Kyllästynyt olemaan tavoitettavissa

Muistatteko ajan, kun ei ollut kännyköitä? Olin silloin lapsi. Ulkoa juostiin sisään kotiin kysymään vanhemmilta: ”Voinko leikkiä vielä vähän aikaa kavereiden kanssa?”  Meillä lankapuhelin oli kiinni käytävän seinässä. Kuka tahansa perheestä sai vastata puhelimeen ja se, jolle puhelu oli osoitettu, pyydettiin luuriin. Jos tuli pitkä puhelu, sitä istuttiin käytävän lattialla turisemassa.

Sitten tulivat kännykät. Perheemme ensimmäinen kännykkä oli isäni iso ja musta Nokian malli. Siinä oli kännykän ulkopuolinen antenni ja soittoäänivaihtoehtoja viisi kappaletta. Pian seurasivat perässä pienemmät kännykät ja niiden määrä lisääntyi räjähdysmäisesti. Sain oman Nokian 3310 kännykkäni alakouluikäisenä. Siirryimme aikaan, jolloin puhelin kulki jatkuvasti mukana. Soitettiin ja kirjoitettiin tekstiviestejä.

Seuraavaksi oli älypuhelimien vuoro. Vastustin pitkään, mutta annoin periksi, koska vaikutti siltä, että kellään muulla ei enää ollut vanhan mallista kännykkää. Tuli messenger ja watch upp. Nuoret käyttävät snap chattia, mutta sitä en ole vielä ladannut puhelimeeni. Messengerissä ja watch uppissa molemmissa on lukuisia yksilö- ja ryhmäkeskusteluja. Osa keskusteluista on työpaikan asioita.

Viestiketjut saavat päivittäin uusia viestejä. Välillä puhelimeni ilmoittaa olemassa olostaan vähän väliä, miltei jatkuvasti. Elämme aikaa, jossa olemme koko ajan tavoitettavissa. Ihmiset ovat tottuneet saamaan yhteyden pian. Tähän olen kyllästynyt. En enää jaksa sitä, että puhelimeni pitää vähän väliä ääntä ja pitäisi olla katsomassa, mitä tärkeää nyt tapahtuu. En halua enää olla tavoitettavissa koko ajan.

Siispä, olen nyt joitain viikkoja ottanut uuden suhteen puhelimeeni ja tavoitettavissa olemiseen. Pidän vapaapäiväisin puhelimeni äänettömällä. Kun minulla on aikaa ja huvittaa, käyn katsomassa mitä viestejä puhelimeeni on tullut. Voi kulua kokonainen päivä ilman että vilkaisen puhelintani. Voin kertoa, että tämä on ollut vapauttavaa! Ihanaa, kun ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa. Toistaiseksi ei myöskään ole tullut tilanteita, joissa siitä olisi ollut jotain haittaa, etten ole heti vastannut viesteihin.

IMG_20170715_170304_LI

Vähän samaan kastiin menee tarina siitä, miten ennen pidin joka päivä rannekelloa ranteessani. Kärkyin vähän väliä kelloa ja tarkkailin, paljonko aikaa on jäljellä, milloin mihinkin tapahtumaan. Kyllästyin tähän jatkuvaan kellon ajasta ajan tasalla olemiseen. Kun rannekellostani loppui patteri, en enää vienyt kelloani patterin vaihtoon. Nyt olen elänyt varmaan noin vuoden verran ilman rannekelloa, eikä ole haitannut yhtään.

Miten sinä koet tavoitettavissa olemisen ja olemattomuuden? 🙂

Lämpimin siunauksin,

Eveliina

2 thoughts on “Kyllästynyt olemaan tavoitettavissa

  1. Itse heitin rannekellon nurkkaan n. kymmenen vuotta sitten, hyvin on pärjännyt. No joo, kännykkä on takin taskussa, mutta harvoin tulee vastailtua siihe. Tärkeimmät numerot näkyvät, niihen vastaan. Muut tarkastan netistä joskus, sitten soittelen takaisin, jos koen tarvetta siihe. Puhelimella en hoida asioita koskaan, vaan menen asioiden luo, silmästä silmään. Helpompi setviä niin :). Tietokoneella kylläkin joutuu hoitamaan jonkin verran asioita ja höpsähin lukemaan blokejaki ja sitä myötä kirjoittamaankin. Suoraan sanottuna tulee ikävä vanhoja-aikoja, jolloin oli vain lankapuhelimet. Ihmiset vielä juttelivat, eivätkä selanneet kokoajan kännyköitä.

    Tykkää

  2. Mukava kuulla kokemuksiasi Pasi! Kummasti sitä ihminen pärjää ilman, että on jatkuvasti tavoitettavissa tai kellon aika ranteesta nähtävissä. 🙂 Ennen kännyköitä ja sosiaalista mediaa tuli enemmän nähtyä ihmisiä kasvoista kasvoihin. Internetillä on vahvuutensa, kuten juuri blogimaailma. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s