Mitä opin tästä kesästä?

Ajatukseni höyryävät jo täyttä häkää kohti syksyä, mutta pysähdytään hetkeksi katsomaan kuluneeseen kesään. Vietin kaksi kuukautta kesäteologin töissä Kuopiossa. Viihdyin kesätöissäni todella hyvin ja sain paljon arvokasta työkokemusta. Mitä opin tämän ajanjakson aikana?

– Pohjois-Savossa ihmiset ovat rentoja, kiirettä ei tunneta.

– Kaikki ihmiset Kuopiossa eivät huasta savoa, koska sinne on muuttanut ihmisiä paljon muualtakin Suomesta, kuin Savosta.

– Savossa annetaan paljon vähemmän palautetta tehdystä työstä kuin Helsingissä.

– Palvelutalokäynnit olivat mieluisimmat työtehtäväni koko kesän aikana. Käsitykseni siitä, että vahvuuteni ja suurin mielenkiinnon kohteeni seurakuntatyössä on sielunhoito, vahvistui.

– Ilman kirkkokahveja seurakuntalaisten kohtaaminen messuissa voi jäädä todella lyhyeksi ja pinnalliseksi. Samaan aikaan ymmärrän, että emännät ovat paiskineet kovasti töitä koko talven ja kesätauko kirkkokahveista on aiheellinen.

– Seurakuntakeskus rakennukset (kirkkosali, lasten- ja nuortentilat, työntekijöiden työhuoneet, seurakuntasali ja viihtyisä aula kaikki samassa rakennuksessa) ovat nykypäivän seurakunnan toiminnan kannalta oleellisia. Samaan kiinnitin huomiota alkuvuodesta seurakuntaharjoitteluni aikana.

– Kirjoitustyylini on kontekstuaalinen.

– Arkisten pyhien saarnojen kirjoittaminen on hieman haastavampaa kuin isojen juhlapyhien saarnojen, tai muiden juhlien, esim. konfirmaatiomessun.

– En arvosta korkeakirkollisuutta, sen sijaan pidän ihmisläheisyydestä, ymmärrettävyydestä ja yksinkertaisuudesta.

– Keskiviikosta keskiviikkoon rippileireissä ja maanantaista lauantaihin rippileireissä on molemmissa vahvuutensa ja heikkoutensa. Ensimmäinen on aika pitkä, mutta mielestäni on toimiva systeemi, että nuoret tutustuvat nuorteniltaan vasta rippileirin jälkeen.

– Rippileirit pyörivät pitkälti vilkkaiden ja sosiaalisten ihmisten mukaan. Rauhallisten ja ujojen huomioimiseen olisi aiheellista keksiä muitakin keinoja, kuin jutteleminen ja pelailu.

– Joihinkin asioihin meinaan reagoida tunteella, kuten siihen, että yksinäisiä ikääntyneitä on niin paljon. Perheenjäsenet eivät käy kylässä, vaikka asuisivat samassa kaupungissa. Tämä tuntuu epäreilulta. Samalla katson itseäni peiliin ja mietin, käynkö omien isovanhempieni luona tarpeeksi usein kylässä.

– Jokaisella seurakunnan työntekijällä ja seurakuntalaisella on omat vahvuutensa. On hyvä, kun välillä haastaa itseään oman vahvuusalueensa ulkopuolella ja välillä panostaa siihen, mikä on itselle luontevinta.

– Mikäli nuoria joutuu komentamaan ja kieltämään, vastapainoksi mukava ja rento vuorovaikutus ovat paikallaan.

– Sopivassa tilanteessa on aiheellista todella luottaa nuoriin ja antaa heille vastuuta.

– Kirkon työntekijät ovat toki työntekijöitä, mutta ennen kaikkea he kohtaavat ihmiset olemalla ihmisiä. Vaikuttaa siltä, että kirkon työntekijät ovat työssään mukana aavistuksen enemmän koko ihmisyydessään, verrattuna muihin tuntemiini aloihin.

– Olen oppinut ottamaan väsyneenä ja kuormittuneena vapaa-ajalla rennosti. Löhöän soffalla, enkä vaadi itseltäni mitään ylimääräistä.

– Tiivis matkustaminen Helsingin ja Kuopion välillä on aikaa ja rahaa vievää, sekä raskasta.

– Junat ovat kesäisin lähes aina täynnä ja myöhässä. Jos haluat mahtua junaan, lippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen.

– Yksin asuessa tulee syötyä silloin kun on nälkä. Paremman puoliskon kanssa asuessa mietitään, mitä milloinkin syötäisiin ja tulee syötyä enemmän, kuin yksin asuessa. Karistin kesän aikana elopainoani kilon tai pari.

– Maailmalla on hyvä, mutta kotiin paluu on parasta.

– Minun ei tarvitse huolehtia siitä, mistä saan töitä, tai mihin polkuni vie. Elämäni on suuremmissa käsissä, johdatuksessa.

20170704_224521

Tässä päällimmäiset mietteeni kesältä. Mitä kesäsi on sinulle opettanut? 🙂

Iloisella mielellä,

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s