Sanotaan että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Samaa sanontaa voi soveltaa moniin muihinkin otuksiin. Edesmenneellä pupullani Emmalla oli monta kutsumanimeä; Bumba, Buu, Bumbalibum, Bambu… milloin mitäkin. Lukuisat hellittelynimet kuvastivat sitä, miten rakas ja tärkeä Bumba oli minulle.

Jumalan nimet

Myös Jumalalla on monta nimeä tai ainakin nimitystä. Puhumme Jumalasta erilaisilla nimillä. Jumalan nimet eivät ole pelkästään hellittelynimiä, ne kuvastavat sitä puolta Jumalasta, jota haluamme tuoda esiin.

Kuningas

Vapahtaja

Uhrikaritsa

Hyvä Paimen

Rakkauden Henki

Isä

Nämä esimerkit Jumalan lukuisista nimistä välittävät hyvin erilaisia rooleja ja käsityksiä Jumalasta.

Sama Jumala

Otetaan esimerkiksi Kuningas ja Rakkauden Henki. Tuleeko sanasta kuningas ja rakkaus mieleen samankaltaisia mielleyhtymiä? Tai Uhrikaritsa ja Hyvä Paimen. Ensimmäisessä nimityksessä Jumalasta puhutaan lampaan poikasena ja toisessa henkilönä, joka huolehtii tästä poikasesta. Silti, kyseessä sama Jumala.

Erilaiset tilanteet

Toisinaan meille ihmisille voi ehkä olla hoitavaa ajatella Jumalaa Hyvänä Paimenena, jonka laumassa saamme olla kuin lampaat, hellässä ja lempeässä huomassa. On tilanteita, joissa ajatus Jumalasta koko maailmaa ja kaikkea hallitsevana Kuninkaana tuntuu turvalliselta. Ehkä maailman epätasapainoisuus ja ihmiselämän epävarmuus on siten helpompi kestää? Ja sitten, Jumala on Vapahtaja, joka pelastaa meidät kaikesta pahasta, kaikesta väärästä. Oman elämämme rajoitteiden keskellä saamme sittenkin olla pohjimmiltaan vapaita.

Luontevat nimet

Mitkä nimitykset Jumalasta ovat sinulle luontevia? Millä nimillä puhuttelet Jumalaa rukouksessasi? Entä puhuessasi Jumalasta muiden ihmisten kanssa? Olen huomannut, että minulle ei ole luontevaa kutsua Jumalaa Kuninkaaksi tai Herraksi. Nämä nimitykset tuntuvat jotenkin kovilta ja virallisilta. Mielikuvani Jumalasta on useimmiten pehmeä, Hyvä Paimen. Sen sijaan nimitän Jumalaa usein Jeesukseksi tai Taivaalliseksi Isäksi.

Nimet persoonittain

Tässä kirjoituksessa en eritellyt Jumalan nimiä Hänen kolmen persoonansa mukaan. Tällaista tarkastelua olisi toki mahdollista ja mielenkiintoista tehdä. Pastori Kimmo Malisen sivuilta Raamattu ajassamme löytyy juuri tähän tiedon nälkään vastaava artikkeli, jossa Jumalan Raamatussa esiintyviä nimiä tarkastellaan persoonittain. Pääset artikkeliin tästä: Jumalan nimet

Näin adventtina ja kohta koittavana jouluna on aika ajatella Jumalaa yhdellä hänen nimistään – Jeesus Vauvana. Tuokoon Seimen Lapsi (jälleen yksi nimi) rauhan sydämeesi ja siunauksen jouluusi.

Rauhaisin joulutoivotuksin,

Eveliina

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s