Esimerkkejä taitavasta ja välinpitämättömästä kuuntelusta

Suurimmalla osalla ihmisistä on korvat ja kyky kuulla. Kyky kuunnella on täysin eri asia kuin kuulla. Olen kohdannut taitavia kuuntelijoita ja kokenut tilanteita, joissa minua ei ole kuunneltu. Kuulostaako tutulta?

 1. Puhuu vain omista asioistaan

Tapaat pitkästä aikaa tutun henkilön. Olette koko alkutapaamisen puhuneet henkilön elämästä. Olet esittänyt tarkentavia kysymyksiä ja ollut aidosti kiinnostunut. Vihdoin tulee luonnollinen tauko ja henkilö kysyy: ”Mitä sulle kuuluu?” Kerrot jonkin asian sen hetkisestä elämäsi. Olet ehkä juuri saanut lauseesi loppuun, kun henkilö alkaa jälleen puhua omista asioistaan. Kysymys, mitä sulle kuuluu, oli lähinnä muodollisuus.

 1. Keskittyy johonkin muuhun

Olet kyläilemässä ja syötte keittiössä. Talon emäntä häärää koko ajan keittiöhommia ja tuputtaa milloin mitäkin suuhun laitettavaa. Yrität kysellä ja keskustella, mutta isäntäväki puhuu jatkuvasti päällesi touhuamisensa lomassa. Kyllästyt yrittämään ja tyydyt loppuvierailun ajan toteamaan: ”Niin niin, juu, joo, mm, aivan, aa, tietysti…

 1. Ei kommentoi kertomaasi

Lievempi versio kohdasta yksi. Vaihdatte vanhan tutun kanssa kuulumisia. Tuttusi kyselee tasaveroisesti myös sinun asioistasi. Kerrot elämästäsi, mutta tuttusi ei kommentoi kuulumisiasi mitenkään. Kerrot esimerkiksi, että olet aloittanut uudessa työpaikassa. Tuttusi toteaa vain: ”Joo.” Tätä seuraa ehkä hetken kiusallinen hiljaisuus. Sen jälkeen tuttusi vaihtaa keskustelunaihetta. Sinusta tuntuu luonnollisestikin mahdollisesti siltä, ettei tuttuasi todellisuudessa kiinnosta elämäsi.

 1. Vähättelee kokemustasi ja kehuskelee omillaan

Näet henkilön, jonka kanssa keskustelette kaikesta maan ja taivaan välillä. Kerrot kuormittavasta elämäntilanteestasi ja siitä, miten olet todella väsynyt. Asiasi voi olla esimerkiksi se, miten olet uupunut rankan muuton jäljiltä. Henkilö rupeaa kehuskelemaan, miten monta kertaa hän on muuttanut ja miten raskaita ne muutot ovat olleet. ”Anteeks vaan, mutta mun silmissä sun muutto ei oo vielä raskasta nähnytkään.” Henkilö ei ole todella kuunnellut tuskaasi, vaan vähättelee sitä.

 1. Ei pysty vastaanottamaan tuskaasi

Olet sopinut näkemisen tuttusi kanssa. Vaihdatte kuulumisia ja kerrot äskettäin tapahtuneesta parisuhteesi erosta. Voit sisäisesti pahoin ja sinulla on kova tarve saada purkaa tuntemuksiasi. Tuttusi reagoi voimakkaan tunteellisesti tilanteeseesi ja ahdistuu siitä. Hän voivottelee kasvot surullisina ja on huolissaan sinusta. Et pääse kertomaan tuntemuksistasi, koska koet tarvetta vakuutta tutullesi, että kaikki on ok ja pärjäät kyllä. Joudut olemaan reipas ja vahva, koska tuttusi ei pysty ottamaan pahaa oloasi vastaan.

Millaista sitten on hyvä kuuntelu?

Ei ehkä yllä mainitsemieni tilanteiden tavalla toimimista. Ihmisiä auttavat varmaankin erilaiset kuuntelijat ja kuuntelutavat. Itselleni sopii kuuntelija, joka:

 • Reagoi tilanteeseeni empaattisesti, välittävästi ja lämmöllä, mutta asiallisesti, eikä ahdistu tilanteestani.
 • Antaa minun puhua niin pitkään, kun minulla on puhuttavaa, ja kysyy vasta sitten, kun pidän tauon puheessani.
 • Esittää tarkentavia kysymyksiä ja toistaa asioita, joita kerron. Näin saan mahdollisuuden puhua tarkemmin mieltäni painavista asioista.
 • Ei torju ajatuksiani, eikä ole aina kanssani samaa mieltä. Tarvittaessa hienovaraisesti vihjaa toisenlaisenkin näkökulman mahdollisuudesta.
 • Katsoo silmiin, on kiinnostunut ja keskittyy tapaamiseemme.
 • Lopussa sanoo jotakin rohkaisevaa ja halaa ystävällisesti.

Mainitsemani tilanteet ovat ehkä ääriesimerkkejä. Kukaan meistä ei aina jaksa tai osaa kuunnella kunnolla. En varmasti itsekään ole mikään huippu kuuntelija. Ajoittain syyllistyn jollain tasolla kohtiin kaksi ja kolme. Uskon kuitenkin, että kuunteleminen on taito, jossa jokainen voi kehittyä. Kehittymiseen tarvitaan ensi sijaisesti kiinnostusta ihmisiä kohtaan ja halua kuunnella heitä.

Mainitsemani esimerkit tuovat mielestäni esiin sitä, että kuunteleminen ei ole pelkkää hiljaa olemista ja korvien auki pitämistä. Se on myös empatiaa, kiinnostusta, kysymistä, sopivaa asennetta, tunnereaktioita ja tekoja. Kuunteleminen on siis aikamoinen kokonaisuus.

minions-363019_960_720

Kuva: Pixabay

Ihanaa ja siunattua elokuista keskiviikkoa! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s