonäköönsä. Miten ihmiset reagoivat? ”Silläki on kaks kiloa pakkelia naamassa. Niin kaunis ois ilman, ihan turhaan tuhlaa rahaa tommoseen.”

4) Opiskelijajärjestöaktiivi ja monissa luottamustehtävissä toimiva henkilö lakkaa vastaamasta puheluihin ja sähköposteihin. Asiat seisovat, eikä mitään tapahdu. Miten ihmiset reagoivat? ”Voihan sitä ihminen väsyä, mutta kyllä sen pitäis järjestää itselleen tuuraaja tai vaikka edes vastata, etten pysty nyt tätä asiaa hoitamaan. Tosi epäkohteliasta, ettei vastaa mitään.”

Esimerkkejä löytyy lukemattomia. Ihmiset laukovat mielellään mielipiteitään toisten ihmisten tekemisistä, arvostelevat ja tuomitsevat. Kuitenkaan, emme voi koskaan täysin tietää, miksi kyseinen ihminen on toiminut, niin kuin on. Taustalla voi olla vaikka mitä, esimerkiksi sairauksia, epäterve parisuhde, traumaattinen kokemus tai pohjamutiin poljettu itsetunto.

Vaikka taustalla ei olisi mitään tällaista selkeää syytä, emme voi tietää, miten toinen ihminen kokee oman tilanteensa. Emme tiedä, mitkä ovat hänen sietokykynsä ja kestämisensä rajat. Emme tiedä, mikä on hänelle parhaaksi. Vaikka olisimme kokeneet itse samanlaisen elämäntilanteen, jokaisen ihmisen kokemus on ainutlaatuinen ja erilainen. Koska emme tiedä, emme voi tuomita.

Tuomitseminen pitäisi mielestäni jättää parempiin käsiin, Sille, joka tietää, tuntee ja näkee kaiken. Meidän ihmisten tehtävä ei ole tuomita toisiamme, emmekä ole sellaisessa asemassa suhteessa toisiimme, että meillä olisi edes valtaa tuomita. Se, mitä voimme tehdä, on osoittaa ystävällisyyttä, hyväksymistä ja arvostamista. Voimme kysyä: ”Mitä sulle kuuluu, miten voit?

signs-1172209_960_720

Kuva: Pixabay

Tuomitsemisen vastakohtana pidetään usein armoa. Jätin tarkoituksella puhumatta armosta tässä kirjoituksessa, koska mielestäni armo sanana ei ole käyttökelpoinen meidän ihmisten välisiin suhteisiin. Emme ole sellaisessa asemassa toisiimme, että voisimme osoittaa armoa. Olemme kaikki samalla viivalla, samanarvoisia.

Siunausta päivääsi! 🙂

Eveliina

3 thoughts on “Yhteiskunnassamme vallitsee tuomitsemisen kulttuuri

  1. Niin tänä päivänä arvostellaan kaikkea, ei arvosteta. Työelämässä sen huomaa kaikkein helpoimmin. Ja toiseksi nykyisin jos olet erimieltä, se vedotaan heti vihapuheeksi. Ihmiset eivät enää uskalla haastaa omia mielipiteitään tämän takia. Tietenkin tämä some on eri juttu, täällä kaikki laukovat mitä sylki tuo suuhun, Eihän täällä toista katsota silmiin, se hillitsisi kummasti sanallista arkkua. Eihän tänä päivänä jutella, kaikki hoituu älypuhelimen kautta. Tämmäöisiä hajatelmia täältä. Tämä siun blogi on hieman erinlainen mitä yleensä luen. Mutta tulen varmaankin lukemaan tätä tästä lähin ja kommentoin varmaankin, jos sopii? :).

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi! Kiteytit hyvin, kun kirjoitit, että tänä päivänä arvostellaan kaikkea, ei arvosteta. Näin vaikuttaa olevan. Some on todella paikka, jossa ihmisten tuomitseminen on saavuttanut uudet mittasuhteet, verrattuna siihen, mitä se oli aikana ennen somea. Silloin kun ihmiset kommunikoivat enemmän kasvotusten. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan, sopii ilman muuta! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s