Moderni ihanne

Olen jo kauan sitten havainnut, että omat ihanteeni parisuhteesta ja se millainen käytännössä olen, eivät aina vastaa toisiaan. Ajattelen niin, että parisuhteessa ei tarvitse olla perinteisiä miehen ja naisen rooleja. Sellaiset ovat vanhanaikaisia ja elämme nykyään tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Mielestäni parisuhteessa on yhdentekevää kumpi hoitaa kodin tekniset huoltotoimenpiteet ja kumpi kukkaset. Jos nainen haluaa vaihtaa lamput ja mies pestä pyykit, ilman muuta. Näin siis ajattelen, että parisuhteessa ihan hyvin voisi olla.

Käytännön todellisuus

Käytännössä taas olen huomannut, että en itse kykene tähän ihanteeseen ja ajatukseen. Niin tasa-arvoinen kuin mielen maailmaltani olenkin, minun on tunnustettava että parisuhteessa haluan jossain määrin sitä, että mies on mies ja nainen on nainen. Meillä sulhanen hoitaa auton ja kodin elektroniikan, vaihtaa lamput ja kantaa painavat kuormat. Minä hoidan pyykit, pesen pytyn ja toteutan päivittäin pienimuotoista ylläpitosiistimistä.

Tasapuolinen työnjako

Kirjoitin tarkoituksella jossain määrin, koska monia asioita teemme välittämättä perinteisistä sukupuolirooleista. Molemmat laitamme melko tasapuolisesti ruokaa, täytämme ja tyhjennämme tiskikonetta, viemme roskia ja kastelemme kukkia. Yksittäisissä tapauksissa roolimme saattavat olla jopa päinvastaiset perinteisiin nähden. Sulhanen viihtyy paremmin ostoksilla ja minä puolestani hoidan lattiakaivon säännöllisen puhdistuksen.

Ikävä havainto

Olen huomannut, että jos parisuhteessa mies ei osaa teknisiä asioita tai minä osaan ne paremmin, homma ei toimi. Jos osaan koota uudet huonekalut etevämmin kuin mies ja K-rautaan mennessä ollaan minun tietämykseni varassa, ei toimi. Tällaisessa tilanteessa alan tahtomattani ottaa miehen roolia ja siinä en koe oloani hyväksi. Ikävä, mutta rehellinen havainto itsestä.

Naisellinen nainen

Minun on luontevaa ja toimivaa olla parisuhteessa, jossa mies osaa ajaa autoa ja asentaa pesukoneen. Tasa-arvoisuudesta ja kotitöiden tasapuolisesta jakamisesta huolimatta haluan kokea olevani naisellinen nainen. Nähtävästi koen, vaikken ajattele että tarvitsisi mennä näin, itseni naiselliseksi kun saan viikata miehelle puhtaat vaatteet valmiiksi ja ommella puuttuvan napin paikalleen (muuta käsityötaitoa en osaakaan).

Tilanne sinkkuna

Toki silloin kun olin sinkku ja asuin yksin tilanne oli toinen. Silloin hoidin itse kaiken minkä suinkin osasin ja samalla koin olevani naisellinen nainen. Jos tarvitsin jossain apua, rimpautin isälleni. Olen iloinen siitä, että sulhaseni on osaava ihminen, eikä puheluita isälleni ole enää tarvittu. Uskon että isällänikin on levollinen mieli, kun hänen ei enää tarvitse neuvoa tai tulla auttamaan.

Summa summarum

Olen edelleen sitä mieltä, että yleisesti ottaen parisuhteessa ei tarvitse olla perinteisiä miehen ja naisen rooleja. Olen iloinen, jos jotkut pariskunnat pystyvät elämään niin. Itse en vain siihen täysin pysty. Tietenkään en haluaisi elää kokonaan vanhanaikaisten mallien mukaan, esimerkiksi niin että kodinhoito ja ruoanlaitto olisi pelkästään minun vastuullani. Sopiva annos perinteitä ja modernia jakamista tuntuu toimivan meillä kuin nenä päässä.

Mitä mieltä sinä olet miehen ja naisen rooleista parisuhteessa?

Aurinkoisin syysterveisin,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s