Tarujen roolit

Jos olisin osa vanhaa tarua, haluaisin olla yksisarvisen hevosen selässä ratsastava, jousiaseella ja miekalla sotiva sankaritar, vahva nainen. Vaihtoehtoisesti voisin olla myös suvun matriarkka, kovat koettelemukset selättänyt äitihahmo, myöskin vahva nainen. Tai sitten voisin olla seesteinen luostarissa asuva nunna, joka karkaa maailmalle suuren rakkauden perässä, ehkä silloinkin vahva nainen. Näin siis jos olisin osa tarua.

Arjen roolit

Tosielämä ja sen roolit ovat jotain aivan muuta kuin tarujen, satujen ja saagojen. Pohdin tässä yksi iltavuoro roskisten tyhjennyskierrosta tehdessäni niitä rooleja, joita minulla on. Tällä hetkellä arjessani olen teologianopiskelija, tuntisuntio ja elämänkumppani.

Tärkein rooli

Nämä kolme roolia ovat jokapäiväisessä elämässäni merkittävimmät. Pohdin voiko näitä rooleja laittaa jonkinlaiseen tärkeysjärjestykseen. Tulin siihen tulokseen, että roolini elämänkumppanina on näistä keskeisin. Vaikka saan opiskella unelmieni alaa ja ammattia sekä toimia siihen kasvattavassa työssä, ilman sulhastani olisin kuin kumiseva vaski tai helisevä symbaali.

Elämän roolit

Edellisten roolieni lisäksi olen vanhemmilleni aikuinen lapsi, siskolleni pikkusisko ja ystävilleni ystävä – kuunteleva korva, ainakin toivon niin. Elämäni aiempia roolejani, jotka eivät ole olleet hetkeen läsnä, ovat sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja vapaaehtoistyöntekijä.

Sivuroolit

Jollekin olen työkaveri, toiselle tuttu opiskelukuvioista ja kolmannelle naapuri. Neljännelle olen ehkä se nainen, joka kiiruhtaa aina aamuisin tuhatta ja sataa huohottaen metroon. Viidennelle olen kenties se asiakas ravintolassa, joka jaksaa aina tiedustella mikä kasvisruoka-annoksista on isoin ja mistä tuo kuningasateria koostuu. Kuudennelle saatan olla se ärsyttävä kasvo Facebookista, joka julkaisee aikajanallaan vain linkkejä blogipostauksiinsa. Itsekästä? Innostavaa? Samaistuttavaa? Joka tapauksessa, sivurooleja.

Monet roolit

Yhdelle olen yhtä ja toiselle toista. Arjessani ja laajemminkin elämässäni on monia rooleja, meillä kaikilla on. Tekisikö ihmiselle edes hyvää olla yhden roolin vanki? Ilmaista vain yhdenlaista minää. Ajattelen että on vapauttavaa kun saan usein saman päivän aikana olla uuden oppimisesta innostunut opiskelija, töissä vastuuta kantava työntekijä ja kotona hellyyden kipeä elämänkumppani. Toisinaan esillä ovat muut roolini.

Roolien tavoitteet

Missä roolissa ikinä olenkin, toivon että osoittaisin siinä ystävällisyyttä, vilpittömyyttä, aitoutta, läsnäolevuutta, auttavaisuutta, rohkeutta ja nöyryyttä. Olisivatko nämä roolieni takana olevan ihmisyyteni tavoittelemisen arvoisia hyveitä? Kenties.

Millaisia rooleja sinulla on arjessasi ja elämässäsi?

Ja kyllä, olit tarkkanäköinen. Kolmannen kappaleen loppu on suoralainaus Raamatusta. Varastin sen apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille, kolmannentoista luvun ensimmäisestä jakeesta. Raamattu on varsin inspiroiva kirja. Se on pullollaan ihmetystä ja samaistumista odottavia rooleja.

Siunausta syksyysi! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s