Luukkaan evankeliumista. (Luuk. 19: 1-10)

Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Mutta tultuaan sille kohtaa Jeesus katsoi ylös ja sanoi: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”

    Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen. Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: ”Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.” Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: ”Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.” Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten: ”Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.

Me kaikki olemme joskus olleet lapsia. Lapset ovat yleensä kooltaan pienempiä kuin aikuiset. Jos lapsena halusi isoissa ihmisjoukoissa nähdä jotain, piti pyytää aikuista nostamaan tai kiivetä johonkin. Kun olin lapsi, olin aina luokkani pienin ja lyhyin. Tämä, jos mikä, harmitti.

Muistan kun eräänä kesäisenä päivänä olin kaverini kanssa ulkona leikkimässä. Halusin nähdä korkeammalta ja päätin kiivetä puuhun. (ks. kuva tekstin lopussa) Kapuaminen ylös sujui ongelmitta, mutta päästyäni oksan päälle istumaan, en uskaltanutkaan enää tulla alas. Tuohon aikaan ei ollut kännyköitä, joten kaverini juoksi kotiini hakemaan äitini apuun. Mieleeni on jäänyt tarkka muistikuva siitä, miten äitini tuli juoksu jalkaa hakemaan minua. Pääsin turvallisesti alas, rakastavaan syliin.

Luukas kirjoittaa lukemassani evankeliumitekstissä miehestä, joka päätti myös kiivetä puuhun. Sakkeus oli aikuisenakin pienikokoinen ja halusi nähdä Jeesuksen. Sakkeuksen tultua puusta alas, Jeesus meni hänen luokseen kylään. Ihmiset paheksuivat tätä, koska Sakkeus oli publikaanien esimies. Publikaani tarkoittaa juutalaista, joka keräsi omalta kansaltaan veroja Rooman valtakunnalle. Sakkeus toimi siis Jerikossa samankaltaisessa tehtävässä, mitä verojohtaja nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassamme, mutta Rooman hyväksi.

Publikaaneja halveksittiin siksi, että he saattoivat käyttää asemaansa väärin ja kerätä maksuja enemmän kuin oli tarpeen. Sakkeus oli myös tehnyt näin. Tämä käy ilmi, kun hän sanoo Jeesukselle maksavansa nelinkertaisesti takaisin sille, jolta hän on kiskonut liikaa. Sakkeus oli siis tullut rikkaaksi vaatimalla ylimääräistä rahaa tavallisilta ihmisiltä.

Tämän pyhän teemana on kutsu Jumalan valtakuntaan. Voisimme miettiä, mitä Jumalan valtakunta tarkoittaa. Tätä puhetta kirjoittaessani minun ainakin piti itselleni selkeyttää tätä termiä. Jumalan valtakunnalla on kaksi ulottuvuutta. Se tarkoittaa Jumalan kuninkaallista hallintavaltaan, eli Jumalan kaikkivoipaa toimintaa tässä maailmassa ja ajassa. Samalla se on jotain, mikä toteutuu täysin vasta tulevaisuudessa, aikojen lopussa. Jumalan valtakunnan täydellinen ymmärtäminen on siis meille ihmisille mahdotonta. Se jää osittain salatuksi.

Jumala kutsuu meitä valtakuntaansa, mutta maallisen elämän tehtävät ja houkutukset saattavat estää meitä ottamasta kutsua vastaan. Sakkeuksen esteenä olivat olleet hänen asemansa luomat mahdollisuudet toimia epäoikeudenmukaisesti. Omalta kansaltaan liikaa kiskonut mies otti kuitenkin kutsun iloiten vastaan. Luukkaan evankeliumin kohta huipentuu Jeesuksen sanoihin: Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.

Henrin lukemassa kohdassa Sakarjan kirjasta Jumala sanoo myös näin: ”Palatkaa minun luokseni, niin minä palaan teidän luoksenne.” Mielestäni nämä kaksi Raamatun kohtaa kertovat siitä, miten hienoa on saada uskoa Jeesukseen. Silloin kun tuntuu, että olemme kaukana Jumalasta, Hän nimenomaan kutsuu meitä. Jumalan kutsu on lohdullinen, osoitus pyyteettömästä rakkaudesta. Jos me ihmiset palaamme Jumalan luokse, hän tulee meitä vastaan.

Meillä jokaisella on omanlaisemme polku siinä, miten otamme vastaan kutsun Jumalan valtakuntaan. Millainen sinun polkusi on? Oma polkuni lähti liikkeelle lapsuudestani, kun äitini tuli hakemaan minua alas puusta. Ajattelen, että Jumalan valtakunta on kuin lapsuuden koti. Jumala puolestaan on kuin huolehtiva vanhempi tai turvallinen aikuinen, joka kutsuu meitä. Kun lapsena päätämme kiivetä puuhun, mutta pelästymme ja pyydämme apua, Jumala hakee meidät turvaan.

Polku kutsun vastaanottamiseen, kuten elämä muutenkin, voi olla mutkikas. Välillä kuljemme horjumatta suoraan eteenpäin ja toisinaan taas olemme mutkan kivikkoisessa ulkokaaressa. Sakkeus oli kutsun vastaanottaessaan ehtinyt aikuiseen ikään ja esimiesasemaan. Silti ei ollut liian myöhäistä.

Kutsu Jumalan valtakuntaan on aina voimassa. Vaikka olisimme toimineet epäoikeudenmukaisesti, Jumala kutsuu juuri meidät. Hän on kuin rakastava äiti, joka tulee juosten ja sulkee hellään syliinsä. Huomaan, että elämä on kotimatka. Olemme matkalla Jumalan valtakuntaan, kohti kotia.

 

Kuva: Pixabay

2 thoughts on “Kutsu Jumalan valtakuntaan -saarna (25.6.2017 Alavan ja Neulamäen kirkoissa)

  1. Eveliina sait kodikkaaksi Sakkeus kertomuksen. Tulvi muistoja ,koska kiipeilimme lapsuudessa paljon puissa .ja kyllä äiti isä veljet ovat pelastaneet,pinteestä minutkin ,pikku kylällä. tuo kodin, kylän ,kirkon Siihen aikaan koulunkin raamatun opetus loi vankkumatonta pohjaa .Jeesus Isä Siunattu Pyhä Henki sai vedota ,että läksin seuraamaan Häntä. Tein parannusta. Ja Jumalan Valtakunta tuli elämäni 🙂 🙂 Kiitos Eve.

    Tykkää

    1. Kiitos Helena kommentistasi! 🙂 Mukava kuulla, että saarna tuntui kodikkaalta ja herätti muistoja lapsuudesta. Ja ennen kaikkea, että Jumalan valtakunta tuli elämääsi. Lapsuuden kodilla on iso vaikutus siihen, millaisen hengellisen perustan elämälleen saa. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s