Kesä, kesäteologin työt ja kesän rippileirit lähenevät. Tämä läheneminen on saanut minut pohtimaan rippikoulun tavoitteita ja tarkoitusta. Mitkä minulle ohjaajana ovat rippikoulun tavoitteet ja tarkoitus?

Suuri ihme

Ajattelen, että rippikouluun liittyy monen tasoisia tavoitteita. Uusi rippikoulusuunnitelma Suuri ihme, joka ohjaa toteutettavia rippikouluja, nostaa esille monia tärkeitä tavoitteita ja näkökulmia. Mainitsen näistä hienoista tavoitteista tässä kirjoituksessa kaksi: nuorilähtöisyyden ja ehtoollisen ymmärtämisen.

Nuorilähtöisyys ja ehtoollinen

Nuorilähtöisyys tarkoittaa sitä, että nuoret ovat rippikoulun ytimessä ja rippikoulua toteutetaan heistä lähtöisin. Ei niin, että me ohjaajat päättäisimme, mitä asioita haluamme ylhäältä päin kaataa nuorten päähän. Vaan niin, että keskustelemme ja pohdimme yhdessä asioita, jotka nuoria kiinnostavat ja mietityttävät. Ehtoollisen ymmärtäminen ja mahdollisesti siihen osallistumaan oppiminen ovat myös hyviä suunnitelmasta nousevia tavoitteita.

Uskon ja elämän ihmettely

Mielestäni tavoitteiden takana on tarkoitus. Jos rippikoulun tavoitteet tiivistäisi yhdeksi lyhyeksi ja ytimekkääksi, perimmäisen tason tarkoituksesi, on se mielestäni se, että me yhdessä nuoret, isoset ja ohjaajat ihmettelemme uskoa ja elämää. Toivon, että tämä ihmettely voisi tapahtua turvallisella ja kunnioittavalla maaperällä, ilman ennakkoluuloja ja kelpaamisen tunteen kanssa. Ilman että kenenkään tarvitsee pelätä: ”Koska minulla on tästä asiasta tällainen mielipide, mitäköhän muut ajattelevat minusta?” tai ”Uskallankohan kertoa oman ajatukseni?

Uskomme eri lailla

Jos lähdettäisiin pelkästään rippileirin ohjaajaporukalla pohtimaan esimerkiksi vedenpaisumusta, uskoisimme siihen varmasti eri tavoin. Joku voisi olla skeptinen ja ajatella tapahtunutta enemmänkin tarinana, joka kertoo meille ihmisille jotain oleellista. Toinen taas saattaisi ottaa vedenpaisumuksen tapahtumat hyvinkin kirjaimellisesti ja ajatella, että asiat ovat edenneet precis niin kuin Raamatussa kirjoitetaan.

Ajattelemme eri lailla

Jos lähtisimme keskustelemaan esimerkiksi eutanasiasta, eettisestä asiasta, ajattelisimme siitäkin eri tavoin. Tarjoaako eutanasia hyvän kuoleman? Pitäisikö mieluummin panostaa laadukkaaseen saattohoitoon? Miten kristinusko suhteutuu eutanasiaan? Meillä ohjaajilla, muutamalla kirkon työntekijällä olisi tästäkin asiasta erilaisia ajatuksia ja se on hyvä niin. Toivon, että rippikoulussa tämä asian laita jotenkin välittyisi myös nuorille ja he kokisivat, että tämä koskee samalla lailla heitä. Me kaikki uskomme ja ajattelemme eri lailla ja se on hyvä niin. Se on hyvä niin.

Suhde Jumalaan

Totta kai rippikoulun tavoitteissa on myös, ei niinkään oma lehmä vaan yhteinen lehmä ojassa. Ajattelen niin, että rippikoulun tavoitteena on toki myös se, että nuorille syntyisi jonkinlainen oma suhde Jumalaan, tai että olemassa oleva suhde saisi uutta pontta. Tämä taas herättäisi halua olla osa seurakuntaa ja tulla rippikoulun jälkeenkin esimerkiksi nuorteniltoihin.

Osa yhteisöä

Kirjoitin tarkoituksella yhteinen lehmä, en oma lehmä, koska seurakunta ei ole paikka, jossa työntekijät yrittäisivät saada ihmisiä käymään omissa tilaisuuksissaan. Ei. Seurakunta ei ole työntekijöiden oma juttu. Seurakunta on seurakuntalaisten ja kaikkien siellä käyvien ihmisten oma yhteisö, oma juttu. Seurakunta ja sen tapahtuman ovat seurakuntalaisten ja kaikkien siellä käyvien ihmisten. Me työntekijät olemme palkattu käytännössä mahdollistamaan ja toteuttamaan tämän yhteisön toimintaa. Toki työntekijöinä olemme samalla myös osa yhteisöä.

Eväitä elämään

Joka tapauksessa tavoite on myös se, että rippikoulusta saisi eväitä elämään. Rippikoulusta saisi jotain, mikä kantaisi elämässä ja kulkisi mukana vielä rippikoulun jälkeenkin.

Ajatuksia? 🙂

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s