Onko lapsuus kultainen?

Kirjahyllystäni löytyy vauvakirjani, nimeltään Lapsuuden kultaiset muistot. Lapsuus näyttäytyy aikuisten ihmisten silmissä usein helppona aikana. Ei tarvinnut kantaa vastuuta, tehdä isoja päätöksiä, eikä käydä töissä. Vanhemmat hoitivat muonat jääkaappiin ja oikeastaan kaiken muunkin. Lapsena ei tarvinnut muuta kuin käydä päiväkodissa ja koulussa. Äideistä parhain laulu alkaa lauseella: ”Lapsuus, se on korvaamaton.

Olen samaa mieltä siitä, että lapsuus on korvaamaton. Elämme sen vain kerran, vanheneminen ja aikuistuminen ovat väistämättömiä. Lapsuus on myös kovin erilainen elämänvaihe verrattuna aikuisuuteen. Mutta onko lapsuus kultainen?

Se on totta, että lapsuus on tietyllä tavalla helpompaa kuin aikuisuus. Näin on juuri vastuu- ja talousasioiden kanssa. Lapsuus on kuitenkin samalla monella tapaa karua aikaa. Lapsena ei ole vapautta elää elämäänsä niin kuin itse haluaisi, vaan arki pyörii vanhempien ehdoilla. Nukkumaan ei voi mennä silloin kun itse huvittaa, eikä herkkuja syödä silloin kun tekee mieli. Nämä asiat ovat meille aikuisille itsestään selvyyksiä, mutta näitä mahdollisuuksia lapsilla ei ole.

Lasten maailma on myös julma maailma. Lapset sanovat toisilleen suoraan, mitä ajattelevat. Lapset osaavat kiusata ja sulkea toisiaan leikkien ulkopuolelle. Jos lapsi on ajattelevainen ja haluaa ottaa osaa aikuisten keskusteluun, häntä ei oteta vakavasti, koska hän on lapsi. Lapsena on altis toisten ihmisten mielipiteille ja ajatuksille, eikä asioita osaa suodattaa vahvasti arvioiden.

Lapset eivät tietenkään ole aikuisia, eikä heillä kuulukaan olla samoja mahdollisuuksia ja velvollisuuksia kuin aikuisilla. Koen niin, että lapsuuteni oli hyvä ja olen siitä vanhemmilleni erittäin kiitollinen. En kuitenkaan ajattele lapsuuden olleen vain helppoa aikaa. En palaisi lapsuuteeni enää takaisin. Nautin siitä vapaudesta ja vastuusta, mikä aikuisella ihmisellä on.

Mitä tuumit aiheesta?

1917233_100403549986250_3078754_n

Kuvassa isosiskoni ja minä pikkuisina. 🙂

Siunauksi,

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s