Niinistö, Haavisto vai Huhtasaari?

Tammikuun lopussa äänestämme, kuka on Suomen seuraava presidentti. Mikäli vaalitaisto jatkuu toisella kierroksella, äänestystä on tiedossa myös helmikuun alussa. Tuntuu, että vaalit tulevat tosi äkkiä. Oma huomioni ja voimavarani ovat olleet tällä hetkellä täysin adventin ajassa ja sen lukuisissa työvuoroissa. Veikkaan, että monilla muillakin ihmisillä päällimmäisenä arjessa näkyy kohta koittava joulu. Ehkä presidentinvaalien taisto tiivistyykin vasta vuoden vaihteen jälkeen? Nyt on kuitenkin hyvä aikaa alkaa pohtimaan ja mutustelemaan, kenelle ääneni reilu kuukauden päästä annan.

Korostan, etten ole millään tavalla poliittisesti aktiivinen henkilö. En kuulu mihinkään puolueeseen, en ymmärrä politiikasta juuri mitään, enkä ole poliittisista asioista perillä. En pyri sanomaan argumentteja, jotka olisivat poliittisesti päteviä. En myöskään halua perehtyä poliittisiin asioihin syvällisesti. Näkemykseni ja pohdintani siitä, ketä äänestäisin, perustuvat täysin ”tavallisen”, poliittisesti epäaktiivisen kansalaisen ajatusmaailmaan. Haluan vain käyttää ääneni fiksusti. Siksi tämä kirjoitus.

Olen iloinen siitä, että meillä on kahdeksan presidenttiehdokasta. Oman ääneni antamista pohdin kolmen ehdokkaan välillä. He ovat Sauli Niinistö, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari.

SAULI NIINISTÖ

Vallitsevana presidenttinä Sauli Niinistöllä on erinomaiset mahdollisuudet tulla valituksi jälleen Suomen presidentiksi. Näiden vaalien jännin kohta onkin siinä, tuleeko toista äänestyskierrosta ollenkaan, vai tuleeko Sauli valituksi heti ensimmäisellä kierroksella. Edellisissä presidentinvaaleissa äänestin toista ehdokasta, mutta olen ollut Sauliin presidenttinä tosi tyytyväinen.

Näissä vaaleissa pidän siitä, että Sauli on ottanut välimatkaa puolueeseensa Kokoomukseen ja on nyt kisassa mukana valitsijayhdistyksen kautta. Kokoomusta en puolueena äänestäisi monestakaan syystä. Sauli on kokenut poliitikko ja mikäli hän tulee valituksi jälleen, uskon Suomen olevan presidentin osalta hyvissä käsissä. Rauha on vaaliteemana ajankohtainen ja pehmeä. Ylen vaalikoneessa Sauli oli ehdokas, joka oli kanssani eniten samaa mieltä asioista.

Sauli on saamassa vaimonsa Jennin kanssa ensi vuonna lapsen. Olen hieman huolissani siitä, miten Sauli saisi yhdistettyä presidentin tehtävän ja pienen vauvan hoitamisen. Saulilla on ikää 69 vuotta. Pohdin myös, onko hän liian vanha presidentiksi, varsinkin kun samaan aikaan kotona odottaa kohta pieni vauva. Yleisesti ottaen ajattelen, että Saulin ikäisten ihmisten kuuluisi olla työelämässä mukana enää korkeintaan osa-aikaisesti.

PEKKA HAAVISTO

Edellisissä presidentinvaaleissa annoin ääneni Pekka Haavistolle. Tiesin, että Sauli tulisi voittamaan, mutta annan ääneni mielelläni sellaiselle ehdokkaalle, joka sitä todella tarvitsee. Pekassa pidän monestakin asiasta presidentin tehtävän hoitamista ajatellen. Suomen ulkopolitiikan johtaminen on presidentin tehtävä. Pekalla on monipuolista kokemusta kansainväliseltä kentältä ja rauhantehtävistä.

Pidän kovasti Pekan persoonasta. Hänen pohdiskelevaan ja neuvottelevaan ajatusmaailmaansa minun on helppo samaistua. Presidentinvaalitenteissä pidän siitä, että Pekka odottaa omaa vuoroaan, eikä puhu toisten päälle. Edellisten vaalien aikana Pekka totesikin, ettei presidentin tarvitse hänen mielestään huutaa. Pekka on 59-vuotiaana presidentiksi sopivan ikäinen. Kuuden vuoden kauden jälkeen hän voisi jäädä suoraan eläkkeelle.

Toisinaan toivoisin Pekalta hieman selkeämpiä lausuntoja ja mielipiteitä. Vaikka politiikka on kompromissien tekoa ja keskustelua, äänestäjänä kaipaan tarkkoja näkemyksiä turhan diplomatisoinnin sijaan. NATO-kysymyksen kansanäänestyksen suhteen Pekka on muuttanut mielipidettään, eikä kannata kansanäänestystä. Mikäli NATO jäsenyydestä äänestäminen tulee ajankohtaiseksi, ajattelen, että kansanäänestys on siihen sopiva äänestysmuoto. Pekan vaalisivuilta en löydä selkeästi listattuja vaaliteemoja, mikä on näin äänestäjän näkökulmasta miinus.

LAURA HUHTASAARI

Laura Huhtasaari on Perussuomalaisten presidenttiehdokas. Perussuomalaisia en puolueena äänestäisi kokoomuksen tavoin monestakaan syystä. Presidentinvaalit miellän kuitenkin enemmän henkilövaaliksi. Pidän siitä, että Laura on politiikassa tuore kasvo ja samalla sekä perinteinen, että nuorekas. Elämän kokemus tuo toki oman painoarvonsa presidentin tehtävien hoitamiseen, mutta mielestäni kaikkien johtotehtävien ei tarvitse olla eläkeikäisten ihmisten käsissä.

Lauran vaaliteemana on Suomi takaisin, johon ainakin osittain yhdyn. Elämme globaalissa maailmassa ja verkostoituminen on mielestäni Suomelle tärkeää. En kuitenkaan näe hyvänä esimerkiksi sitä, että Suomi lainasi muiden euromaiden kanssa rahaa Kreikalle. Mielestäni Suomen pitäisi ensisijaisesti panostaa oman maan asioiden ja palveluiden hoitamiseen. Mikäli ylimääräistä rahaa olisi, sitten voitaisiin auttaa muita maita taloudellisesti. Käsittääkseni tuon ylimääräisen rahan sijaan meillä on velkaa.

Laura toivoo nykyisen Euroopan Unionin hajoamista ja Ylen vaalitentin mukaan tilalle kaupallista yhteistyötä Euroopan maiden kanssa. Oma luottamukseni ja uskoni EU:n toimivuuteen on heikentynyt pikkuhiljaa, varsinkin Britannian eron myötä. Voi olla, että olen ajatuksineni ihan hakoteillä, mutta ajattelen, että EU:a parempi liitto Suomelle olisi liitto, jossa olisi mukana vain pohjoismaat. Tai sitten ilman liittoa, mutta totta kai yhteistyötä tehden.

Laura on rajavalvonnan kiristämisen kannalla. Maahanmuuttokysymys on iso kysymys ja kysymys, jonka kanssa olen pitkään paininut. Mielestäni Suomeen ovat tervetulleita henkilöt, jotka tulevat tänne tekemään töitä ja maksamaan veroja. Omaa uskontoa ja perinteitä saa toteuttaa, mutta länsimaisia arvoja ja tapoja on noudatettava.

Jouduin hiljattain töissä seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ulkomaalaisen miehen toimesta. Tämä tapahtui siis kirkossa, jossa olen töissä. Kokemani ja eräs aiempi kokemukseni ovat muokanneet mielipidettäni siihen suuntaan, että Suomeen ei pitäisi ottaa henkilöitä, jotka eivät pidä miehiä ja naisia tasa-arvoisina. Seksuaalinen häirintä on ehdottomasti väärin ja sen on sitä myös yhtä lailla suomalaisten toimesta.

Emme tarvitse tähän maahan lisää ihmisiä, joille kehon koskemattomuus ja naisen kunnioittaminen eivät ole itsestään selvyyksiä. Mikäli rajavalvonnalla voidaan ehkäistä kokemukseni kaltaisia tilanteita ja huolehtia siitä, ettei Suomeen tule ihmisiä, jotka ovat riski muiden turvallisuudelle (meillä on tällaisia ihmisiä Suomessa ihan riittävästi omasta takaa), olen sen kannalla.

Haluaisin Suomen presidentiksi naisen. Kyllä, olen sitä mieltä. Mielestäni niin pitkään, kun tasa-arvo ei ole toteutunut kunnolla, sukupuolella on väliä. Erilaisissa johtotehtävissä on naisia paljon vähemmän kuin miehiä. Meillä oli nainen presidenttinä, meillä oli nainen pääministerinä, meillä oli nainen piispana. Mutta ei ole enää. Olemme ottaneet tässä asiassa takapakkia ja olen siihen pettynyt.

Laura sanoo mielipiteensä suoraan ja selkeästi. Tästä pidän ja politiikassa on mielestäni aivan liikaa ympäri pyöreää löpinää. Laura menee mielipiteissään ehkä kovin pitkälle, mutta ilman kunnollisia mielipiteitä mitään muutosta ei saada aikaan. Selkeät linjat ja tavoitteet ovat se, mitä politiikka mielestäni tarvitsee.

Pohdin, onko Laura politiikassa liian kokematon presidentin tehtävien hoitamiseen. Kannattaisiko hänen kerryttää kokemusta ensin eduskunnassa ja esimerkiksi ministerinä ja vasta sitten pyrkiä presidentiksi? Laura vastustaa tasa-arvoista avioliittoa, mistä olen täysin erimieltä. Tasa-arvoisen avioliiton olemme onneksi saaneet. Toivon, että sukupuolineutraali vihkiminen toteutuisi myös kirkossa. Toivon Lauralta tiukempaa linjaa puolueensa edustajien asiattomiin lausumiin ja uusnatsismin vastustamiseen. Uusnatsismi on mielestäni vaarallista ja sen olemassaoloon on suhtauduttava kaikella vakavuudella. Politiikkaan puolestaan kuuluu asiallinen kielenkäyttö.

Presidenttiehdokkaat

Kuvat: Ehdokkaiden vaalisivustojen kuvapankit

En ole vielä päättänyt, kenelle näistä kolmesta ehdokkaasta annan ääneni. Kenelle sinä annat äänesi ja miksi juuri hänelle? 🙂

Ylen vaalikoneen pääset täyttämään täältä: https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018?lang=fi-FI#1

Kolmea viimeistä yötä ja päivää jouluun toivotellen,

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s