Minulla on ollut elämässä sellainen periaate, etten halua elää lainarahalla. Suhtaudun nihkeästi asuntolainankin ottamiseen ja asuisin ehkä mieluummin asumisoikeusasunnossa. Olen ajatellut, että lainan ottaminen ei ole järkevää ja ihmisen olisi hyvä järjestää elämänsä niin, että pärjäisi niillä tuloilla, joita saa. Lainarahalla eläminen on ollut mielestäni kestämätön elämäntapa. Sitä se varmaan pidemmän päälle onkin, mutta nyt olen elämässäni sellaisessa tilanteessa, että olen päättänyt ottaa opintolainaa.

Avoimet kortit

Joku voi ihmetellä, miksi minun pitää tästäkin asiasta puhua avoimesti. Ajattelen niin, että meissä suomalaisissa elää jossain todella syvällä puhumattomuuden kulttuuri ja se on murrettava. Suurta osaa ihmisistä puhuminen auttaa ja helpottaa. Haluan pelata elämässäni avoimin kortein ja kertoa tästäkin taloudellisesta järjestelystä. Veikkaan, etten ole ainoa opiskelija, joka nostaa opintojensa aikana opintolainaa. Teitä samaistuvia saattaa siis olla siellä näytön toisessa päässä?

Viisi vuotta täynnä

Tämän kevään jälkeen olen opiskellut viisi vuotta teologiaa. Viisi vuotta on teologian maisterin tutkinnon tavoite aika. Keskimäärin teologianopiskelijat kuitenkin suorittavat opintonsa viidessä ja puolessa vuodessa. Tuo viisi vuotta on täysipäiväiselle opiskelijalle mielestäni sopiva tavoiteaika. Viisi vuottakin nuoren aikuisen elämää on periaatteessa aika pitkä ajanjakso. Toki papin työ on sellainen, jossa elämän kokemus on eduksi, samoin henkinen kypsyys.

Vahva halu päästä elämässä eteenpäin

Koska olen tehnyt kolme vuotta opintojeni ohella aika isoa viikoittaista tuntimäärää tuntisuntion töitä, minulla on opintoja jäljellä vielä tämänkin kevään jälkeen. Niin kuin ehkä olette saattaneet huomata viime aikaisista kirjoituksistani, minulla on kova halu valmistua ja päästä tekemään papin töitä. Nautin graduni tekemisestä ja hyvä niin, koska muuten en tiedä, miten ihmeessä malttaisin tehdä opintoni loppuun.  ’

Ratkaisu

Haluan kovasti valmistua ja päästä elämässä eteenpäin, mikä siis neuvoksi? Päätin, että valmistutaan sitten, eikä aikailla. Toukokuusta eteenpäin pudotan työtuntini minimiin, keskimäärin 12 viikkotyötuntiin. Olen laskenut, että työtuntien pudotus mahdollistaa sen, etteivät vuositulorajani pauku. Pystyn nostamaan opintojeni loppuajalle opintorahaa ja- lainaa. Työtuntien merkittävä pudottaminen (tällä hetkellä työtuntini ovat keskimäärin 25 tuntia viikossa eli 65 prosenttista työaikaa) vapauttaa huomattavasti aikaa opiskelulle.

Uusi suunnitelma

Uuden suunnitelmani mukaan minun pitäisi siis valmistua vuoden vaihteessa. Graduni olen aikatauluttanut päätyvän purkkiin elokuun aikana. Syksyn kuukausille jäisi sitten kakkos praktikum ja jäljellä olevat esseet 12 opintopisteen edestä. Jos jatkaisin töissä samaa tahtia kuin nyt, valmistuisin ensi vuoden maaliskuussa. Pudottamalla työtunnit ja nostamalla opintorahaa ja- lainaa saan siis aikaistettua valmistumista muutamalla kuukaudella.

Järkevä ajoitus

Muutama kuukausi ei kuulosta pitkältä ajalta sitä vasten, että saan maksettavakseni noin 2000 euroa opintolainaa. Sen lisäksi, että haluan valmistua, tämä ratkaisu on mielestäni järkevää myös toisesta syystä. Monissa hiippakunnissa on pappisvihkimyksiä usein kaksi kertaa vuodessa, loppukeväästä ja loppuvuodesta. Aloitan papin töiden hakemisen toki ajoissa, mutta aktivoidun siinä entisestään valmistuttuani. Kun valmistun vuoden vaihteessa ja opinnot ovat ohi, minulle jää mukavasti aikaa täysipainoiseen työnhakuun. Vuoden vaihteessa valmistuminen on siis mielestäni ihanteellinen ajankohta ajatellen sitä, jos saisin keväällä töitä ja vihkimyksen.

Elämä ja usko

Tässä elämäntilanteessa opintolainan nostaminen on mielestäni järkevää. Näin ne ajatukset, periaatteet ja suunnitelmat elämässä vain muuttuvat. Elämällä ja uskolla Jumalaan on siis paljon yhteistä. Molemmat ovat jatkuvassa muutoksessa, huojuvat ja heiluvat tuulessa. Onneksi, kun elämä ja usko on rakennettu lujalle kalliolle, tämä heiluminen voi tapahtua turvallisesti ja vakaassa varjeluksessa. 🙂

Siunattua pääsiäistä,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s