Olen viimeksi kirjoittanut häiden valmistelusta yli neljä kuukautta sitten. Paljon on tapahtunut tässä ajassa, häidenkin osalta. Tässä pitkästä aikaa raporttia siitä mitä olemme tehneet.

KUTSUT

Olemme lähettäneet hääkutsut ja monet kutsutut ovatkin jo ilmoittautuneet häihin. Ilmoittautumisaikaa meillä on syyskuun alkuun asti, joten vielä odotellaan hetki lopullisen hääväen muodostumista.

HÄÄJUHLAN OHJELMA

Ehkä eniten olemme käyttäneet aikaa hääjuhlan ohjelmallisen osuuden suunnitteluun ja valmisteluun. Ohjelmallinen osuus on elänyt matkan varrella jonkin verran, mutta nyt se on lukkoon lyöty. Hääjuhlan ohjelmallinen osuus koostuu musiikkiesityksistä, puheista, leikeistä, diaesityksestä sekä yllätysnumerosta. Diaesitys koostuu kuvista, joita on otettu meidän yhteisen matkan aikana. Yhdessä sulhasen kanssa kerromme yhteisen tarinamme hääväelle esityksen kuvien kautta.

Musiikkikappaleet ja esiintyjät ovat tosiaan osin muuttuneet matkan varrella, mutta onneksi nyt kaikki on varmaksi sovittu. Leikkejä varten olen tulostanut aimo annoksen erilaisia papereita. Viime viikolla leikkasimme papereita yhden illan kaasoni kanssa. Leikkejä on vain muutama ja ne ovat meidän näköisiämme. Monet hääleikit ovat mielestämme vähän kiusallisia, joten valitsimme sellaisia leikkejä, joita voisi olla oikeasti mukava toteuttaa.

SEREMONIAMESTARI

Pitkien pohdintojen jälkeen päätimme palkata häihin seremoniamestarin. Hänen tehtävänään on ohjeistaa ihmisiä, juontaa hääjuhla, vetää leikit ja huolehtia aikataulusta. Heräsimme seremoniamestari-asiaan hieman myöhässä ja aluksi näytti siltä, ettemme ehkä enää löytäisi ketään. Seremoniamestarit häissä ovat vasta ehkä Suomeen rantautumassa oleva trendi ja kaikki seremoniamestarit vaikuttivat olevan jo varattuina häidemme aikaan.

Onneksi kuitenkin erään Ohjelmatoimiston pitäjä löysi meille lopulta seremoniamestarin, joka vaikuttaa kokeneelta, ammattitaitoiselta, iloiselta ja ystävälliseltä ihmiseltä. Seremoniamestarin järjestymisen jälkeen tuli helpotuksen ja levollisuuden tunne. Viime viikolla lähetin seremoniamestarillemme kattavan ja seikkaperäisen sähköpostin lukuisine liitteineen hääjuhlaan liittyvistä asioista. Seremoniamestarimme ei tule ainakaan kärsimään ohjeiden ja informaation puutteesta. Hääjuhlan eteneminen on osaavissa käsissä ja voimme toivon mukaan itse nauttia hääpäivästä täysin rinnoin.

JUHLATILAN KORISTAMINEN

Ostimme koristeet häihimme todella hyvissä ajoin keväällä. Makuuhuoneemme nurkka onkin toiminut varastona jo puolen vuoden ajan. Nyt olemme tehneet tarkempaa suunnitelmaa juhlatilan koristamiseen, eli mitä koristeita mihinkin tulee ja mitä pitää vielä tehdä.

Sijoitamme juhlatilaan sermejä, joiden päälle tulee valkoisia verhoja. Verhot ovat tällä hetkellä ompelijalla. Sen jälkeen tuunaamme itse verhoihin vaahteranlehtiä ja muuta pientä härpäkettä. Syksyisten lehtiköynnösten lisäksi olemme ostaneet valoketjuja. Köynnökset ja ketjut asettelemme limittäin ja roikkumaan käytävien yli koukuista. Koukkuvälit pitää vielä mitata ja suunnitella, kuinka monta köynnös-valoketju yhdistelmää yhteen väliin menee. Hiljattain tilasimme ruokapöytiin tulevat kartiot, joissa on kirjattuna hääjuhlan ohjelma, menu ja pöytänumero.

JUHLATILAN ASETTELU

Koristeiden ja ruokapöytien lisäksi juhlatilaan tulee kaksi pöytää. Toiseen pöytään sijoitamme karkkibaarin ja toiseen korttiboksin, vieraskirja, tavaroita polttareista ja kuvakirjan meistä. Karkkibaaria varten kokoamme kotoa välineet. Tarjolle tulevat karkit valitsemme ja ostamme sitten kun lopullinen hääväki on tiedossa ja samoin heidän erityisruokavalionsa. Huomioimme karkeissa kaikki allergiat parhaamme mukaan. Polttareista kokosin ja tilasin kuvakirjan, joka tulee esille toiseen pöytään.

JUOTAVAT

Sulhanen kävi bestmaninsa kanssa viikonloppuna hakemassa Tallinnan laivalta alkoholipitoiset juomat häihin. Joku kaunis päivä suuntaamme pienen punaisen paholaisen (sulhasen auto) Prismaan ja käymme ostamassa alkoholittomat juomat. Sulhanen on myös sopinut häihin tulevasta juomacoolerista, jonka käymme noutamassa häitä edeltävänä päivänä juhlatilaan.

BUDJETTI

Häidemme budjetti lähti liikkeelle varmaankin noin viidestä tuhannesta eurosta. Hirvittää myöntää, mutta matkan varrella tämä summa on kaksinkertaistunut. Ihmettelen edelleen, miten ihmeessä olemme pystyneet samaan tuon 10 000 euroa kasaan. Joka kuukausi olemme molemmat laittaneet pienistä palkoistamme muutaman sata euroa häätilille. Lisäksi jos olemme saaneet jotain ekstraa, kuten ylityölisiä, rahat ovat menneet häätilille. Olen ihmeissäni ja iloissani, että häiden budjetti on kasassa ja rahat kerättynä. Viime syksynä olin skeptinen, onnistuisimmeko saamaa budjettia kasaan, mutta tässä sitä ollaan.

Alkuperäinen ajatuksemme oli, että hääväki voisi halutessaan muistaa meitä osallistumalla pienellä lahjoituksella häiden kustannuksiin. Koska olemme saaneet häärahat kasaan, laitoimme kutsuihin, että meitä voi halutessaan muistaa pienellä lahjoituksella asuntosäästötilillemme. Avasimme taannoin molemmat asuntosäästötilit. Pankki suositteli avaamaan omat tilit, joten teimme sitten niin.

PITOPALVELU

Toukokuussa kävimme tapaamassa pitopalveluamme ja sovimme tarkemmin häiden muonista. Olimme kyllä lukeneet netistä pitopalvelustamme pelkkää hyvää, mutta silti meille tuli yllätyksenä, miten joustavia pitopalvelun väki oli. Saimme muokata ehdotus-menua mielemme mukaan ja olemme siihen nyt tosi tyytyväisiä.

Alkuvuodesta voitimme häämessuilta hääkakun. Kysyimme, olisiko mahdollista jos ilmaista hääkakkua vastaavalla rahasummalla menuun lisättäisiin jotain. Pitopalvelu suostui tähän mutkitta ja saimme vähän mukavaa pientä lisätäytettä menuumme. Pitopalvelu myös tarjoutui tarjoilemaan hääväelle alkumaljat.

KUKAT

Viime viikolla kävimme kukkakaupassa, josta tilamme kukat häihimme. Päädyimme tilaamaan kukkakimpun tarjoilupöytään, kukkakimput jokaiseen ruokapöytään, morsiuskimpun, vieheet sulhaselle ja bestmaneille sekä kaasoille kukkarannekkeet. Annoimme kukkakaupan väelle täysin vapaat kädet kukkajuttujen toteuttamiseen, koska emme itse ymmärrä niistä hölkäsen pöläystä. Ainoa toiveemme oli, että olisi syksyisiä kukkia ruskan väreissä ja luonnollisen näköistä.

MORSIUSPUKU

Morsiuspukuni vein myöskin viime viikolla pienennettäväksi yritykseen, jolta ostin puvun häämessuilla. Keväällä ostin puvun seuraksi Spirit Storesta kengät ja Zalandosta pienen käsilaukun. Lisäksi tilasin Zalandolta jakun ja H&M:stä ostin loppuiltaa varten valkoisen neuletakin. Kengiksi valikoin hopeiset tennarit. En osaa kävellä korkokengillä enkä mukavuuden haluani jaksa edes opetella. Kengät eivät kuitenkaan tule näkymään pukuni alta mihinkään, joten miksi turhaan?

VIHKIMINEN

Kysyin sulhaselta kävisimmekö kirkollisten toimitusten kirjasta yhdessä läpi vihkimisen kaavan ja pohtisimme, mitä rukouksia ja minkä Raamatun tekstin haluaisimme vihkimisessä luettavan. Jostain syystä sulhanen antoi minulle tässä asiassa vapaat kädet. Niinpä pohdin, mitkä tekstit olisi meille luontevia.

Sen sijaan yhdessä päätimme vihkimisen alku- ja loppumusiikit sekä sen, millä soittimella ne soitetaan. Alkumusiikin haluaisimme soitettavan flyygelillä, loppumusiikin uruilla. Sulhanen löysi sattumalta Youtubea selatessamme meille kivan loppumusiikin. Vihkimisen virttä puolestaan taisin minä ehdottaa.

SERKUN HÄÄT

Heinäkuussa olimme serkkuni ja hänen miehensä ihanissa häissä. Serkkuni astellessa isänsä saattamana kirkon käytävää en voinut olla kyynelehtimättä. Se oli jotain niin kaunista ja liikuttavaa. Hääjuhla oli myös viihtyisä, kaikki laitettu vimpan päälle ja vieraat huomioitu kaikessa mahdollisessa.

Häistä saimme idean tehdä meillekin karkkibaari ja juhlatilan seinälle valokuvakollaasi meidän lapsuudestamme. Kollaasia varten olemme jo keränneet valokuvia ja käyneet ostamassa kartonkia. Oli todella mieluisaa nähdä serkkuni astelevan avioliiton satamaan pari kuukautta ennen meidän häitä. Häät myös herättivät meidät siihen, että voisimme taas aktivoitua häiden valmistelemisessa, koska hommaa on vielä hurjasti.

SUMMA SUMMARUM

Tämmöisiä asioita olemme puuhanneet. Paljon siis, mutta ihan super paljon on vielä tehtävää edessäpäin. Jääkaappimme ovessa on kaksi tehtävälistaa, ensimmäinen elokuulle ja toinen syyskuulle. Pikkuhiljaa saamme jotakin tehtyä ja pääsemme viivaamaan listalta asioita yli. Ideoita häästressin eliminoimiseksi? Niitä tarvitsen.

Aurinkoisin elokuisin terveisin,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

2 thoughts on “Häiden valmistelua, part 4

  1. Rippi-isäni vihki vastikään hääparin Virossa. Siellä häissä oli kuulemma seremoniamestari. Paljon on puuhaa häiden järjestämisessä! Tuo tehtyjen asioiden yliviivaus on jotenkin niin rentouttavaa, oli sitten kyse mistä hommista hyvänsä.

    Tykkää

    1. Seremoniamestarit ovat varmaankin pikku hiljaa yleistymässä. 🙂 Ei ole kaasoilla ja bestmaneillakaan niin hirveän paljon hommaa ja saavat hekin nauttia hääjuhlasta. Ilman tehtävälistaa en tulisi toimeen näissä valmistelupuuhissa. 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s