Lauri Viidan Moreeni

Ehdin kesällä nipin napin lukea kirjan. Jonkin muun kirjan kuin opintoihin liittyvän, ihan romaanin. Luin Lauri Viidan esikoisromaanin Moreenin. Vajaa vuosi sitten työkaverini suositteli minulle tätä teosta. Keskustelimme tuolloin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiasta.

Moreeni kuvaa pispalalaista Niemisen perhettä sisällissodan kynnyksellä, sen aikana ja sen jälkeen. Niemiset ovat tavallisia työtä tekeviä ihmisiä, jotka muuttavat Tampereelta, ahtaasta kerrostaloasunnosta, itse rakentamaansa taloon Pispalaan. Niemisiä koettelevat taloudellinen hyväksikäyttö, perheen tyttären psyykkinen sairastuminen ja yhteiskunnan ongelmakohdat.

Ennen Moreenin kirjoittamista Viita toimi runoilijana. Viidan runoilijatausta näkyy romaanissa vahvasti. Varsinkin alkuosa ja loppu ovat kerronnaltaan runollista ja jotenkin abstraktia. Tällaiselta simppeliltä ja yksinkertaiselta pulliaiselta meni aikansa, ennen kuin totuin lukemaan Viitaa. Aluksi en meinannut ollenkaan pysyä perässä, mitä tapahtuu, kuka tekee ja mitä. Kerronta poikkeaa jossain määrin perinteisestä tarinanomaisesta, loogisesti etenevästä tapahtumien kulusta.

Niemisen perheen Viita on onnistunut kuvaamaan kansanomaisesti. Samaistumiskohteita perheen henkilöihin on varmasti monen helppo kokea. Itse koen jollain tasolla samaistuvani perheen äitiin Josefiinaan. Hän tulkitsee asioita kristinuskon läpi ja luottaa Jumalaan kaikissa elämän haasteissa. Kuitenkin, Viidan kuvaus perheestä jää omaan makuuni jotenkin etäiseksi. En saanut kirjaa lukiessani Niemisistä samanlaista otetta, mitä esimerkiksi Linnan kuvaamasta Koskelan perheestä.

Moreeni on aihepiiriltään mielenkiintoinen, mutta lukemisen kannalta vaikeaselkoinen. Monesti jouduin motivoimaan itseäni kirjan äärelle. Lukemiseen oli myös todella keskityttävä ja sivut tuntuivat kääntyvän hitaasti.

20170621_151838

Oletko lukenut Moreenia? Minkä romaanin haluaisit tällä hetkellä lukea? 🙂

Lokakuisin terveisin,

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s