Olenko ahneuden synnin vallassa vai toiminko nimenomaan järkevästi?

Olen viime aikoina pohtinut, olenko syyllistynyt ahneuden syntiin. Tein toissa viikolla töitä 61 tuntia. Koko syksyn aikana olen tehnyt muutenkin paljon töitä ja gradua samaan aikaan. Tällainen työtahti ja tekemisen määrä on luonnollisesti syönyt voimavarojani. Viime aikoina olen kokenut uupumusta. Voisin koko ajan vain nukkua ja syödä jotain sokeripitoista. Parempi puoliskoni on sanonut, etten ole enää niin iloinen kuin ennen. En myöskään koe tarvetta sosiaalisille kontakteille. Vastoinkäymisistä eteenpäin pääseminen tuntuu aavistuksen haasteellisemmalta kuin yleensä. Mieluiten olisin vain kotona, sohvalla peiton alle käpertyneenä.

Syy siihen, miksi olen tehnyt paljon töitä, on raha. Olen kerännyt varallisuutta häätilillemme. Viime viikolla tein yli 60 tuntia töitä ylityökorvaukset mielessäni. Tiesin, että kun nyt vain jaksan tehdä nämä työt, saan hyvät rahat. Eikö tällainen vapaa-ajan ja omien voimavarojen uhraaminen mammonan takia ole silkkaa ahneutta?

Vai onko kyse sittenkin järkevästä toiminnasta? Olen tehnyt tänä syksynä ja nyt adventin aikana paljon töitä, koska niitä on ollut tarjolla. Tammikuusta maaliskuuhun töissä on todennäköisesti hiljaista, enkä saa työtunteja kuukausittaiseen elämiseen tarvitsevaani määrää. Puhumattakaan, että kahisevaa riittäisi häätilille. Olen ennakoinut, että kun teen nyt paljon töitä, pärjään tulevan vuoden ja saamme kerättyä rahat häätilille ajoissa. Olen myös ajatellut, että kun nyt ahkeroin, voin keväällä keskittyä kunnolla gardun tekoon.

Ovatko tällaiset ajatukset vain tekosyitä ahneuden synnin oikeuttamiseksi? Vai onko toimintani ollut oikeasti järkevää ja turha synnintunto vain jossain todella syvällä sisimmässäni? Mitä mieltä olet? Kaipaisin kovasti näkemyksiä kamppailuuni tämän asian kanssa.

money-2183485_960_720

Kuva: Pixabay

Aiheesta kukkaruukkuun, miten joulusi meni? Omani jouluaattona ja joulupäivänä töissä, tänään vapaapäivää viettäen. 🙂

Valoa ja iloa vuoden viimeisiin päiviin,

Eveliina

2 thoughts on “Olenko ahneuden synnin vallassa vai toiminko nimenomaan järkevästi?

 1. Ahneus.. eikö se lähtökohtaisesti ole muilta riistämistä, silloinkin kun ei itse tarvitse. Muut mahdollisesti kärsii ja oma omaisuus vaan kasvaa. Ahneudesta tulee helposti raha mieleen, mutta ahne voi olla toki muissakin asioissa.

  Voiko sitten olla ahne itseään kohtaan, jos riistää itseltään, omasta ajasta ja jaksamisesta? Jos tila on vain hetkellinen ja palautuminen on sen jälkeen mahdollista, niin ei kuulosta pahalta. Jos taas ei pystyisi palautumaan tai parisuhde rakoilee, niin jokin raja on ylitetty…

  Mikä elämässä on tärkeää? Eikö siitä ole kyse näiden asioiden suhteen.. mihin haluaa antaa aikaa ja miten tärkeitä tietyt asiat on. Toinen kysymys on, että vaikka tärkeisjärjestys olisi kohdallaan, niin toteutuuko se myös elämässä: ajassa, rahassa, yms… mutta asiat yleensä kietoutuu toisiinsa ja eihän se niin yksinkertaista ole.

  Tykkää

  1. Kiitos Jaakko ajatuksia herättävästä kommentistasi! 🙂 Onko ahneus välttämättä muilta riistämistä? Voi hyvin ollakin. Olen vaan aina mieltänyt ahneuden joksikin oman asian lisäämiseksi, kuten rahan. En ole ajatellut, että oman varallisuuden lisäämisen tarkoittaisi välttämättä muiden riistämistä, ainakaan halua siihen. Toki raha ei synny tyhjästä ja mikäli saamme itsellemme enemmän rahaa, se on todennäköisesti pois jostain tai joltain muulta.

   Ajattelen, että ahne voi olla muissakin asioissa, esimerkiksi suorituksissa ja tavaran haalimisessa. Tällöin helposti nimeämme ahneuden liiaksi kunnianhimoksi, materialismiksi tai turhamaisuudeksi. Yhteys rahaan on ehkä helpoin tapa ymmärtää ahneus.

   Koska olen ajatellut ahneuden jonkin asian itselle lisäämiseksi, koen haastavana ajatella, että olisi ahne itseään kohtaan niin, että riistäisi itseltään, ellei mukana ole samaan aikaan se, että myös saisi itselleen jotain. Näin olen ehkä itse toiminut. Jos vain riistäisi itseltään, voisiko kyseessä olla silloin liiallisuuksiin mennyt epäitsekkyys, itsensä rankaiseminen, kyvyttömyys rajata omaa toimintaa tai osata sanoa ei?

   En vielä osaa sanoa, miten pahasti olen uupunut. Se selviää vuoden vaihteen jälkeen, kun työmäärä vähenee. Sitten huomaan, palaudunko kun saan levättyä enemmän. Yritän olla toiveikas. 🙂

   Kyllä, ajattelen, että loppujen lopuksi kyse on siitä, mitä asioita pitää elämässä tärkeinä. Monet asiat ja tilanteet elämässämme ovat loppujen lopuksi valinta kysymyksiä. Mielestäni kyse on myös ajoituksesta. Opinnot, parisuhde, työt ja häät voivat ja saavatkin kaikki olla tärkeitä ja asioita, joita elämässä haluaa niin tehdä kuin kokea. Kaikkea ei kuitenkaan pysty toteuttamaan samaan aikaan, ainakaan ilman, että joutuu rehkimään yli voimavarojen. Tätä olen yrittänyt itselleni muistuttaa viime aikoina: ”Minua on vaan yksi ihminen. En pysty jakautumaan moneen paikkaan samaan aikaan.”

   Tuo onkin hyvä kysymys, elämmekö ajattelemamme tärkeysjärjestyksen mukaan? Pidän perhettä ja läheisiä ihmisiä työtä ja opintoja tärkeämpänä, mutta välillä arjessa tuntuu siltä, että työt ja opinnot vievät suuremman osan ajasta ja voimavaroista, mitä pystyn antamaan perheelle ja läheisille. Veikkaan tämän olevan yleinen ilmiö, joskin ainakin osalla ihmisistä ainakin jossain määrin pakon sanelema.

   Elämä ja sen ilmiöt eivät tosiaan ole aina yksiselitteisiä ja yksinkertaisia. Usein asiat ja tilanteet kietoutuvat toisiinsa. Uupuminen esimerkiksi voi olla monen tekijän summa. Siksi onkin paikallaan jossain vaiheessa elämää pysähtyä miettimään. Miten olen ajautunut tähän tilanteeseen? Mikä minulle on tärkeää? Miten pystyisin elämään niin kuin haluaisin? Mihin asioihin voin ja en voi vaikuttaa?

   Siunattua vuoden viimeisiä päiviä ja kohta koittavaa uutta vuotta! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s