Jumalien pojat ja ihmisten tyttäret

Kyläilin taannoin ystäväni luona ja ajauduimme keskustelemaan Raamatun kohdasta 1.Moos. 6:1-4. Kohta menee uudessa Raamatun käännöksessä näin:

1 Kun ihmiset alkoivat lisääntyä maan päällä ja heille syntyi tyttäriä, 2 jumalien pojat huomasivat, että ihmisten tyttäret olivat kauniita, ja he ottivat näistä vaimoikseen keitä halusivat. 3 Herra sanoi: ”Minä en anna elämän hengen asua ihmisessä miten kauan tahansa. Ihminen on lihaa, heikko ja katoavainen. Olkoon siis hänen elinikänsä enintään satakaksikymmentä vuotta.” 4 Siihen aikaan ja myöhemminkin oli maan päällä jättiläisiä, kun jumalien pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia. Juuri näitä olivat muinaisajan kuuluisat sankarit.

Kohtaa edeltää sukuluettelo Adamin jälkeläisistä vedenpaisumukseen asti. Kohdan jälkeen Jumala huomaa pahuuden lisääntyneen maanpäällä ja katuu luoneensa ihmisen. Sitten alkaa tarina Nooasta ja vedenpaisumuksesta. Vanhan käännöksen versio kohdasta ei ole mielestäni merkittävällä tavalla erilainen.

LANGENNEET ENKELIT

Ystäväni oli käsityksessä, että Raamattu tarkoittaa jumalien pojilla enkeleitä. Ryhdyimme pohtimaan, mitäköhän termillä tosiaan tarkoitetaan. Emme tehneet mitään eksegeettistä tutkimusta, mutta googlettelimme vähän. Näiden, en tiedä miten luotettavien nettilähteiden, mukaan jumalan poikien merkitykselle on kolme vaihtoehtoa: langenneet enkelit, voimakkaat johtajat ja Setin (Adamin poika, Kainin ja Abelin pikkuveli) Jumalaa pelkäävät jälkeläiset. Langenneet enkelit on ilmeisesti teorioista todennäköisin ja vähiten ongelmia sisältävä.

Mikäli jumalien pojilla tarkoitetaan langenneita enkeleitä, on tämä Raamatun kohta kyllä aika jännä. Langenneet enkelit ottivat vaimoikseen ihmisnaisia. Vaimoksi ottamisesta en tiedä, mutta kreikkalaisessa mytologiassa ainakin Herkules syntyy ylijumala Zeukselle ja ihmisnaiselle Alkmenenille. Tällaisia jumalien ja ihmisten välisiä suhteita esiintyi kreikkalaisessa mytologiassa muutoinkin.

JÄTTILÄISET JA SANKARIT

Minulle jäi Raamatun kohdasta epäselväksi, mainitaanko jättiläiset erikseen, vai ovatko jättiläiset jumalien poikien ja ihmisten tyttärien lapsia. Oli niin tai näin, Raamattu kertoo, että jättiläisiä oli. Ihmisten tyttärien ja jumalien poikien lapset olivat kuitenkin muinaisajan kuuluisia sankareita. Tässä on havaittavissa niin ikään samankaltaisuutta kreikkalaisen mytologian kanssa. Herkules oli puolijumala, kuten yleensä muutkin mytologian sankarihahmot, heerokset. Kreikkalaisessa mytologiassa, kuten monissa muissakin mytologioissa esiintyy myös jättiläisiä.

MISTÄ SAMANKALTAISUUDET KERTOVAT?

Ovatko yhtäläisyydet todiste siitä, että jotain tämän kaltaista on todella joskus tapahtunut maan päällä? Vai onko kyse ennemminkin siitä, että maailman uskontojen ja mytologioiden takana on yksi ja autenttinen, alkuperäinen uskonto, joka on aikojen kuluessa, suullisesti kerrottuna eriytynyt ja muuntunut?

Henkilökohtaisesti uskon, että jotain tämänkaltaista on todella tapahtunut. Vaikka meistä voi nyt tuntua kummalliselta ajatus siitä, että maan päällä olisi tallustanut jättiläisiä ja esiintynyt enkeleitä, on täällä todistetusti viipottanut dinosauruksiakin. Tiedän, että tämä ajatus ei ole luonnontieteellisesti pätevä, mutta en olekaan luonnontieteilijä, eikä Raamattu luonnontieteen oppikirja.

Kohta jumalien pojista ja ihmisten tyttäristä sijoittuu Raamatussa aikaan ennen vedenpaisumusta. Uskon maailman muuttuneen veden paisumuksen yhteydessä aika paljon. Mielenkiintoista kohdassa on lisäksi se, että Jumala säätää ihmisten eliniäksi juuri ennen vedenpaisumusta 120 vuotta. Maailman todistetusti vanhin ihminen, ranskalainen Jeanne Calment, kuoli 122 vuoden ikäisenä. Sen jälkeen maailman vanhimmat ihmiset ovat jääneet alle 120-vuoden.

book-2191521_960_720

Kuva: Pixabay

En aiemmin tiennyt, että Raamatusta löytyy tällainenkin kohta. Aina oppii uutta ja kun Raamattuun tutustuu, sieltä löytyy vaikka mitä ihmeellistä. Todella mielenkiintoinen kirja! Rakastan varsinkin Vanhan testamentin tarinoita. Raamatulla on mielestäni ihan turhaan nykyisessä länsimaisessa kulttuurissamme jotenkin tylsä ja pölyttynyt kuva.

Osaisitko sinä avata Raamatun kohtaa jumalien pojista ja ihmisten tyttäristä? Millaisia ajatuksia se herätti? Tiedätkö joitain muita mielenkiintoisia, jänniä kohtia Raamatussa? 🙂

Muikean mainiota keskiviikkoa,

Eveliina

2 thoughts on “Jumalien pojat ja ihmisten tyttäret

  1. Enpä kyllä osaa avata asiaa, mutta tämä psalminkohta (104) hymyilyttää minua jokaisessa ortodoksisessa ehtoopalveluksessa, jossa teksti luetaan:
    ”Siellä kulkevat laivat, siellä on Leviatan, merihirviö, jonka loit telmimään siellä.”

    Tykkää

    1. Tosi mielenkiintoinen tuokin Raamatun kohta! Luin pikaisesti ystävästämme wikipediasta, että Leviatan on kanaanilaisen mytologian merihirviö, joka syö auringon maailman loppuessa. :O

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s