Ihmisten elämä pitää usein sisällään monia ihmissuhteita. Erityisesti pitkäaikaisissa ihmissuhteissa tulee todennäköisesti eteen tilanteita, joissa toinen ihminen kohtelee sinua epäreilusti. Jos vilpittömästi koet, että sinulla on vuosikausia kestänyt ihmissuhde, jossa toinen osapuoli ei ole koskaan sanonut sinulle poikkipuolista sanaa, nostan hattua. Kaikissa omissa pitkäaikaisissa ihmissuhteissani on tullut vähintään kerran tilanne, jossa olen kokenut toisen sanoman tai käytöksen ikävänä. Tämä on mielestäni inhimillistä. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja onnistu aina kohtelemaan muita ihmisiä ihanteellisella tavalla.

Pitkäaikaisia, toimivia ja elämään voimavaroja tuovia ihmissuhteita ei kannata heittää romukoppaan yhden tai kahdenkaan ikävän kokemuksen takia. Mikä siis neuvoksi?

Anteeksi antaminen

Anteeksi antaminen, mitä se on? Suomen mielenterveysseuran mukaan anteeksi antaminen tarkoittaa hyväksymistä, myötätuntoa ja armollisuutta. Sitä että pystyy päästämään irti asioista, joille ei voi mitään. Yhdyn pääpiirteittäin tähän käsitykseen.

Kun annan anteeksi, hyväksyn tilanteen ja tapahtuneen. Hyväksyn sen mitä toinen ihminen teki minulle. Koen myötätuntoa sitä ihmistä kohtaan, jolle annan anteeksi. Jos en kokisi, tuskin pystyisin antamaan ainakaan täysin anteeksi. Päästän irti tapahtuneesta, koska se on jo tapahtunut, eikä mennyttä pysty muuttamaan. Tässäkin, jos en päästäisi irti ja jäisin märehtimään asiaa, en olisi pystynyt oikeasti antamaan anteeksi.

Onko anteeksi antaminen armollisuutta? Ajattelen niin, että me ihmiset emme voi olla armollisia toisillemme, koska emme ole suhteessa toisiimme sellaisessa valta-asemassa, että voisimme osoittaa armoa. Pois lukien tietenkin oikeuslaitoksen toiminnan. Jumalalla (ja oikeuslaitoksen tuomarilla) on valta tuomita ja armahtaa, ei meillä ihmisillä. Sen sijaan voimme ymmärtää, hyväksyä ja antaa anteeksi.

Antakaa anteeksi toisillenne,

vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta.

Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi,

niin antakaa tekin.

(Kol. 3:13)

Omissa ajatuksissani liitän anteeksi antamiseen vahvasti myös omasta ylpeydestä luopumisen. Sitähän se on – anteeksi antaminen – ylpeydestä luopumista. Kun minua on loukattu, ylpeyteni on saanut kolauksen. Jos en kykene antamaan anteeksi, en kykene hyväksymään ja päästämään irti siitä, että ylpeyttäni on loukattu. Silloin en ylpeydeltäni kykene samaan aikaan olemaan myötätuntoinen loukkaajaani kohtaan.

Kun annan anteeksi, luovun ylpeydestäni. Se voi tapahtua nieleskellen ja pitkin hampain, mutta silti myötätuntoisuuteni ja haluni hyväksyä pääsevät voitolle ylpeydestäni. Omasta ylpeydestä luopumista on se, kun hyväksyy, että minua on loukattu. Tuo toinen ihminen kohteli minua epäreilusti ja hyväksyn sen. Kuitenkin hän on samaan aikaan minulle tärkeä ja haluan antaa anteeksi. Haluan päästää irti tapahtuneesta, haluan mennä eteenpäin.

Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, 

ne tulevat valkeiksi kuin lumi.

Vaikka ne ovat purppuranpunaiset,

ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.

(Jes. 1:18)

Tässä yhteydessä koen tärkeäksi mainita sen, että ylpeys ei ole automaationa kielteinen asia. Sopivassa määrin ilmenevä, vaatimaton ylpeys on merkki terveestä itsetunnosta ja itsensä arvostamisesta. Samoin terve itsetunto kestää ajoittaiset kolaukset sitä kohtaan.

Toinen huomion arvoinen seikka on se, että kuvaukseni anteeksi antamisesta ja ylpeydestä sopivat terveisiin ja tasaveroisiin ihmissuhteisiin. Toki on olemassa ihmissuhteita, joissa tapahtuu anteeksi antamisen lisäksi alistumista. Jos ihmissuhteessa esiintyy jatkuvasti loukkaamista ja väärinkäytöksiä, ei ole kenenkään hyvinvointia edistävää antaa jatkuvasti anteeksi ja luopua omasta ylpeydestään. Ellei sitten pysty samaan aikaan antamaan anteeksi ja tekemään lopun jatkuville väärinkäytöksille, lopun omalle alistumiselle.

Aatoksia anteeksi antamisesta? 🙂

Rakkaudella,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s