Taipumus etsiä merkityksiä

Meillä ihmisillä vaikuttaa olevan taipumus selitellä asioita, etsiä niistä merkityksiä. Kun katsomme elokuvan, joka jää jotenkin auki, mielessämme alkaa pohdintamylly heti sen päättymisen jälkeen. Mietimme, mitä leffassa tapahtui, mistä mikäkin johtui ja mitä avoimeksi jätetyssä lopussa annettiin ymmärtää. Emme pysty hyväksymään sitä, että tarina jää kesken.

Kun elämässä tapahtuu ikäviä asioita, esim. läheisen kuolema, etsimme kuumeisesti merkitystä tapahtuneelle. Kysymme: ”Miksi? Miksi juuri minun rakkaani piti kuolla, miksi juuri nyt ja tällä tavalla?” Keksimme tarkoituksia, joita tapahtuneella voisi olla. Kun Bumbani kuoli, ajattelin mielessäni, että näin oli varmaan tarkoitettu käyvän. Jos Bumba olisi elänyt vuoden pidempään, hänellä olisi ollut edessään vanhalla iällä muutto kanssani Helsinkiin, jälleen uuteen kaupunkiin.

Ajattelen niin, että kun elämässä tapahtuu kamalia asioita, tapahtumille ei ole sen kummempaa universaalia syytä tai tarkoitusta. Jos esimerkiksi raskaus keskeytyy, en usko, että tapahtuneelle on oikeasti mitään sellaista syytä kuin: ”Raskauteni keskeytyi, jotta muuttaisin elämäni suuntaa. Syntymättömän lapseni tarkoitus oli herättää minut suorittamisen kierteestä.” Minusta olisi julmaa ajatella, että joku ihminen saisi alkunsa ja kuolisi vain siksi, että joku toinen kehittyisi ihmisenä. Ikäviä asioita vain tapahtuu.

Selittelyt, merkitykset ja tarkoitukset voivat olla tulleesta temmattuja ja vailla totuuden häivää. Kuitenkin merkitykset, joita annamme tapahtumille, helpottavat oloamme. Siksi etsimme merkityksiä ja antamillamme merkityksillä on oma paikkansa. Merkitysten ja ajatusten kautta teemme surutyötämme ja yritämme ymmärtää maailmaa. Näin luomme mielessämme eheäin kokonaisuuden ja tarinan. Sattuma jää pois ja koemme olomme turvallisemmaksi.

hand-1549399_960_720

Kuva: Pixabay

Mitä sinä ajattelet merkityksen etsimisestä?

Voimia loppuviikkoon! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s