Tammikuussa julkaisin täällä blogissa ilmoituksia gradustani. Alkuperäinen ideani oli tutkia maahanmuuttajien itsemurhayrityksiä. Aihe osoittautui liian haastavaksi, koska en suuresta tekemästäni työstä huolimatta löytänyt yhden yhtä ihmistä, joka olisi halunnut osallistua tutkimukseeni. Laajensin tutkimustani niin, että jätin maahanmuuttajien näkökulman pois. Tutkin siis itsemurhayrityksiä. Tutkimukseen osallistuvien löytäminen helpottui huomattavasti. Nyt minulla on tutkimukseni aineisto, eli haastattelut ja kirjoitukset kuta kuinkin kasassa.

Syksyllä, kun työstin tutkimukseni teoriaosaa, minusta tuntui siltä, että tykkään tästä. Nyt, kun olen toteuttanut haastatteluja ihmisten kanssa ja lukenut ihmisten minulle kirjoittamia tekstejä, minusta tuntuu, että tykkään tästä ihan mielettömän paljon. Tunnen oloni etuoikeutetuksi, kun olen päässyt kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja kuulemaan heidän tarinansa. Tässä, jos missä koen olevani paikallani ja tekemälläni työllä olevan merkitystä.

Olen myös huomannut, että itsemurhayrityksien tutkimiselle todella on tarvetta. Vaikka itsemurhakysymyksistä puhutaan nykypäivänä enemmän kuin 30 vuotta sitten, ovat itsemurhaan liittyvät teemat silti melko vaiettuja yhteiskunnassamme. Puhumattomuuden kulttuuri, häpeä ja leimautumisen pelko ovat meissä jossain todella syvällä. Puhuminen raskaista kokemuksista kuitenkin helpottaa oloa kummasti.

Seuraava vaihe tutkimuksessani on haastattelujen puhtaaksi kirjoittaminen. En malta odottaa, että pääsen tähän uurastukseen. Työmaata riittää, sillä minulla on nauhoitettua haastatteluaineistoa 11,5 tuntia. Yhden tunnin puhtaaksi kirjoittaminen vie aikaa yhden kahdeksan tunnin työpäivän verran. Olen realisti ja arvioin, että saan kirjoitettua haastattelut puhtaaksi maaliskuun loppuun mennessä.

Vielä enemmän kuin puhtaaksi kirjoitusta, odotan analysointiosuutta, jota alan työstää sen jälkeen. Minulla on jo aavistuksia, mitä analysointi voi tuoda tullessaan, mutta aineistoa on niin paljon, että suurin osa tutkimukseni helmistä on vielä hiomattomina sen syvyyksissä. Aion antaa analysoinnille aikaa ja tehdä sen huolellisesti. Tavoitteeni on, että saisin tutkimukseni valmiiksi syyskuun loppuun mennessä. Katsotaan, miten käy.

Tämän kirjoitukseni pointti oli kertoa siitä, miten nautin tutkimuksen tekemisestä kovasti. Mielessäni on vahvistunut ajatus, että joskus tulevaisuudessa haluan tehdä vielä väitöskirjan ja hakea tohtorikoulutettavaksi yliopistolle. Valmistumiseni jälkeen tahdon ehdottomasti papiksi ja työskennellä varsinkin sielunhoitotyössä. Mutta joskus myöhemmin elämässä voisin nähdä itseni helposti myös tutkijana.

On ollut jopa yllättävää havaita, että tutkimuksen tekeminen tuntuu minulle niin luontevalta. Ammattikorkeakoulussa opinnäytetyön väsääminen oli raastavaa ja tutkimusmetodikurssit maistuivat sahanpurulta. Vasta kandintyötä huhkiessani huomasin, että: ”Hei, täähän on tosi kivaa.” Nyt gradu on vienyt minut lopullisesti mennessään tutkimuksen tekemisen ihmeelliseen maailmaan.

Tutkimuksen tekeminen on ollut minulle kuin yllä oleva kuva. Alussa on runsas määrä kirjoja, teorioita, aiempia tutkimuksia, ideoita, mahdollisuuksia ja tietoa. Sitten kun tutkimuksen suunta alkaa hahmottua, teoriaosuuden jälkeen alkaa kenttätyövaihe (haastattelujen ja kirjoitusten kerääminen ja toteuttaminen), kaiken sen materiaalin alta paljastuu innostava, värikäs ja mukaansa tempaava tie. Tie, jota pitkin ei voi muuta kuin lähteä mieli kutkuttavana kulkemaan.

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että asia, josta et aiemmin pitänyt, tai kuvittelit, ettet tykkäisi, osoittautuukin hurjan mielenkiintoiseksi ja miellyttäväksi puuhaksi? 🙂

Valoa ja iloa viikonloppuusi,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s