Syksyn suunnittelua

Tässä vapaiden aikana minulla on ollut aikaa kääntää katseeni jo hieman tulevaan syksyyn. Onhan nyt heinäkuunkin puoliväli jo ylitetty, joten miksei?

OPINNOT

Tulevan vuoden opintoni ovat käytännössä gradu ja siihen liittyvät kurssit. Olen tulevasta opiskeluvuodesta samaan aikaan innoissani ja hieman ahdistunut. Innoissani olen siksi, että gradun tekeminen on aikataulullisesti vapaata. Minun harvemmin tarvitsee olla opintojen puolesta jossain tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Tämä helpottaa työvuorojen yhdistämistä arkeen ja sopii mainiosti näin aamu-uniselle immeiselle.

Ahdistunut olen siksi, etten päässyt haluamaani pastoraaliteologian graduseminaariin. Minut laitettiin seminaariin, joka kulkee nimellä Uskonto monikulttuurisessa ympäristössä. Olen pitkään tiennyt, että haluan tutkia gradussani itsemurhia. Minulla oli ajatuksia, mikä tutkimuskysymykseni voisi olla sielunhoidollisesta näkökulmasta (eli juuri tuo pastoraaliteologinen seminaari), mutta minulla ei ole mitään haisua, miten tutkisin itsemurhia monikulttuurisesta näkökulmasta. Jotain alustavia mahdollisia ideoita on, mutta en vielä tiedä, saanko itseni innostumaan niistä. Aika näyttää.

Positiivista tässä seminaarissa on se, että myöskin teologiaa opiskeleva ystäväni sattui samaan seminaariin. Minun ei siis tarvitse olla yksin hukassa, vaan voimme olla sitä yhdessä! Meillä on ollut tapana käydä salilla, mikä viime vuoden aikatauluissa tuppasi vähän jäämään. Syksyllä pystymme helposti taas aktivoitumaan salilla käymiseen ja yhdistämään sen seminaaritapaamisten jälkeen. Syksyllä avautuu myös pitkään remontissa ollut keskustakampuksen sali, mikä on mahti homma. Graduseminaaristani vielä sen verran, että siinä on sama ohjaaja, joka ohjasi kandiseminaarini. Hän on ihanan lempeä ja kannustava, joten olen ahdistuksieni kanssa hyvissä käsissä.

TYÖT

Teen kesäisin kolme kuukautta täyspäiväistä työtä. Normaalisti kesällä ansaitsemistani palkoista jää rahaa säästöön, joita käytän elämiseen seuraavan opiskeluvuoden aikana. Tämä kesä on ollut minulle taloudellisesti täysi nolla, rahaa ei jää säästöön juuri yhtään. Olen kesän aikana maksanut kahta vuokraa, kotimme ja Kuopion kesäasunnon. Lisäksi lukuisat junamatkat Helsingin ja Kuopion välillä ovat laihduttaneet lompakkoani. Olen tämän vuoden aikana nostanut yhden opintotukikuukauden, enkä enempää voi ilman, että tulorajat ylittyisivät.

Ainoa taloudellinen kulmakiveni tulevan vuoden aikana on siis osa-aikatyöni tuntisuntiona. Laskin, että minun täytyy tehdä suntion töitä keskimäärin 25 tuntia viikossa. Tämän tuntimäärän arvelen riittävän, koska yleensä teen kolmen viikon periodissa kaksi sunnuntaivuoroa, eli tuplapalkkapäivää. Ilman lisiä pitäisi tehdä vielä enemmän töitä.

Syyskuun loppuun asti on paljon vihkimisiä ja todennäköisesti enemmän vuoroja tarjolla. Lokakuu ja marraskuu ovat suvantovaihetta, jolloin työpaikassani on hiljaisempaa. Joulukuu taas on kiireistä, kun on adventin ja joulun ajan tapahtumat. Käytännössä siis voisin yrittää tehdä syyskuussa ja joulukuussa noin 30 tuntia viikossa, ja lokakuussa ja marraskuussa 20.

VAPAA-AIKA

Otan syksyllä periaatteen, että pidän viikossa kaksi vapaapäivää. Näin siksi, että en halua uuvuttaa itseäni. Olen parin viime vuoden aikana rehkinyt liikaa. Elämän pitää olla koko ajan mielekästä, ei suorittamista. Arvelen, että voisin tehdä opintoja ja töitä yhteensä 50 tuntia viikossa. Tämä tarkoittaisi viittä kymmenen tunnin päivää. Näin pystyisin pitämään kaksi vapaapäivää viikossa. Kerroin juuri, että minun pitää tehdä töitä keskimäärin 25 tuntia viikossa. Opinnoille jää siis aikaa niin ikään 25 tuntia viikossa.

Valmistumiseni hidastuu entisestään, mutta minkäs teet. Vaikka tykkään tehdä ja toimia, en ole mikään duracell pupu, joka jaksaa mennä tukka putkella vuodesta toiseen. Tarvitsen myös lepoa ja vapaa-aikaa. Mitä sitten vapaa-ajalla? Minulla on kaksi vapaaehtoistyötä ja keväällä aloitin Pappisliiton opiskelijaedustajana. Näitä jatkan. Muutoin aion liikkua luonnossa ja käpertyä nojatuoliin lukemaan kirjaa. Haluaisin myös olla läsnä läheisille ihmisilleni, ottamatta kuitenkaan stressiä siitä, jos en ehdi nähdä.

Pictures2

Kuvat: syksy ja vihko Pixabay, alttari oma

Millainen sinun syksysi tulee olemaan?

Ylihuomenna lähden viikoksi rippileirille, tämän vuoden kolmannelle ja viimeiselle. Blogini hiljenee siis jälleen noin kymmeneksi päiväksi. Leirillä en millään ehdi kirjoittaa. Tavataan siis heinäkuun lopussa! 🙂

Raikkaasta ilmasta ja viimeisistä vapaista nauttien,

Eveliina

3 thoughts on “Syksyn suunnittelua

 1. Jännä miten aloin omassa mielessä pähkäillä tuota itsemurha- ja monikulttuurisuusjuttua. Turvapaikanhakijat? (Ovat kyllä enimmäkseen kai muslimeja, mutta…?) Heillähän on raskaita kokemuksia takana ja jotkut yrittävät itsemurhaakin. :/ Toivottavasti saat jonkun kuningasidean, jotta tuntuisi mielekkäältä ja omalta pakertaa gradun parissa. Aika hektiseltä tuo syksysi kuulostaa. Oma syksyni on vielä avoin, tahti riippuu paljolti siitä saanko kustannussopparin yhdelle isolle käännökselle vai en. Pidän muuten paljon syksyistä, siitä kun voi aloittaa tavallaan puhtaalta pöydältä (hankin uuden kalenterinkin juuri) ja kokeilla jotain uutta harrastusta, vaikka. Hyvää riparia!

  Tykkää

  1. Kirjoitin äsköisen vastauksen näköjään kommentiksi, en vastaukseksi. Mutta joo, vaikka kuinka yritän priorisoida lepoa ja karsia asioita pois, syksy tulee olemaan varmasti välillä yhtä hullun myllyä ja arjen koostamista monesta pienestä palasesta. Syksyt ovat myös mielestäni ihania. Uuden alku, luonto kauniina ruskassa, kesän jälkeen paluu arkeen. Olen myös miettinyt, että voisin ostaa uuden kalenterin, haluaisin Kirkon vuosikalenterin. 🙂 Toivottavasti soppari onnistuisi ja syksystä tulisi mukaansa tempaava!

   Tykkää

 2. Hieno idea Liiolii! Turvapaikanhakijat ovat olleet viime aikoina aika ajankohtainen aihe. En tiedä onko ehditty vielä miten paljon tutkimaan. Miksei maahanmuuttajien itsemurha-asiat ylipäänsä? Veikkaan, että suhtautumisessa itsemurhiin voisi olla eri kulttuureissa ja uskonnoissa niin eroavaisuuksia kuin yhtäläisyyksiäkin. Haluaisin, että tutkimani aihe olisi sellainen, josta olisi jotain hyötyöä käytännön työtä tekeville ihmisille. Ettei jäisi vain pakolliseksi opintoihin kuuluvaksi graduksi ja pölyttymään kirjahyllyyn.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s