Kerroin maaliskuun alussa täällä blogissa elämäntapamuutoksestani. Nyt on kesäkuu ja aika katsoa miten elämäntapamuutokseni on toteutunut. Olenko pitänyt kiinni itselleni lupaamistani asioista? Miten hyvin olen toteuttanut kestävämpää elämäntapaa?

1. Näen vapaa-ajallani ihmisiä kerran viikossa

Elämäntapamuutokseni on muodostunut kuudesta kohdasta, joista ensimmäinen on se, että olen nähnyt vapaa-ajallani ihmisiä kerran viikossa. Tässä vapaa-ajalla on oleellinen määre, koska työni puolesta näen ihmisiä jokaisessa työvuorossa. Sulhastani näen toki normaalisti päivittäin, joten ihmisillä tarkoitan tässä kaikkia ihmisiä häntä lukuun ottamatta. Meneillään oleva kesä on poikkeus sulhaseni näkemisessä, koska olen kesätöissä Kuopiossa ja näkeminen tapahtuu Skypen välityksellä.

Tavoitteeni ihmisten näkemisestä kerran viikossa on toteutunut tosi hyvin. Olen pitänyt periaatteesta aika tiukasti kiinni, joskus soveltaen. On ollut viikkoja, jolloin olen nähnyt ihmisiä kaksi kertaa, mutta vastapainoksi en ole seuraavalla viikolla nähnyt kertaakaan. Olen siis mennyt tilanteen mukaan joustaen, mutta huolehtinut siitä, että keskimäärin kerran viikossa näkeminen on toteutunut. Ihmisten näkeminen on ollut ainakin itselleni näin mielekkäämpää, koska kerran viikossa olen motivoitunut näkemiseen ja olen kunnolla läsnä, eikä homma ole mennyt suorittamiseksi.

Toistaiseksi kukaan ystävistäni tai perheenjäsenistäni ei ole valittanut minulle siitä, etten ole nähnyt niin usein kuin ennen. Ehkä ihmiset ovat ymmärtäväisiä ja tiedostavat, että omasta jaksamisesta on huolehdittava? Uupumuksen jälkeen tämä ymmärrys on toki toivottavaa. Olen myös korostanut sitä, että tämä järjestely on hyvä nykyisessä elämäntilanteessani. Jos joskus teen vain töitä tai vain opiskelen ja vapaa-aikaa on enemmän, uskon että itsekin kaipaan enemmän ihmisten seuraa.

2. Teen töitä keskimäärin 25 tuntia viikossa

Tämä tavoitteeni on periaatteessa onnistunut paremmin mitä edes tavoittelin, koska olen vähentänyt työtuntieni määrää enemmänkin. Kerroin päätöksestäni ottaa opintolainaa, jonka vaikutuksesta voisin vähentää työtuntini keskimäärin 12 tuntiin viikossa. Käytännössä olen tehnyt keskimäärin noin 15 tuntia viikossa. En ole siis ihan prikulleen pysynyt tavoitteessani, mutta aika hyvin.

En ole ottanut ollenkaan lisävuoroja työvuoropalaverissa sovittujen lisäksi. Jos niin tekisin, työtunnit nousisivat äkkiä taas kahteen kymmeneen. Olen kuitenkin halunnut jollain tavalla joustaa, joten olen esimiehen pyytäessä tullut esimerkiksi kaksi tuntia sovittua aiemmin töihin tai ollut tarvittaessa tunnin pidempää. Järjestely on mielestäni toiminut hyvin ja minulla on ollut aikaa niin gradulle kuin levolle.

3. Opiskelen keskimäärin 15 tuntia viikossa

Opiskelutavoitteeni on myös onnistunut suunniteltua paremmin. Pudotettuani työtuntejani, minulla on ollut enemmän kuin 15 tuntia aikaa viikossa opiskelulle, keskimäärin. Joinain viikkoina on ollut vähemmän ja joinain huomattavasti enemmän. Olen erittäin mielissäni siitä, että olen ehtinyt opiskelemaan. Minulla on kova halu saada graduni tehtyä ja valmistua. Näiden toteutumiseksi riittävä aika opiskelulle on avainasemassa. Graduni eteneminen on myös koko ajan hitaampaa, mitä olen osannut arvioida, joten aikaa opiskelulle ei tunnu olevan tällä hetkellä koskaan liikaa.

Onnekseni saan yhden viiden opintopisteen kurssin suoritettua kesätöilläni, lukemalla artikkelin ja kirjoittamalla niiden pohjalta esseen. Tämä helpottaa tulevaa syksyä opintojeni osalta kivasti. Gradun loppuun tekemisen lisäksi syksyllä on siis tiedossa enää yksi viiden opintopisteen läsnäolopakollinen kurssi ja 12 opintopisteen edestä esseitä. Arvioin, että ehdin lukea tuon toisen viiden opintopisteen kurssin artikkelin ja kirjoittaa esseen kesän aikana.

4. Pidän keskimäärin kaksi vapaapäivää viikossa

Tämä on elämäntapamuutokseni ainoa kohta, joka ei ole ehkä kunnolla toteutunut. Graduni on massiivisen aineistonsa takia niin työläs ja hitaasti etenevä, että vaikka minulla on ollut töitä vähemmän, en ole aina pystynyt pitämään kahta vapaapäivää viikossa. Tosin, vaihteluakin on ollut ja välillä on vaikea arvioida, milloin minulla on ihan oikeasti vapaapäivä. Jos minulla on esimerkiksi päivä, etten ole töissä, enkä tee gradua, mutta työstän koko päivän portfoliotani tulevaa työn hakua varten, muokkaan CV:tani ja lainaan kirjastosta kirjoja kesätöitä varten, onko päiväni silloin vapaa? En tuolloin opiskele, enkä tee töitä, mutta kumminkin teen töitä tulevien töiden hyväksi.

Vaikka en ole varsinaisia vapaapäiviä pystynyt pitämään keskimäärin ihan kahta viikossa, olen kuitenkin loppukeväästä ollut aika paljon kotona. Työvuoroja kun on ollut kaksi tai kolme viikossa ja gradua teen pääsääntöisesti kotona. Voisi olla virkistävää lähteä tekemään gradua yliopistolle, mutta säästän aikaa siinä, ettei minun tarvitse laittautua tai lähteä mihinkään. Kotona minulla on myös kaikki graduuni tarvittavat kirjat, eikä tarvitse pohtia, näkeekö kukaan kirjastossa vieressä istuja koneeltani salassa pidettäviä tietoja. Eli vaikka tavoitteeni ei ole täysin toteutunut, olen saanut olla normaalia enemmän kotona ja se on ollut hyvä.

5. Jätän itselleni vain yhden vapaaehtoistyön

Tästä tavoitteesta on ollut kaikista helpoin pitää kiinni. Kirjoittaessani elämäntapamuutoksestani jättäydyin toistaiseksi kokonaan pois toisesta vapaaehtoistehtävästäni. Minulla on ollut nyt yksi vapaaehtoistehtävä – Pappisliiton opiskelijaedustajana toimiminen, enkä ole haalinut itselleni mitään uusia vastuutehtäviä. On ollut vapauttavaa, kun on vain yksi vapaaehtoistehtävä.

Tuntuu, että nyt aktiviteetteja ja tehtäviä on sopivasti. Minulla on myös ensimmäistä kertaa opiskelijaedustajana toimiessani ollut aikaa tehdä kokouspalkkiohakemuksia. Aiemmin en ole lähtenyt palkkioita edes hakemaan, koska minulla ei ole ollut aikaa perehtyä niiden haun käytännön toteutukseen. Tämähän on itselleni taloudellisestikin järkevää, että nyt saan pientä palkkiotakin vapaaehtoistyöhöni käyttämästäni ajasta.

6. En tee vapaa-ajallani mitään ylimääräistä tai käy missään, ellen absoluuttisesti koe, että haluan ja minulla on tähän aikaa ja voimavaroja

Viimeisin elämäntapamuutoksen kohdista on toteutunut mainiosti. Olen todella sanonut ei, sanonut että jään mieluummin kotiin, kertonut etten nyt jaksa, hillinnyt omaa menemisen haluani ja ottanut sopivan rennosti. Toki olen vapaa-ajallani nähnyt ihmisiä, käynyt lenkillä ja leffassa, lähtenyt kotoa. Olen kuitenkin lähtenyt ja tehnyt vain silloin, kun olen todella kokenut, että nyt jaksan ja haluan. Jos mielessäni on käynyt ajatuskin, että jaksankohan, pitäisiköhän mieluummin levätä, olen jäänyt kotiin.

Rajaamisen oppiminen

Nyt kun mietin tätä elämäntapamuutostani, koen, että osaan entistä paremmin rajata ja huolehtia itsestäni. Aiemminkin olen tiedostanut tarpeitani ja rajojani, mutta niiden rajojen vetäminen ja itsestä huolehtiminen käytännössä on ollut vaikeaa. Nyt uskallan sanoa ei niin itselleni kuin muille. Uskallan rajata.

Keskustelimme ystäväni kanssa tästä aiheesta ja siitä, miten tietyllä tavalla on harmi, että täytyy kokea uupumus, ennen kuin uskaltaa ja kokee oikeutetuksi vetää niitä rajoja. Ehkä nämä vaan ovat asioita, jotka pystyvät toteuttamaan vasta uupumuksen henkilökohtaisesti koettuaan. Voimme kuulla ja kuunnella monia elämänviisauksia, mutta osaammeko toteuttaa niitä ennen kuin olemme tulleet itse asian kanssa tutuiksi? Ehkäpä rajaaminen on taito, joka täytyy oppia niin sanotusti kantapään kautta. Nyt olen sen oppinut, jatkossa oleellista on siitä kiinni pitäminen. 🙂

Jae pyhää päivääsi:

Herra, Jumalasi, on sinun kanssasi, hän on voimallinen, hän auttaa. Sinä olet hänen ilonsa, rakkaudessaan hän tekee sinut uudeksi, hän iloitsee, hän riemuitsee sinusta. (Sef. 3:17)

Levollisella mielellä,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s