Otsikko kertoo kaiken, tätä mieltä olen. Hiljattain supisin opiskelutoverin kanssa viimeisellä opetusta sisältävällä kurssillani aiheesta ja sen myötä intouduin kirjoittamaan siitä. Saavatko lasten äänet kuulua kirkossa messun aikana? Häiritsevätkö äänet jumalanpalvelukseen keskittymistä? Jos häiritsevät, pitäisikö lasten olla hiljaa tai mennä pois?

”Lasten äänet häiritsivät”

Tuntisuntiona minulle on kerran tullut vastaan tilanne, jossa sunnuntain kymppimessuun osallistuja tuli messun päätteeksi sanomaan minulle siitä että lasten äänet kirkossa häiritsivät. Kirkkosalin lastennurkkauksessa oli muistaakseni ollut yksi vanhempi kahden lapsen kanssa. Mitä tässä tilanteessa pitäisi suntiona tehdä? En muista mitä palautteen antajalle sanoin, tuskin mitään ihmeellistä. Kuulin toki että nurkkauksesta kuului aika ajoin jotain, mutta äänet eivät mielestäni merkittävästi haitanneet messuun keskittymistä. On tietenkin yksilöllistä, mikä kenestäkin tuntuu merkittävältä haitalta.

Jumalanpalvelus on yhteinen juhla

Ajattelen niin, että lasten äänet kuuluvat kirkkoon ja messuun. Jumalanpalvelus on seurakunnan ydintoimintaa ja ihmisten yhteinen juhla. On hienoa, että myös lapset ja perheet yhdessä voivat osallistua tähän juhlaan. Kun kuulen sunnuntain kymppimessussa silloin tällöin taustalta lasten ääntä, minulle tulee tunne siitä että nyt asiat ovat niin kuin pitääkin, messussa on kaikenikäistä väkeä koolla. Seurakunta ja kirkko ovat myös lapsille ja lapsista tavanomaisesti lähtee hieman ääntä.

Vaihtoehtona pyhäkoulu?

Toki pyhäkoulu on lapsille varteenotettava vaihtoehto sunnuntain messun ajaksi. Työpaikallani pyhäkoulu ei kuitenkaan kokoonnu joka sunnuntai. Varsinkin niinä sunnuntaina kun pyhäkoulua ei ole, lapset ovat mielestäni erittäin tervetulleita messuun. Lapsissa on tulevaisuus ja kun he saavat osallistua messuihin, kristinusko ja seurakuntayhteys tulevat heille tutuiksi.

Ajatuksia aiheesta? 🙂

Siunauksin,

Eveliina

 

Kuva: Pixabay

3 thoughts on “Lasten äänet saavat kuulua kirkossa

 1. Todellakin samaa mieltä. Ihanaa aina, kun lapsia ja teinejä näkyy kirkossa. Meillä alkaa usein varsinainen torikokous, kun itse jumalanpalvelus on ohi ja luetaan kiitosrukoukset ehtoollisen osallistumisen johdosta. (Aina niitä ei lueta kirkossa, riippuu vähän papista.) Mutta siis aikuiset vaihtaa kuulumisia kirkkosalissa samalla kun lukija lukee rukouksia. Se ärsyttää minua, pitäisi jaksaa sinne kirkkokahveille asti odottaa. 😉 Mutta lasten äänet eivät haittaa. Meillä on Tapiolan ortodoksisella kirkolla lastenhuone, jossa pienimmät viettävät jumalanpalveluksen alkuosan kerhonohjaajien kanssa. Tulevat sitten ehtoolliselle ja kantavat myös kynttilöitä saatossa ym.

  Tykkää

  1. Kiitosrukoukset ehtoollisen osallistumisen johdosta. 🙂 En ookaan aiemmin kuullut. Kiitetäänkö niissä rukouksissa siis siitä että on voinut osallistua ehtoolliselle? Aikuisten olisi minustakin hyvä kuunnella loppuun asti. 🙂

   Tykkää

   1. Joo, kiitetään siitä, että on saanut osallistua ehtoolliseen. ❤ Ei niitä monta ole, mutta porukalla loppuu siinä vaiheessa kärsivällisyys, haha! 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s