Elämässä ei tehdä virheitä

Oletko kuullut sanonnan: ”Virheistä oppii”? Ymmärtääkseni tällä lausahduksella pyritään menemään elämässä eteenpäin huonon valinnan tai teon jälkeen. Tarkoituksena on se, ettei ihminen jäisi märehtimään, vaan kääntäisi virheen voimavaraksi.

Olen aina kritisoinut tätä sanontaa. Mielestäni elämässä ei tehdä virheitä. Nyt tarkoitan elämää kokonaisuutena. Tietysti esimerkiksi työelämässä voi tehdä yksiselitteisen virheen. Jos lääke olisi pitänyt antaa potilaalle A, mutta annatkin sen B:lle, on kyseessä puhdas virhe. Niitä sattuu kaikille.

Kun on kyse elämän valinnoista ja päätöksistä, ei ole virheitä. Jos päätät ryhtyä harrastamaan balettia ja huomaat, ettet tykkääkään siitä ja lopetat kauden kesken, kyseessä ei ollut virhe. Jos ostat kalliin auton ja huomaat, ettei sinulla olekaan varaa siihen, kyseessä ei ollut virhe. Jos elät kymmenen vuotta väkivaltaisessa parisuhteessa ennen kuin pääset siitä irti, et elänyt virheessä.

Teemme elämässämme ratkaisuja, jotka eivät ole aina hyviä. Käyttäydymme tavalla, joka ei ole reilua tai suotavaa. Emme kuitenkaan tee virheitä. Elämä ei toimi niin, että aina olisi kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on hyvä ja toinen huono. Välillä kaikki mahdolliset toimintatavat ovat kehnoja, ja on valittava se vähemmän huono. Teemme elämässämme asioita, joista opimme ja jotka kasvattavat meitä. Ikävien kokemusten kautta tutustumme itseemme paremmin ja huomaamme, mitä oikeastaan elämältämme haluamme. Huonot ratkaisut tekevät meistä niitä ihmisiä, joita olemme.

Termistä virhe tulee käsitys, ikään kuin elämä olisi suoritus. Mutta eihän elämä ole sitä. Mielestäni elämä on koko elämän mittainen koulu ja matka, erään viisaan sairaalapastorin sanoin: kotimatka.

Älä siis ajattele: ”Nyt tein virheen.” Ajattele: ”Nyt ei mennyt ihan putkeen, mutta ei se haittaa, nyt tiedän, miten voin jatkossa toimia paremmin.”

20170518_113006

Papin ja runoilijan, Gabriel Calamniuksen sanoin:

Kevät keikkuen tuleepi, ilon kanssa ilmestyypi. 🙂

Eveliina

3 thoughts on “Elämässä ei tehdä virheitä

  1. Oppiihan niistä, mutta yleensä ne on huolimattomuutta. Niin kuin tuo lääkkeiden antaminen väärille henkilöille. Itse en koskaan virheen piikkiin laita mitään. oma valinnat ratkaisevat. Ei niitä voi laittaa virheen piikkiin. Nuorempana minullekkin tarjottiin mainetta, valtaa ja rahaa, käytiin eräänlainen taisto aatteista ja uskosta itse pirun kanssa kahden kesken. Onneksi voitin sen rukoilemalla. Sinneppä itseni valinnat juontavat juurensa. Ja kohtalaisen hyvin olen pärjännyt : ). Jos ei oteta huonoksi puoleksi ylisuojelevaa ja mustaukkaista suojelusenkeliä, josku. Hyvät keväiset terveiset kaikille : ).

    Tykkää

    1. Selkeät virheet, kuten lääkkeen antaminen väärälle potilaalle, ovat varmaan usein tosiaan huolimattomuutta. Ns. huolimattomuusvirheitä. Huono vireystila, kuormittuneisuus, keskeytyksen työssä ja kova meteli ympärillä lisäävät virheen mahdollisuutta. Hienoa, että voitit taistosi. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s